6 unike opplevelser i Sør-Afrika

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Helårsdestinasjonen Sør-Afrika kombinerer strand med safari, vin og adrenalin. Landet har en helt spesiell natur og passer perfekt for en roadtrip. Her er 6 kule ting å gjøre i Sør-Afrika.
Publisert 6 juli 2019

Ønsker du å få med deg det beste av Sør-Afrika bør du kombinere et opphold i Cape Town med en roadtrip langs den berømte kyststrekningen Garden Route. Vi guider deg til Sør-Afrikas høydepunkter.

1. Cape Town

Den varme kystbyen Cape Town er en av Afrikas mest besøkte turistbyer og er omringet av fjell, hav og unik natur. Du trenger flere dager til å utforske byens mange høydepunkter, for her finner du en rekke av ting å fylle dagene med. Kapp det gode håp, Afrikas sydvestlige spiss, er et selvsagt stopp på reisen med sine dramatiske klipper, hav og historie. Her ruver også et fyrtårn 249 meter over havet, som har stått her helt siden 1859. Fugletitting, øde hvite strender og flotte turmuligheter får du også her. Gå ikke glipp av de små landsbyene på veien ut hit; Camps Bay, Hout Bay og Simon´s Town. Et populært område i Cape Town med et stort utvalg av restauranter er Victoria & Alfred Waterfront. Her har du også et stort shoppingtilbud, barer, akvarium og kino. Andre høydepunkt i Cape Town: Svøm med pigviner på Boulders Beach Pingvin koloni, se hvor Nelson Mandela satt fengslet i nesten 20 år på Robben Island eller besøk Kirstenbosch Botaniske Hage, som er en av de vakreste i verden.

2. Table Mountain

En annen opplevelse du må sikre deg mens du er i Cape Town er Table Mountain, et av verdens mest fascinerende naturlige undere. Gjør deg klar for en skikkelig panoramautsikt! Her kan du ta taubanen opp (evt. gå opp) og slå deg ned med en piknik med utsikt over hele Cape Town. Å ferie nyttår her er også en helt spesiell opplevelse, spesielt med utsikten fra Table Mountain til fyrverkeriet ved Waterfront. En to dagers lang karnevalparade med 10.000 deltagere med hvitmalte ansikter synger og danser i Cape Towns gater under denne feiringen – en tradisjon som startet da slavene fikk tildelt dagen 2.januar til å feire nyttår.

3. Berømt roadtrip

Vi anbefaler absolutt å leie bil mens du er i Sør-Afrika, og kyststrekningen Garden Route som strekker seg langs sør-østkysten av Sør-Afrika er veldig populær for roadtrips. Den strekker seg fra Mossel Bay i Western Cape til Storms River i Eastern Cape. Hele turen er ikke mer enn ca. 300 km lang – likevel vil du se et stort omfang av både natur, vegetasjon, dyre- og friluftsliv. Man kan i teorien kjøre hele strekket på 9 timer, men anbefalt tid å bruke på ruten er 3-5 dager for å få med seg alle høydepunktene. Stopp innom de vakre naturreservatene, de vakre strendene som ligger strødd bortover kysten, samt lagunene og innsjøene i innlandet. I den eksklusive feriebyen Plettenberg Bay kan du se hvaler om vinteren, mens byen Knysna som ligger ved en lagune er mer laidback. Eller hva med et stopp innom en av de kjente golfbanene for deg som spiller golf?

