Sikksakks blogg

Onsdag 25 Juli 2012 - Bergen
Endelig er sommeren her!
Etter en lang og kald vinter - kaldere enn det som er normalt her på Vestlandet - har det i løpet av de siste dagene heller ikke vært særlig fristende å "skrelle av" seg det meste av klærne og nyte solen! Eller svømme en tur (eks.vis) fra Alvøen til Brattholmen, Sotra!

Imidlertid; ser vi på tall fra Statistisk Sentralbyrå, kan vi lese at antall skilsmisser er størst etter ferier, der familien lever tettere sammen enn de gjør til vanlig. Dette gjelder for hytteturer og oftere ferieturer i egen båt.
Så melder spørsmålet seg; hvorfor reiser vi likevel - frivillig - når vi har all statistikk imot oss?
Det som imidlertid er helt sikkert - og som gjelder for de fleste av oss - vi ønsker forandring fra hverdagen!

Det kjennes herlig befriende å komme vekk fra daglige rutiner. Variasjon er jo som kjent litt av livets krydder! Det er skjønt å våkne opp i en annen omgivelse, der du kan slappe av og puste fritt ut! Der luktene og duftene fra omgivelsene er nye og annerledes. Det blir en slags vitamin-innsprøytning. Nå bor du på et annet sted, der du gjerne kan "gå på trynet i salaten", om ikke bokstavelig, så i hvert fall ute av syne for naboen og de vante omgivelser. Og fristelsene står i kø!

Blodet bruser atter i årene og livet er igjen spennende, med nye utfordringer som hverdagen normalt ikke kan by på. Ikke minst gjelder det nå å komme seg helskinnet fra siste "fjellklatring", tur i skog og mark eller fisketur tilbake til hytten, med smilet, selvrespekten og æren i behold!
Hvordan kan vi ellers bevise at vi stammer fra vikinger? Mange halsbrekkende vågestykker, "stunts" eller uhell, er fullt ut mulige. Og da er ikke lenger Røde Kors eller Redningsselskapet sin (eventuelle) tilstedeværelsenoe vi ofte har i tankene eller er bevisste på!

Og utrolig nok; det hele er stort sett verdt prisen. Og - dessuten - neste ferie er ikke langt unna!

Fortsatt God Sommer!
Fredag 29 Juni 2012
Til alle eventyrlystne globetrottere, backpack`ere, interrail-reisende, fotturister (med og uten medlemskap i Det Norske Turlag), pilegrimsvandrere og andre vandrere.
Har du noen gang reflektert eller tenkt nærmere over hva som er drivkraften bak din kroniske reiselyst?
Tror du det er mulig "en-vakker-dag" å si: "Nå har jeg sett nok. Nå er jeg fornøyd med å oppleve kulturer i andre land. Neste år vil jeg bli hjemme i Norge og besøke ukjente småsteder, s.k. "miniatyr"-samfunn?"
Eller tenker du som hun, som skrev i en blogg: "Det vil alltid være mer å se rundt neste hjørne..?"
Som skipselektriker om bord i ulike flytende "byer" (som jo en båt i virkeligheten er), var min arbeidsplass alltid på vei til en ny havn, i et nytt land. Følgelig fikk jeg bare sett små smakebiter av byene, når båten lå ved kai. Da hadde vi vanligvis 1 døgn til rådighet, før avgang.
Disse opplevelsene ga meg lyst til å besøke enkelte av landene igjen. Som turist. Og Ikke minst møte igjen mennesker, som hadde viste meg tillit og gitt meg sin adresse.
Senere har jeg i blant pakket kufferten og begynt å forberede reisen, for å besøke mine nye venner i hjemlandet, bare for å oppdage at noen av "visitt"-kortene dessverre var "gått-med" i skjortevasken og blitt uleselige!
Jeg har gode opplevelser fra hyggelige stunder, der jeg i selskap med mennesker fra totalt forskjellige kulturer, i fellesskap kunne le av ulike historier!
Men hvis du nå allerede har valgt reisemålet, var det vel som kjent lommeboken`s innhold som avgjorde reisemålet!

God tur!

Jeg ønsker dere alle en riktig god sommer!

