Publisert 17 desember 2018

Har du en liste over ting du vil oppleve før du dør? På engelsk kalles dette en bucket list. Vi elsker ideen, og har laget en egen bucket list som kan gi deg inspirasjon til årets nyttårsforsetter.

1. Bo som Tarzan i tretoppene

Oppfyll barndomsdrømmen om ditt eget tretopphus! Vi har funnet det vi mener må være verdens 5 kuleste tretopphotell, som garantert vil gi deg en hotellopplevelse du sent vil glemme. Bali, Sverige, Sør-Afrika eller Costa Rica – hvor reiser du?

2. Roadtripen du alltid har drømt om

Har du alltid drømt om den legendariske Route 66 i USA? Eller hva med Highway 1 langs California kystlinje? Dette er to av verdens mest kjente roadtrips, men du finner også en rekke andre roadtrips som er minst like interessante. Hva med kyststrekningen Garden Route i Sør-Afrika, med et stort mangfold av natur, vegetasjon, dyre- og friluftsliv? Eller Australia med sin uendelige kystlinje? Se de 12 apostler langs Great Ocean Road i sør, før du fortsetter ferden til Sydney og videre oppover til Blue Mountains, Byron Bay, Gold Coast, Fraser Island, Whitsunday Islands og Cairns. Route 1 på Island, også kjent som Ring Road (ruten utgjør bokstavelig talt en rundreise), kan friste med vulkaner, geysirer og vakre fossefall.

3. Dykke med hvalhai

Å dykke med hvalhai er noe som står på toppen av manges bucket list. Hvalhaien er verdens største fisk og er helt ufarlig for mennesker. Spesielt på Cebu i Philippinene er dykking med hvalhai blitt stort, og Isla Holbox, Belize, Maldivene og Zanzibar utenfor Tanzania er også ideelle destinasjoner for å få et glimt av undervannskjempen. Har du derimot lyst til å slippe å kjempe om plass med andre turister, og ikke føle på at du stresser dyrene, prøv heller litt mer utradisjonelle reisemål som Cabo San Sebastian i Mozambique, eller i Utila i Honduras hvor de kan sees året rundt.

4. Opplev romantikk i Venezia før det synker

Venezia er en by i det nordøstlige Italia som ligger fordelt utover 118 små øyer, spredt mellom små og store kanaler og broer som linker dem sammen. Her finner du smale, trange gater og vakker arkitektur. Men Venezia, som er en av verdens mest romantiske byer, synker mer og mer og er i ferd med å ødelegges på grunn av klimaendringer. Det sies at den historiske byen kan bli ubeboelig innen utgangen av dette århundret. Så ta med deg kjæresten hit og ta en tur i de lange, smale gondolene som styres av menn i stripete skjorter, og stopp ved Dogepalasset for å kysse i toppen av klokketårnet med en fantastisk utsikt over Venezia by.

5. Dra på festival i utlandet

Det finnes uendelig med morsomme festivaler verden over, fra store musikkfestivaler til nasjonale, tradisjonelle folkefester. Her er noen av våre tips:
- Burning Man-festivalen arrangeres midt i den øde Nevada-ørkenen, hvor en midlertidig storby reises for å hylle kreativitet, kunst, personlig utfoldelse med stort fokus på følelsen av samfunnstilhørighet. Festivalen ser ut som noe dratt rett ut fra en Mad Max-film.
- Dia de los muertos i Mexico er dagen de døde hylles med fest, kostymer og masse god mat – det hele i tro om at de avdøde anser sorg som en fornærmelse.
- Holi i India kan med rette skryte av å være den mest fargerike festivalen i verden. Hindu-festivalen er en stor folkefest hvor fargerikt pulver og vann kastet på hverandre slik at alle er dekket i regnbuens farger, og om kveldene holdes det store bålfester.
- Secret Solstice i Reykjavik lar deg oppleve en sommerfestival hvor solen aldri går ned. Gled deg til musikksjangre som elektronisk, indie, urban og folkeartister med det islandske landskapet som bakgrunn.
- New Orleans Jazz and Heritage festival gir deg sjansen til å nyte både moderne og tradisjonell jazzmusikk, byens rike kultur og masse deilig mat – alt samlet i en stor folkefest. Andre musikksjangre i fokus er blues, R&B, gospel, Afro-Caribbean, folkemusikk, latinsk, rock, rap og country. Gjør deg klar for musikkfest blant utrolig livlige folk!
- Splendour in the Grass i Byron Bay er muligens Australias mest berømte festival, med god stemning, indie rock, hip hop og alternative sjangrer ute i det fri, preget av en laidback stemning.
- Coachella i California er en av USAs største (og mest fashionable!) musikkfestivaler, og har takket være kjendiser og motedronninger på Instagram blitt en arena for å se og bli sett. Festivalen har hatt store navn som Calvin Harris, Guns N' Roses, Sia og mange fler.

