Filas blogg

Mandag 27 Mai 2013 - Pálairos
Vel tre mil sør for Preveza ligger den lille landsbyen Paleros. Derfra har vi utsikt over mot Lefkada, Meganissi og Kalamos. Lengre ut i havet skimter vi Ithaki og Kefallonia. Vi bodde godt på Cliff Bay Hotel, et hotel med hyggelig og serviceinnstilt vertskap, en flott hageanlegg med svømmebasseng, en utmerket taverna med god mat.
Det tar knappe 20 minutter å gå inn til Paleros, der vi kan bade på Paleros-stranden, spise godt på flere tavernaer og handle i de få butikkene som finnes der. Hos Makis og Sylvia på Taverna Dionysos er det ingen som lider nød.
Går en andre veien kommer vi til Potamaki-stranden, der de var i ferd med å åpne for sesongen i begynnelsen av juni.
De tar en times tid å kjøre over til Lefkada og Nidri. Legg gjerne veien om Old Playia og se denne byen som ble tvangsevakuert etter det store jordskjelvet som var i området i 1953.
Vi kjørte også sørover mot Mesolongi og besøkte byene Mytikas og Asakos, begge vel verdt et besøk.


Tirsdag 30 Oktober 2012 - Calella
Andre uka i oktober 2012 reiste 14 glade Trollfjordmusikanter til Oktoberfest i Calella. Sammen med oss dro 13 like glade musikkvenner. Vi bodde på Hotel Internacional som ligger midt i byen, like ved den flotte stranden.
Foruten åpningsparaden holdt vi tre konserter i løpet av den uken vi var der. En konsert i festivalteltet, en på byens kirkeplass og en utenfor hotellet.
Foruten musikken ble det tid til bading, soling, god mat og drikke og masse sosialt samvær.
Søndag 28 Oktober 2012 - Palaióchora
Helt siden vi var en kort tur i denne spesielle byen i mai 2006 har vi hatt lyst til å reise tilbake dit. Vi bodde godt på Hotel Poseidon som ligger like ved den fine sandstranden vest for byen.
Det var ofte vind på sandstranden, da var det bare å flytte til steinstranden som lå like øst for sentrum.
En times gange langs en grei grusvei, der en også kan sykle eller kjøre bil, ligger Anydri-stranden. Dette er en steinstrand der vannet er rent og klart. På den lille tavernaen får en det en trenger av mat og drikke. Vi anbefaler absolutt å besøke denne stranden.
Det tar 90 minutter med bil å komme til Elafonissi. På de 6,5 årene som var gått siden vi var der sist, har det skjedd mye der. Den gang var der ingen ting, bortsett fra idyllen Nå er det parasoller, solsenger og folk i massevis, men idyllen var der fortsatt.
Hovedgaten Odhos Venizelos stenger for biltrafikk kl 1800 og da flytter tavernaene ut i gaten. Her er det mye folk og liv , flere gode tavernaer og barer.
Taverna Samaria ligger i en parallellgate og den er kanskje en av byens beste.

Se video:


Mandag 2 Juli 2012
Hei.
Nå ligger det videofilmer i tilknytning til bloggene mine. Jeg håper at det kan inspirere dere alle til å reise ennå litt mer. God tur!
Hilsen Fila
Onsdag 30 Mai 2012 - Patmos
Vi overnattet i PythagorionSamos og det ble et hyggelig gjensyn med både byen, Taverna Notos og Taverna Lakis. Fergen Nisos Kalymnos fra 1988 tok oss med på en 4 timers tur, via Agathonisi og Arkioi, til Patmos.
Vi bodde på Patmos Garden i Skala. Hotellet ligger flott til langs veien fra havnen og opp til Chora og består av flere mindre bygninger rundt en vakker hage med svømmebasseng.
Skala er en liten og rolig havneby med en koselig gate langs hele havnen. Rundt det sentrale torget finner en det meste av det en trenger. En håndfull tavernaer ligger spredt rundt i byen. Vår favoritt ble Taverna Tzivaeri som ligger et stykke nordover i havna.
Patmos er en liten øy og det går raskt og greit å reise rundt med scooter eller ATV. Grigos ligger på østkysten like sør for Skala. Dit kommer en enten ved å kjøre opp til Chora og ned til Grigos eller sørover langs østkysten. Lunch på Taverna Stamatis i Grigos kan anbefales. Like sør for Grigos ligger Petra Beach med gode bademuligheter. Utenfor Petra Beach ligger den karakteristiske Kallikatzous-klippen.
Like sør for Chora går veien sørover øya mot Diakoftis-halvøya og Stavros-bukta. Det går en gangvei på vestsiden av halvøya til Psili Ammosstranden. Fra veien ned mot Diakoftis kan en også ta av til klosteret Evangelistria.
Nordover østkysten fra Skala ligger strendene på rekke og rad; Meloi, Agriolivados, Kambos og Lambi helt i nord. Alle strendene har fine bademuligheter. Vi foretrakk Agriolivados der det var både solsenger og en god taverna. På vestkysten ligger Lefkon, men der var det ikke ryddet og klargjort for sesongen.
Å gå fra Skala til Chora er absolutt overkommelig og anbefales. Ta snarveien, det er langt å følge bilveien som snor seg kraftig oppover åsen. Halveis opp ligger Apokalypseklosteret der Johannes teologen mottok sin åpenbaring. Selve grotten der dette skulle ha skjedd er absolutt verd et besøk. Fortsett videre oppover mot Chora og Johannesklosteret, grunnlagt i 1088, som troner på toppen.
Chora er en sjarmerende by med smale gater og små butikker. På det sentrale torget ligger Taverna Vaggelis, et utmerket sted for lunch eller forfriskninger. Et besøk i klosteret og museet der hører absolutt med.

SE VIDEO:

Søndag 18 September 2011 - Lefkas
Lefkada ligger tre kvarters busstur sør for flyplassen i Preveza og hører til De ioniske øyer. Den er skilt fra fastlandet med en kort bro som leder over til hovedstaden, Lefkada by. Vi bodde i Perigiali, like utenfor Nidri på østkysten. Sitter en vendt mot havet ligger Onassisfamiliens private øy Skorpios like utenfor, bak oss var det høye fjell på nesten 1200 meter.
Nidri er et fint utgangspunkt for turer til naboøyene og rundt på Lefkada. Flere ganger om dagen går fergen ut til naboøya Meganisi. Gå i land i Vathi og spaser den 4,5 km lange turen over til Spartochori. Det tar en drøy time i rolig tempo. En dobbelt espresso i Spartochori med en nydelig utsikt over havet mot nord gjør godt, før du går trappene ned til havnen i Spilia og tar fergen tilbake til Nidri. På turen kan Skorpios studeres på litt nærmere hold.
Flott var også dagsturen med båten Nicolaos sørover Meganisi-sundet og til Frikes på Ithaka. Badestopp på en øde strand i Aphales-bukta på nordvestkysten var flott. Nicolaos gikk videre til Fiskardo på Kefalonia der det var godt med et stopp på en av de mange tavernaene på bryggekanten. Turen gikk tilbake til Meganisi og Papanikolis-grotten på vestsiden av Meganisis ”fot”. Grotten er kjent fordi den fungerte som base for ubåten med samme navn under 2. verdenskrig.
Fra Nidri kan en kjøre bil, scooter eller ATV rundt på Lefkada uten problemer. En kort tur sør for Nidri ligger Mikro Gialos med noen tavernaer og en fin rullestenstrand. Fortsetter du vestover kommer du til den lille havnebyen Vasiliki. Herfra kan du ta nordover vestkysten, der flere spektakulære strender ligger. Vær forberedt på mange trappetrinn opp og ned fra noen av strendene. Porto Katsiki, Egremni og Kathisma er noen av de.
Fra Nidri kan en kjøre opp i fjellene. I Vafkeri ligger tavernaen The Katoghi som drives av en innflyttet brite, et flott sted for kaffe og meze. Videre nordover ligger fjellbyen Karia med sine ca 1000 innbyggere. Byens spesialitet er broderier, disse kan sees og kjøpes i flere butikker.
Fra Karia er det ikke langt igjen til hovedstaden. Derfra er det en fin tur å kjøre tvers over nordenden av øya og sørover langs vestkysten , gjennom Aghios Nikitas til Chortata. Veien over fjellet fra Chortata, gjennom Englouvi og Vafkeri, ned til Nidri er uforglemmelig.