Hilsen Jørn Ege
Mandag 25 Juni 2012 - Bergen
Mange mennesker som bor alene, savner i blant et annet menneske å våkne opp sammen med; en person å være glad i. De fleste av dem savner et medmenneske de kan vise omtanke for og dele sine tanker med. De savner en de kan dele livet sitt med.
Noen reiser til et land i Sør-øst- Asia for å søke "lykken" der, mens andre drar til Sør-Amerika i håp om å finne sin "drømme"- partner.
Enkelte, som gjerne setter likhetstegn mellom det å være "giftesyk" eller "selskapssyk", har kanskje ikke helt tenkt gjennom forskjellene mellom de to "tilstander"?
Med andre ord; hva det innebærer av ansvar og forpliktelser å komme tilbake til Norge med sin nye venninne. For å sette bo med en kvinne, som har en helt annen kulturell og sosial bakgrunn, og som nå skal integreres i det norske samfunn, lære seg å snakke norsk, kort sagt nå skal finne seg til rette og i trives i det kalde Norden!
Målet for den mannlige "lykke"-jæger er ofte Thailand, kalt "Smilets Land", en tittel som stammer fra en opera av Frantz Lehar.
Vel framme i Thailand, er sjansen for enkelte (som har passert sin første ungdom) til å møte "drømmekvinnen" i sitt liv, oftest større, enn den er hjemme i kalde Norge.
Dette ikke minst p.g.a. mange kvinners ønske om å komme seg ut av fattigdommen, og som derfor velger å reise bort fra eget hjemland, for å stifte et hjem i sikre og trygge omgivelser.
Fasit-svaret på mitt spørsmål i Tittel-linjen, kan jeg naturligvis ikke gi.
Har du noe synspunkt å komme med på mitt tema; er du hjertetig velkommen!
Beste hilsener fra Jørn
Lørdag 23 Juni 2012
De fleste av oss har vært gjennom en lang vinter og sett fram til sommeren. Den kom bare så altfor fort. Mai måned "forsvant" med et blunk, ikke minst p.g.a. div. høytidsdager.
Det ble knapt tid til vårfornemmelser, og juni-dagene har så langt gått i "rask marsjtakt"!
Sankt Hans aften "feirer" de fleste på ulike vis, i selskap med familie og venner. Det faktum at solen har "snudd" (forstå det, den som vil) er mindre vesentlig.
Denne dagen legger de fleste opp til en annerledes og hyggelig grillkveld!
En aften, der vi i selskap med gode venner kan kose oss - oftest rundt et bål utendørs - godt kledd etter været. For å unngå at kvelden blir en slags gjentagelse av samme dag ifjor, er det viktig at du med fantasiens hjelp forsøker å variere "ritualet" en smule!
Alt naturligvis etter egen smak, egne evner og muligheter!
Ha en annerledes og hyggelig kveld!

Hilsen Jørn Ege
Mandag 18 Juni 2012 - Bergen
En ny sommer er endelig her - i all sin prakt og velde - og spørsmålet melder seg:
"Hvor har jeg lyst til å tilbringe ferien min i år?"
Du kan, hvis du vil være på den sikre siden, feriere på kjente, hjemlige trakter - i eget hjemland.
Da kan du glede deg over å "oppdage" små, hyggelige steder i Innfjord eller Utfjord, etter å ha passert Sognefjorden på vei nordover, hvis du har startet turen i Bergen.
Når du stanser underveis, vil du kunne oppleve de "innfødtes" gjestfrihet på hjemmebane og gjerne på dansen på Grendahuset en lørdagskveld.
Eller du kan la opplevelser i det Store Utland friste deg.
Lysten til nye opplevelser - etter at du har stått opp om morgenen - vil alltid være der!
Gleden over å kunne å reise videre - å komme seg vekk fra hverdagens mas og daglige gjøremål og rutine, vil alltid være der!
Enten du studerer, du er ute i arbeidslivet eller du er bleieskift-arbeider hjemme. Lysten til å komme seg vekk fra hverdagen, er det viktig at du tilfredstiller; når du har tid, anledning og økonomi til det!
Hva er det så som stanser deg?
Kun fantasien og valgets kvaler setter grenser for ditt valg av reisemål.
God Tur!