4. Safari

Mange tenker safari og ville dyr når man hører Afrika – og Sør-Afrika er intet unntak. The Big Five kan oppleves i Krügerparken (på grensen til Mosambik) og i de private reservatene i nærheten. Frisk opp kameraferdighetene og gjør deg klar for å knipse alt fra løve og leopard til elefant, bøffel og nesehorn. Utenfor Oudtshoorn, som ligger 6 timer fra Cape Town, kan du se både bøffelsdrift, strutsefarmer og ville flodhester. Når det kommer til pris, så finnes safari i alle prisklasser. Du kan bo på alt fra enkle budsjetthotell til eksklusive safarilodger.
Se tilbud på safarireiser i Sør-Afrika her

5. La adrenalinet pumpe

Sør-Afrika er reisemålet for de eventyrlystne. Ved Bloukrans Bridge i nærheten av Plettenberg Bay kan du kaste deg ut i et av verdens høyeste bungy jumps – hele 216 meter ned! En annen aktivitet som er blitt veldig populær er haisafari, og å dykke med hai mens du er inne i et bur. Det kan du gjøre i Gansbaai eller Kleinbaai et par timer med bil fra Cape Town. Sør-Afrika har også noen av de beste surfeforholdene i verden. Kjør fra Cape Town til Durban og stopp på ulike surfe spots langs veien. Å se utover det vakre sør-afrikanske landskapet fra lufta kan du gjøre i en luftballong i Magalies River Valley ved soloppgang eller solnedgang. Dette ligger kun en time nordvest fra Johannesburg. Nyt total stillhet oppe i lufta, kun avbrutt av ildtenningen fra brenneren i ny og ne, og fuglene som flyr forbi.

6. Vinområdet

Sør-Afrika har den lengste vinruten i verden – R62 wine route – som er en perfekt destinasjon for både erfarne og uerfarne vinelskere. Du skal ikke lengre enn en halvtime utenfor Cape Town før du ser begynnelsen på vingårdområdene som ble dyrket frem helt tilbake på 1600-tallet.

Det finnes mange arrangerte turer til vingårdene, men det aller beste er å reise uavhengig og heller ringe vingårdene selv. Da får du ofte en mye mer personlig opplevelse kontra hva du gjør om du reiser i grupper. Dra til de veletablerte vindalene Stellenbosch, Paarl og Franschhoek, men ta også turen innom de mindre kjente (men veldig imøtekommende) vingårdene Swartland, Wellington og Tulbagh. Det er kort vei fra sted til sted, så leiebil er gull for å utforske Sør-Afrikas vindaler. Bo gjerne på et av de hyggelige gjestehusene som ligger her, hvor personalet kan tipse om aktiviteter i nærheten. Ønsker du tips til spesifikke vingårder kan du sjekke ut Chamonix. En smal vei opp fjellet fører deg til Chamonixs kjeller, hvor en 1700-talls smie har blitt omgjort til et tasting rom og uformell restaurant. Du kan også kjøre 7 km ned en støvete vei som fører deg til Glenwood, som ser ut som en diger ranch med nesten 50 hektar med vinstokker som er omringet av bratte fjellsider på alle kanter.

Klima i Sør-Afrika

Sør-Afrika har sommer når det er vinter i Norge, og de varmeste temperaturene får du i månedene november-mars, når gradestokken ligger på rundt 25-27 behagelige varmegrader. Det er også da det er regntid i Sør-Afrika (november til februar), men på tross av dette skinner solen mesteparten av dagen. I våre sommermåneder, fra juni til august, er det vinter her med temperaturer på rundt 18 grader. Derfor er Sør-Afrika ekstra ettertraktet om vinteren, når kulden er på sitt verste her hjemme. På nattestid kan temperaturene normalt droppe med ti grader.

Slik kommer du deg til Sør-Afrika

Sør-Afrika ligger i samme tidssone som Skandinavia, så selv om reisen dit er lang slipper man å plages av jetlag. Om vinteren skrur du klokken fram en time når du lander, men resten av året er klokken det samme i Norge og Sør-Afrika. Flyreisen til Cape Town krever at du bytter fly en eller to ganger avhengig av flyselskap og tar cirka 15 timer med en rask rute. Fra Norge kan du reise hit med blant annet KLM, Air France, Swiss International Air Lines, South African og British Airways.

Finn din reise til Sør-Afrika med vår søkemotor:

Finn fly til Sør-Afrika
Hotell i Cape Town
Leiebil i Cape Town
Tilbud til Sør-Afrika


Fly til Sør-AfrikaTilbud til Sør-Afrika