Publisert 26 november 2018

Det er en rekke kule steder man kan dra for å feire nyttår. Vi introduserer deg for 10 ulike alternativer til årets store feiring, enten du trekkes mot Ball Drop'en på Times Square, en kritthvit strand eller utsikten fra toppen av et fjell.

Sydney – først ut med nyttår

I minuttene før midnatt den 31.desember blir Sydney hele verdens sentrum – byen er den første til å sette igang nyttårsfeiringen. Klokken 18 starter programmet med et flyshow, da har mellom 1-1,5 millioner menneisker samlet seg i Sydney Harbour for å ta del i en enorm fest. Det er underholdning, konserter og en lysparade med over 50 dekorerte skip som glir rundt i havnen. Til tross for at Sydney ikke er hovedstaden er det den eldste, største og mest populære byen i Australia.
Se alle reiser til Sydney her.

Rio de Janeiro – nyttårsfest på stranden

Brasilianerne kan å feste, og er blant annet blitt verdenskjent for sine karnevaler. Det du kanskje ikke visste er at det er i Rio, på Copacabana Beach, at verdens største nyttårsfeiring (kalt Reveillon) arrangeres hvert år. Her samles mer enn 2 millioner innbyggere ikledd hvitt fra topp til tå, noe som skal bringe dem lykke i året som kommer. De kaster håndfuller med blomster på havet til Yemanjá, havgudinnen, og du vil finne store scener med live-musikk, dans og mye liv og røre, før himmelen dekkes av masse fargerikt fyrverkeri ved midnatt. Vær obs på at i motsetning til Norge, så er svarte klær så å si bannlyst på nyttårsaften i Rio, da gammel brasiliansk historie anser dette som dårlige varsler for året som kommer.
Se alle reiser til Rio de Janeiro her.

Tokyo – godt hellig nyttår

Dette er for deg som setter mer pris på det spirituelle enn på fest og leven. 1.januar hvert år feires japansk nyttår, hvor familie, venner og god mat er stikkord akkurat som i resten av verden, men Japan har likevel sine egne tradisjoner og markeres blant annet ikke med fyrverkeri og leven. Osechi-ryori, eller “lykke-mat”, er et must for et godt liv i året som kommer. Mange bruker også natten på å gå langt og lenge i nattemørket for å se årets første soloppgang, blant annet fra Mount Fuji eller Mount Takao. Mange japanere assosierer også nyttår med TV-showt Kouhaku Uta Gassen. Når det nærmer seg midnatt natt til 1.januar ringer tempelbjellene 108 ganger for å symbolisere at man er på vei inn i et nytt år. Mellom 1-7.januar besøker man et såkalt hellig “shrine” eller et tempel for å vise takknemmelighet til gudene, og det er veldig normalt å gi hverandre gaver i denne perioden.
Se alle reiser til Tokyo.

Edinburgh – 4 dager med fest

Edinburg er blitt omtalt som den beste byen i verden å feire nyttår i. Hoganay-feiringen, som tar sted rundt nyttår, varer i 4 dager og innebærer massevis av morsomme aktiviteter som konserter, gatefester og fakkelparade gjennom byen. Du vil ikke kjede deg – skottenes personlighet er et fyrverkeri i seg selv. Se fyrverkeriet eksplodere over Edingurghs gamle slott på nyttårskvelden og kos deg på byens julemarkeder helt til slutten av første uken i januar.
Se alle reiser til Edingburgh her.

Cape Town – se rakettene fra Table Mountain

I Cape Town kan du ønske det nye året velkommen på toppen av et av verdens mest fascinerende naturlige undere, Table Mountain. Her kan du ta taubanen opp, slå deg ned med en piknik og champagne og feste der oppe frem til klokken er 00:30 med utsikt over hele Cape Town som feirer og Waterfronts sprakende fyrverkeri. Eventurelt kan du hive deg på festen nede i byens gater. Det er også en to dagers lang karnevalparade med 10.000 deltagere med hvitmalte ansikter som synger og danser i gatene. Paraden er en tradisjon som startet da slavene fikk tildelt dagen 2.januar til å feire nyttår. Dagen etter nyttårsfeiringen tilbringes gjerne på stranden med noe god mat.
Se alle reiser til Cape Town her.

Thailand – nyttår i paradis

For en litt roligere versjon av nyttårsfesten, dra til en av Thailand strender. Heng på stranden, se fyrverkeriet speile seg i vannet og send opp lanterner på himmelen – et symbol på at du gir slipp på problemene fra året som har gått og er klar for en ny start. Foretrekker du mer liv og røre kan du enten dra på Full Moon Party i Koh Phangan eller inn til hovedstaden Bangkok. Her vil du garantert finne nok av gatefester og andre nyttårs-arrangementer, for eksempel ved Central World, til tross for at thailenderne ikke feirer nyttår (Songkran) før i april. I sin egen feiring har de en folkefest hvor de fyrer løs på hverandre med vannpistoler, hageslanger og vannbollonger i gatene, da vannet er et symbol på renselse og gjenfødelse.
Se alle reiser til Thailand her.

New York – se “Times Square ball drop”

New York er verdenskjent for sin store nyttårsfeiring i Times Square som vises på TV-skjermer verden over – en veldig folksom og livlig affære. Cirka en million mennesker samles her for å se “Times Square ball drop” falle og symbolisere at vi endelig er inne i et nytt år, med fargerik konfetti som regner over området. New York byr også på konserter, shows, utallige nattklubber og gode restauranter du kan kose deg på før du eventuelt kan se fyrverkeriene i Central Park ved midnatt, om Times Square blir i trangeste laget for deg.
Se alle reiser til new York her.

Hong Kong – verdens beste lyd- og lysshow

Ingen kan fyrverkeri slik som asiaterne, og å feire nyttår i Hong Kong er som en feiring i New York med en twist. Her finner du et av verdens beste lyd- og lysshow som også inkluderer et åtte minutters fyrverkeri over Victoria Harbour. Disse ser du aller best fra båt, eller fra Avenue of Stars som er en etterlignelse av Hollywoods Walk of Fame rett ved Victoria Harbour. De har også en Times Square countdown med en replika av ball drop'en ved midnatt.
Se alle reiser til Hong Kong her.

Berlin – to kilometer med fest

Berlin er kjent som Europas partyby nr.1. Hit kommer det over en million besøkende, 500 journalister og 350 lokale og internasjonale tv-kanaler. Den tyske nyttårsfesten Silvester er en av de største i verden. Ved midnatt samles festglade mennesker på det to kilometer lange, og 80 000 kvadratmeter store, strekket mellom Brandenburger Gate og Victory Column. Her bys det på underholdning, konsertscener og partytelt med mat og drikke. Du kan regne med å få se et lys- og lydshow uten like og fyrverkerier som er blant Europas beste. Sammenlignet med mange andre storbyer har Berlin rimlige priser på sine hotell.
Se alle reiser til Berlin her.

Paris – champagne i Montmartre

Lysenes by lyser virkelig opp den siste kvelden i året. Bli med i folkemengden som samles med champagneflasker og glass i den kjente handlegaten Champes Elysees med utsikt til fyrverkeriet over Eiffeltårnet. Andre samlesteder er Trocadéro, eller du kan se hele spektakkelet fra Sacre Couers trappetrinn på Montmartres høyde for en fantastisk utsikt. Prøv også middag på et elvecruise på Seinen. Her er mulighetene – og utestedene – mange. Bonne année!
Se alle reiser til Paris her.