Med hilsen
Jørn
Søndag 11 September 2011 - Bergen
Når rognebærene lyser ildrøde, ekorn hamstrer hasselnøtter for en lang vinterdvale, bladene på trærne begynner å vise fram et fyrverkeri av farger og grågåsen for lengst har flakset av gårde mot varmere strøk i Syden, da finnes ikke lenger noen tvil; sommeren er ugjenkallelig slutt for denne gang. Vemodig, javel - men et faktum!
Hvis du er blant dem som hungrer etter mer sol og varme og du har en romslig økonomi og anledning til å reise, og reiselysten din er på topp, skulle det ikke være noe som hindrer deg i å følge etter trekkfuglene mot Syden. Om ikke i bokstavelig forstand, så gjerne ombord i et fly, tog eller i din egen bil.

Tilhører du den yngre generasjon, kan du reise som "back packer", som en kontrast til de vanligvis mer behagelige, komfortable reisemåter. Alt etter smak og behag.

Været denne helgen kunne bare bekrefte følelsen av at; ja - det var den sommeren!
Selv om vi tidligere år har opplevd s.k. "indian summer" - noen dager med sol og uvanlig høye temperaturer, for så å vende tilbake til det normale værforhold for årstiden.

Til deg som har en jobb å utføre her hjemme i Norge, og som arbeider på normaltid, på deltid eller som "bleieskiftarbeider"; nyt årstiden med sitt praktfulle fargespill i skog og mark!

Og hvorfor ikke like godt sette i gang med å finne fram bildene fra sommerens opplevelser og dele dem med oss andre solhungrige medborgere? Så får vi vi nettopp den inspirasjonen som i blant er nødvendig, for å kunne planlegge neste års ferieturer og utferder. Og "snøball-effekten" fungerer som den skal.