6. Ta dykkerlappen

Det er en egen mestringsfølelse å bli sertifisert dykker, og ikke minst en spennende verden som venter på deg under vannflaten. Å ta dykkerlappen er derfor noe mange drømmer om, men hvor lang tid tar det og hvor bør du gjøre det? For det første bør du passe på at dykkerskolen er PADI eller SSI-sertifisert, da disse er globalt kjent og kvalitetssikret. Det tar som oftest 3-5 dager å fullføre dykkerlappen, og du skal helst ikke fly på et døgn etter at du har dykket. Noen av verdens vakreste steder å ta lappen ligger i Australia, hvor du har verdens største rev, Great Barrier Reef, samt Julian Rocks utenfor Byron Bay. Andre vakre streder i verden med rikt undervannsliv er Gili-øyene utenfor Bali, Ko Tao i Thailand, Rødehavet i Egypt, Caye Caulker i Belize, Visayas i Filippinene og North Male Atoll på Maldivene, for ikke å glemmer verdens nest største rev; Great Mayan Reef utenfor Mexico. Dykkerlappen er den perfekte unnskyldning til å ta en langferie til en av dine drømmedestionasjer. Les også om 6 magiske undervannsverdener de fleste dykkere drømmer om.

7. Se kirsebærtrærne blomstre i Japan

Snodige, vakre og forunderlige Japan bør absolutt være på din bucketlist! Japan er helt unikt når det kommer til å kombinere hypermoderne storby og teknologi med urgamle tradisjoner og skikker. Tokyo skal også arrangere OL i 2020, noe som også har økt temperaturen rundt byen betraktelig. Gå deg vill i inntrykkene fra neonlys, karaokebarer, spillehaller og teknologi, og finn deretter roen i tradisjonelle tehus og templer, og se geishaene i Geisha District. Når kirsebærtrærne eksploderer i rosa og hvitt er Japan på sitt vakreste. I Tokyo blomstrer de som regel i månedsskiftet mars/april og forvandler byens parker til store piknikområder hvor innbyggerne samles for å feire Hanami – en viktig japansk vårfeiring under kirsebærtrærne. Les mer om Japan i vår guide "Reis til våren i Japan".

8. Besøk Cuba før landet forandrer seg helt

Etter flere år i kulden brøt USA isfronten med Cuba ifjor, og man mener at dette etterhvert kan resultere i flere flygninger og amerikanske hotellkjeder på øya. Mange velger derfor å besøke Cuba nå før landet og prisene endrer seg. Siden cubaneserne har vært avskjært så lenge, vil du fortsatt kunne gå deg vill blant gamle kolonibygninger og amerikanske biler fra 1950-tallet – litt som å reise tilbake i tid. Her finner du rytmen av salsa, lukten av ekte cubansk sigar og bølgebrus fra de karibiske strendene. Kontrastenes land kan også skilte med regnskoger, fossefall, grotter og fjellkjeder. Utforsk den fargerike storbyen Havanna, slapp av på ferieområdet Varadero eller ta et dypdykk i historien i rolige Trinidad. Les mer om Cuba i vår guide "Fargerike Cuba – et karibisk paradis".

