Støtt Ukraina

Jaynes blogg

Tirsdag 24 Februar 2009 - El Porvenir

San Blas / Kuna Yala

Kuna Yala (tidligere San Blas) er et FANTASTISK område. Tenk Maldivene - Mauritzius- Seyschellene - UTEN store resort og masse turisme. Området består av hundrevis av palmekledde øyer - krystallklart vann (fra gjennomsiktig til lysegrønt til azul blått) og flotte hvite korall strender! Du stiger rett inn i Postkort verden når du ankommer og når beboerne i tillegg er fargerike indianere blir opplevelsen fullkommen.

Vi stresset vilt med å få til en tur til San Blas / Kuna Yala området -- først fordi vi ikke kunne finne fly. Det viste seg etterhvert at flyplassen El Porvenir (hvor de fleste flyr inn til) var stengt -- så dermed gikk det ikke noe fly - vi måtte fly inn til Carti i stedet (dette sto ikke spesifiert noe sted - og ingen ga oss denne informasjonen).
Fra El Provenir er det kun 5-10 min i kano til øyene - mens fra Carti er det ca 1 time i kano (og regn med å bli VÅT da det er ofte høye bølger). kanoene går tregt men har motor -men som sagt du blir våt!
De har plastikk med til bagasjen - og av og til ekstra til passasjerene men ikke regn med dette. Regnponcho kan være lurt å ta med!

Det er meget begrenset flyseter til området - kun 2 fly hver dag (avreise 06.00 fra Panama City) - og hvert har bare 20 seter. Pris er ca USD 85 tur/retur (ca 550 kr) og det tar 20 minutter å fly.

Det er ogsså mulig å arrangere biltransport - dette tar ca 1.5 til 2 timer - og koster 50USD tur retur.
Dette må arrangeres på forhpnd og sørg for at det også HENTER dere på avtalt tidspunkt. Ofte kjøpes biltransport + kano til og fra øya + overnatting + all mat + to utflukter per dag som en pakke.
Vi betalte 50USD per person per døgn for dette (+flybillettene på USD85). Det er mest vanlig å overnatte 2 netter - da får man strand turer plus at man får besøkt befolkningen på et par øyer.

KUN Kuna indianerne som bor i området har lov å bygge hoteller her - så dermed er det meget få flotte hoteller (if any) - de fleste steder er meget enkle bambus hytter - kun kaldt vann og tidsbegrenset elektrisitet. Men man trenger vel egentlig ikke noe mer i et slikt paradis?

Vi bodde på Kuna Wiskua - meget enkel standard - spør etter rom oppe og helst det med størst balkong da det er eneste som ha ok lys (elektrisitet har man kun om kvelden). Dette stedet er mulig å ringe og bestille på forhånd - noe som ABSOLUTT anbefales. Det bor en del folk på øya - men man går rundt hele øya på 5 minutter (så bare tenkt på hvor tett de bor). Maten er brød+ egg til frokost og sjømat +ris eller pasta til middag - lunsj serveres på utflukten og er ALLTID fisk - men synes det var ganske godt uansett.
Man bor blandt indianere - og vær forberedt på at de legger seg meget tidlig og står opp tidlig -- og når de står opp er det ikke sjangs å sove videre for da er støynivået ganske så høyt!
Utfluktene begynner som regel 9.30 når nye gjester har ankommet og spist frokost og vi er tilbake på øye i 5 tiden -- det er bare et par SMÅÅÅÅ butikker hvor man kan kjøpe kjekt, chips, drikke etc.
"Hotellet" selger øl, vann og UniCola (skikelig dårlig jolly-cola ting hehehe) for USD1 (eller USD2 om de tror du er rik -- eller i en stor gruppe..lol...helt seriøst).
Du forlater alltid øya med fargerike perlearmbånd- dette kjennetegner Kuna indianerne.

Hotel San Blas ligger på naboøya - ca 100 meter lenger borte - disse er vanskelige å få tak i per telefon. Her er strand ved hotellet - og øya er større med flere innbyggere (det betyr allikevel at man kan gå rundt den på 10 minutter altså) Ca samme pris USD 40 per natt per person alt inkludet.

Først av alt må jeg si at Lonely Planet er MEGET dårlig på dette området - Moon guide er et MUST!
Del med andre:    

Kommentarer
Karolinee sier:
Utrolig bra innlegg! Så flott med noen personlige opplevelser - en fin forandring fra all "reklamen" som gjerne står i de fleste reisemagasin. Tror jommen jeg har funnet en plot til på reiseruta mi i 2011 :-)
Postet 2009-03-16 10:01  Rapporter

Skriv kommentar
Arkivet