Jeg håper med dette dere alle får oppleve en riktig fargerik høst!
Mandag 29 November 2010 - Bergen
Dagene fram til jul "løper" som vanlig av gårde i 7-milssteg. Folk har det som vanlig usedvanlig travelt.
De fleste har penger nok, men tid har de mindre av. Møter du tilfeldig en kamerat som du ikke har sett siden folkeskolen og stopper opp for en liten prat, får du som oftest høre at de har "dårlig" tid! Etter et hastig "hei, nei så kjekt å se deg!" og "ha det bra!", haster de videre i sitt kappløp for å "komme i mål" før julaften, gjøre sine innkjøp av presanger og mat, idet de gjør sine forberedelser til julens samvær og selskapeligheter.
Vinmonopolet med sine varer, står på de fleste sin handleliste, for å ha noe å drikke til pinnekjøttet og annen julemat som skal serveres i julehøytidsdagene.
Andre har et "hav" av tid, mens penger har de mindre av. Presangkjøp og julehandel kommer nok her langt ned på handlelisten - kanskje en handleliste ikke en gang blir skrevet. De som de behøver, trenger de ingen handleliste å for huske.
Dessuten er det ikke lett å finne på noe nytt og "overraskende" til dem som har omtrent alt fra før.
Om vi hadde fått et tenkt/fiktivt (noene slags E.T.-vesener) besøk fra en annen planet, totalt uvitende om Vestens julefeiring, kunne disse vesener lett ha kommet til å undre seg over om krig er nær forestående, ved synet av denne storstilte "hamstring" av all slags matvarer i flere handlekurver. med haug på!
Imidlertid - det hyggelige med julen er jo at famliemedlemmer som ellers stort sett bare ser hverandre i bryllupper eller begravelser, kan komme sammen i denne s.k. mørke årstiden og kose seg!
Men hvorfor ikke ha mer kontakt med hverandre ellers i året? Det sies at tiden "flyger". Jo - men den "kommer" også!
Dette at folk ved juletider er så ekstra hyggelige mot hverandre, er noe jeg aldri har forstått og neppe noen gang kommer til å skjønne. Da tenker jeg iblant ; hvorfor ikke fordele all denne vennlige omtanken for hverandre litt utover resten av året i passende "porsjoner"?
Imidlertid går det snart mot lysere tider. Solen "snur", og vi kan igjen nyte at dagene blir stadig lengre. Ikke minst er det viktig å beholde optimismen i disse klima-tider!
Det er viktig å tenke positivt, se fremover og begynne planleggingen av neste års feriereiser!
God Jul til dere alle!
Onsdag 20 Mai 2009 - Bergen
Har arrangementet av Melodi Grand Prix finalen gradvis utviklet seg til å bli et slags "sirkus"? Det kommer naturligvis an på øyet som ser.
Imidlertid er det i hvert fall noe som er helt sikkert: Finale-showet som "alle" sier de hater, men likevel ser på, kommer fortsatt til å bli en årviss happening, både på godt og ondt. Enkelte unge, håpefulle, musikalske talenter får nok sine drømmer delvis "knust". Andre får gjerne drømmene sine mer eller mindre oppfylt! Og den lykkelige vinner som stolt og velfortjent går av med seieren, kan utnytte all gratisreklame både før og etter seieren til å bygge opp en blomstrende musikalsk karriere, en karriere som kan nyttes som levevei videre i livet.
I 1986 hadde Bergen fornøyelsen av å være vertsby under Melodi Grand Prix finalen, etter at "Bobbysocks" hadde vunnet finalen i Gøteborg året før. Bergen og Norge forøvrig fikk mye gratisreklame den sommeren.
Nå er Norge igjen kommet i søkelyset for Europas musikk-interesserte som har fulgt med på de årvisse arrangementene. Neste sommer braker det løs i hovedstaden vår! Og "hele" Norge kan glede seg over festlighetene omkring "sirkus" Melodi Grand Prix!
Ha en fortsatt God Sommer!
Lørdag 3 Januar 2009 - Bergen
Livets "koldtbord" står fortsatt dekket for reiseglade mennesker. Herlig! Og alder spiller ingen rolle, så lenge du er positiv og ikke minst mottagelig for inntrykk fra omgivelsene i landet du har valgt.
Reiser litt utenfor "alfarvei" er stadig i skuddet. Backpackere har jeg møtt en del av i Singapore, på vei til eller fra Australia.
Enkelte har gjerne valgets kvaler, når det gjelder å velge reisemål. Ikke minst fordi reiselivs-operatørene hele tiden frister med nye tilbud.
Noen foretrekker å være impulsive og kaste seg på et tilbud i siste liten.
Mens andre er mer systematiske og legger ned mye forhåndsarbeid i planleggingen av reisen, slik at turen nærmest "går-av-seg-selv" når fly, båt og hoteller m.v., er bestillt.
Hva med å snurre en globus og velge stedet fingeren peker på, når den slutter å rotere?
Det er noe av dette jeg finner så fascinerende med mennesker, det at alle har så ulike drømmer og fantasier når det gjelder reisemål!
Det er kun fantasien og økonomien som bestemmer hvor du setter kursen i det nye året.
God Tur!
Mandag 7 Juli 2008
Fellesferien er snart slutt! De fleste har for lengst kjøpt charterturen og er ute på reise. Hverdagens rutiner har du lagt bak deg! Før jeg låser døren, trekker jeg alltid ut støpslet til kaffetrakteren og sjekker at alle kokeplater er slått av! Og hvis ingen innbrudds tyver har romstert i hjemmet ditt i løpet av ferien, skulle huset fortsatt vil være der og ønske deg velkommen ved hjemkomst!

Noen reiser av sedvane til samme by og land som ifjor. Der er de kjent og der "føler de seg hjemme."
Andre er mer lystne på å oppleve nye eventyr i spennende, fremmede kulturer.
Ofte inneholder koffertene fler klær enn du får bruk for. Det er lett å glemme at der skal være plass til souvenirer og andre, eksotiske innkjøp. Løsningen blir ofte å kjøpe en ekstra koffert. Og spenningen er stor når bagasjen skal veies ved innsjekking, før hjemreisen.
Har du gått om bord i riktig fly, kan du normalt regne med å få koffertene dine igjen, ved ankomst!

Vel anbrakt på hotellet, kofferten er pakket ut og etter en god natts søvn kommer øyeblikket du har gledet deg til! Spenningen og forventningene øker: "Livets Koldtbord" står nå dekket til deg! Det er bare å forsyne seg. Her er det du som bestemmer hva du vil gjøre med dagen. Og bare fantasien og lommeboken setter grenser for dagens aktiviteter.
God Appetitt!

Side:12Neste