9. Maldivene – book drømmereisen før det er for sent

Det turkise øyriket vil mest sannsynlig forsvinne innen noen tiår som følger av det stigende havnivået, og 99% av landet består allerede av hav. Grip derfor sjansen og utforsk drømmedestinasjonen før det er for sent. Gjør deg klar for barbeint-ferie i myk sand! Maldivene handler om avslapning – her tar du livet med ro med god mat, en spennende bok, turer langs stranden og så klart med hodet og dykkermasken under vann for et innblikk i det fargerike undervannslivet. Bo enten på i bungalower som står på påler i havet på en luksuriøs resort-øy, eller i et gjestehus på en av de lokale øyene.
Tror du Maldivene kun er forbeholdt de rike og velstående? Tro om igjen. I vår guide til Maldivene på budsjett kan du lese om hvordan du kan få med deg mye av det beste landet har å by på til en billig penge – flybilletter til Maldivene er nemlig billigere enn noen gang.

10. Petra – ett av verdens syv undre

Til tross for at Jordan er helt trygt å reise til har mange turister satt dette landet på vent på grunn av uro i Midtøsten. Men turistområdene i Jordan er ikke påvirket slik mange bekymrer seg for, og med færre turister er dette det perfekte tidspunktet for å besøke dette spennende landet. Vi har alle sett bilder av mennesker som flyter på Dødehavet mens de leser avisen, men visste du at Dødehavet har sunket med en tredjedel på 40 år? Eksperter tror det kan forsvinne helt innen 50 år fordi nabolandene tar vann vekk fra Jordanelva, så dette er tiden å dra om du har dette som en drøm. Kombiner det også med et besøk til Petra, som er ett av verdens 7 undre, og sov under stjernene i en av ørken-campene med beduinene i Wadi Rums ørkenlandsskap.

11. Bestige et kjent fjell

Kilimanjaro i Tanzania er Afrikas høyeste fjell og et mål for mange. Det tar ca 8 dager tur-retur, og på vei opp kan du se hvordan fjellnaturen endrer seg fra ørken til jungel og snø og isbreer. Denne turen tar du sammen med guider og bærere for å komme deg til topps. Andre kjente fjell som står på manges drømmeliste er Everest Base Camp i Nepal (13 dager), Inca Trail i Peru (4 dager), Mont Blanc i Europa (8 dager) og Mount Roirama i Venezuela (6 dager). Om du har lyst til å gjøre målet litt mer lokalt kan du sette en dato for når du vil bestige Galdhøpiggen i Jotunheimen, Norge høyeste fjell på 2469 meter over havet.

12. Se soloppgangen over Angkor Wat

Et av de største religiøse kompleksene i verden har også en av verdens mest magiske soloppganger. Angkor Wat ligger utenfor Siem Reap i Kambodsja, og er ett av verdens 7 undre. Å høre stillheten og hviskingen blant de oppmøtte i skumringen, før solen plutselig reiser seg over det majestetiske komplekset, er et syn du aldri vil glemme. Kombiner reisen hit med et besøk til jungeltempelet Ta Promh, den sjarmerende byen Siem Reap og innsjøen Tonle Sap med sine flytende landsbyer, før du tar turen sørover til badebyen Sianoukville og paradisøyen Koh Rong Samloem. Avslutt det hele med å lære med om Kambodsjas triste historie i Phnom Phen, der The Killing Fields ligger. Ellers er denne storbyen ganske kaotisk og omfavner deg med et realt kultursjokk, slik bare Asia storbyer vet hvordan.

13. Se kjempeskilpaddene på Seychellene

Seychellene blir av mange omtalt som “det siste paradis”, nettopp på grunn av sine urørte strender og natur. ette er reisen for deg som vil utforske mange ulike øyer, hver med sin sjarm. De tre største bebodde øyene, hvor flest turister velger å bo, er Mahe, Praslin og La Digue, og det er på sistnevnte at du blant annet kan se de slumrende gigantskilpaddene som kan bli opptil 1 meter høye. Granittøya La Digue er kjent som den vakreste av alle øyene, og stranden Anse Source d’Argent er den som er mest avbildet fra Seychellene, med sine store granittsteiner i kontrast til kritthvit strand og turkist hav. Den beste tiden å dra hit på er i april og oktober, men du finner høye temperaturer fra 27 til 30 her året rundt. Les mer om Seychellene i vår guide "Oppdag Seychellene".

14. Se utsikten fra Trolltunga

Trolltunga i Odda er kanskje den mest spektakulære fjellformasjonen i Norge – 1100 meter over havet. Her får dere en uslåelig utsikt, hvor dere kan ta bilde av hverandre på tuppen av Trolltunga – om dere tør. Turen opp til Trolltunga tar mellom 8-10 timer tur-retur. Turistforeninen har også hytter i nærheten hvor dere kan overnatte, eller hvorfor ikke slå opp et telt, tenne et bål og nyte romantikken alene i naturen? Fra Bergen tar det rett under 3 timer å kjøre til Odda, og det går også busser hit.

15. Se Myanmars mystikk med egne øyne

Myanmar var et lukket land frem til 2009, og har derfor bevart sin natur, kultur og tradisjoner på en måte som andre turistifiserte land i Asia bare kan drømme om å få tilbake. Noen av de mest berømte bildene herfra er av luftballongene som svever over magiske Bagan – et jungellandsskap med mer enn 2200 gullfargede pagoder og templer stikkende opp av den ville, grønne jungelen. Ta en dagstur på innsjøen Inle og se de flytende grønnsakshagene, de spesielle ben-robåtene, landsbyene som balanserer på stylter og de buddhististe templene som hever seg over vannet. Hovedstaden Mandalay er landets kulturelle og buddhistiske senter. Forvent deg kaotisk storby og trafikk ala Asia, men også vakre hvite templer i bykjernen og en magisk utsikt fra Sagaing Hill med sine 600 templer og stupaer og mer enn 6000 munker og nonner. Med sine 2000 km med kystlinje er det også spådd at Myanmar etterhvert vil bli en populær strand-destinasjon. Her er strendene rene og urørte enn så lenge, slik Thailand var for 20 år siden.

16. Se nordlyset

9 av 10 nordmenn drømmer om å se nordlyset. Noen nordmenn er heldige og bor i områder av landet hvor nordlyset viser seg ofte, mens kun halvparten av sørlendinger har sett det med egne øyne. Om du en av dem, hvorfor ikke la 2017 bli året hvor du reiser nordover og blir bedre kjent med eget land? Området Troms og Finnmark har svært høy forekomst av nordlys, faktisk mest i hele verden. Naturfenomenet kan observeres fra september til april, avhengig av solens aktivitet og værforholdene, og jo lengre du kommer unna “lysforurensing”, altså storbyenes sterke lys, jo bedre vil du kunne se det. Book et fly til Tromsø og kast deg på en guidet nordlystur. Du vil ikke angre.

17. Feir nyttår i et annet land

Har du alltid problemer med å bestemme deg for hva du skal finne på på nyttårsaften? Med litt planlegging på forhånd kan du få en feiring du sent vil glemme. Våre favoritter jorden rundt for de beste nyttårsfestene er blant annet Edingburgh, Cape Town, Hong Kong, Tokyo og Rio. Les mer om våre tips til 10 spennende steder å feire nyttår.

18. Hopp i fallskjerm

The Palm i Dubai er et av de mest ettertraktede stedene i verden for å hoppe i fallskjerm og vil garantert gi deg en utsikt du sent vil glemme, men husk at du noen ganger er lurt å booke det opptil 1-2 måneder i forveien. Andre vakre steder å hoppe i fallskjerm er blant annet Whitsunday Islands og Byron Bay (Australias høyeste), fjellrike Queenstown i New Zealand, Sør-Afrika med utsikt til Table Mountain, eller hva med det høyeste hoppet i verden – Mount Everest, hvor du får et av verdens mest ekstreme utsikter dominert av fjellkjeden Himalaya?

Book din reise her:
Finn billige fly
Hotell i hele verden
Leiebil
Alle våre beste reisetilbud