SE VIDEO:

Søndag 26 September 2010 - Samos
Vi har besøkt Samos, Pythagoras og Heras øy. Vi bodde i Pythagorion, en vakker by med stor pågang av turister og et godt utgangspunkt for turer rundt på denne 7 mil lange og 4 mil brede øya. Langs havnepromenaden er det massevis av barer og tavernaer, der det er flott å sitte å se på folk og alle båtene i havna. Et kvartal lengre bak er det påtakelig roligere. Lengst vest i sentrum ser man Lykourgos Logothetis’ hus, borgruinene og Metamorfosiskirken. I åssiden over byen ligger Moni Panagias Spilanis, et kloster med flott utsikt over byen og en 100 m dyp grotte viet jomfru Maria. I lia under klosteret ligger rester av det antikke teateret, som er modernisert og i bruk også i dag. Litt lengre vest i åssiden ligger Efpalineio Orygma, en vel 1000 meter lang akvedukt, bygget for å sikre vann til byen, i det 5. århundret f.kr. Legg klaustrfobien til side og ta en tur inn i dette mesterverket fra oldtiden. En båttur sammen med Vassilis til hans barndoms øy, Samiopoula, anbefales på det varmeste. Turen vestover kysten tar vel en time. Det er en flott sandstrand på øya. Etter badet byr Vassilis på lunch opp på tavernaen som ligger like ved kirken, der hans foreldre ligger begravet. Leter du etter god gresk stemning må du bli med på den turen. På tur med ATV vestover sydsiden av øya stoppet vi i Koumaradei, som foruten glimrende utsikt, kanskje har verdens beste yoghurt med honning og frisk frukt. Vi besøkte Kampos og Votsalakia med sine fine strender og ennå tydelige spor etter siste skogbrann. Turen tvers over øya gikk forbi Samos by/Vathy. Samos by er kanskje ikke det stedet man skal bruke alt for mye av sin tid på. Vi hastet videre til Kokkari, en trivelig by med fine strender, særlig dersom en ikke sjeneres av litt nordavind. Tsabou-stranden litt lengre vestover ligger fint til i utløpet av en trang dal. Turen hjemover gikk gjennom fjellbyen Mytilinii og ned gjenom Nattergaldalen til Hora. Fin del av øya. Psili Ammos er en fin og langgrunn sandstrand som ligger ”nesten i Tyrkia” på sørøstsiden av Samos. Absolutt et sted å besøke. 8 km vest for Pythagorion ligger Heraion med ruinene etter Hera-tempelet og en yngre kristen kirke. Å bruke et par timer der er et ”must”. Taverna Notos på stranden vest for havnepromenaden og Taverna Lakis som ligger langs hovedveien mot Vathy, øverst i byen (også tilgjengelig via 120 trappetrinn fra havna) ble våre favoritter.

SE VIDEO:

Søndag 20 Juni 2010 - Naxos
Vi landet på Santorini og fikk en liten smak av den. Veien ned til havna er en opplevelse i seg selv. Båten, Alexander, brukte 3 timer over til Naxos og var på turen innom Ios og Paros. Vi bodde på hotell Katerina (anbefales) i Aghios Prokopios, 6 km sør for Hora (Naxos by). Herfra var det fint å spasere til Aghia Anna og videre til Plaka. Enda lenger sørover på kysten ligger Mikri Vighla, også der finnes en fin strand. Noen hevder at de beste strendene i Hellas ligger akkurat i dette området. Vi besøkte Hora flere ganger. Portara (inngangsporten til Apollo-templet) er kanskje øyas mest kjente landemerke, der den ligger på en liten landfast halvøy nord i havna. En tur gjennom gamlebyens trange gater er absolutt trivelig. Her ligger mange små butikker og tavernaer som er verdt et besøk. Aghios Georgious-stranden i sørenden av byen er langgrunn og fin med flere gode tavernaer. Naxos egner seg fint til å utforske med scooter eller ATV. Halki er en trivelig by med et intimt lite torg, der Yiannis taverna innbyr til lunch-stopp. Like bak ligger det nadlagte destilleriet fra 1896, der bl.a den lokale Kitron-likøren ble laget. Litt lengre mot øst ligger Filoti, tar man nordover derfra kommer man til ”marmobyen” Apitranthos, der gatene er belagt med marmor. Tar man derimot nordover fra Halki mot Moni kommer man snart til en av de aller eldste kirkene i hele Hellas, Panaghia Dhamiotissa, en liten steinkirke som er ganske godt bevart.
Lengst nord på Naxos ligger den trivelige lille fiskelandsbyen Apollonos. Like ovenfor byen ligger en av øyas kouroser, uferdige steinfigurer, som er over 2600 år gamle. Slike kouroser finner også i Flerio like nordvest for Halki.
Naxos er en fin øy som har mye å by på. Kommer dere til Aghios Prokopios må dere stikke innom Karin på HideAway til en koselig lunch.

SE VIDEO:

Tirsdag 1 Desember 2009 - Lanzarote
Det er 6 år siden vi besøkte vulkanøya Lanzarote, det var derfor på tide å dra tilbake. Denne gangen valgte vi bosted Playa Blanca. Der bodde vi like ved Marina Rubicon. Det tar bare 45 minutter å gå til den nærmeste av Papagayo-strendene. Stranden ligger i nasjonalparken, så ta med niste for der er ingen steder å kjøpe mat eller drikke. Derimot er det en flott strand med morsomme dønninger å bade i.
Timanfaya er bare en kort biltur unna. Vi måtte bare stoppe på veien opp dit og ri på dromedarene igjen; vi hadde ikke blitt stort eldre på disse 6 årene, heldigvis!
Søndagsmarkede i den gamle hovedstaden Teguise er morsomt å besøke, der er det i sannhet mye folk og komers. Lørdagens marked i Playa Blanca ligger ikke langt etter.
Hvis du er på Lanzarote må du dra nordover og besøke grottesystemene Cueva de los Verdes og Jameos del Agua. Den 1 km lange turen gjennom Cueva de los Verdes er flott, en glimrende lyssetting inne i lavagangene. Jameos del Agua er et av Manriques verker på øya og vel verdt et besøk.
Et annet av denne kunstnerens verker, Jardin de Cactus, ligger greit til på turen hjem. Her er det en unik samling av kaktusarter fra hele verden. Der er også en bra restaurant.
Vindistriktet La Geria er artig. der ligger flere bodegaer der det er mulig å få smake på de lokale vinene. Fra Playa Blanca er det ikke langt til Los Hervideros, der lavamassene fra utbruddene i Timanfaya møtte havet. Fortsett til den lille sjarmerende byen El Golfo, der du bl.a kan besøke den grønne lagune, som ligger like ved.
Like nede ved Marina Rubicon i Playa Blanca ligger Restaurante Casa Brigida. Dit skal du gå for å spise stekt and!

SE VIDEO:

Mandag 5 Oktober 2009 - Symi
Fra Mandhraki-havnen i Rhodos by tar det 1 time med Dodekanisos Express nordover til Symi. Innseilingen til hovedstaden Yialos er kanskje en av Hellas’ vakreste. Klokketårnet Roloi, bygget i 1881, ligger som et landemerke ytterst i havnen på styrbord side. Byen ligger som et amfi rundt havnen med Horio (gamlebyen) aller øverst. Iapetos Village (http://www.iapetos-village.gr/article.php?id=48) er et trivelig hotell som består av flere bygninger som ligger rundt en trivelig hage. Å vandre rundt i Yialos og Horio er hyggelig. Man kan gå nede ved havnen, der seilbåter fra hele verden er innom på besøk, eller man kan gå inn i de trange gatene like bak havna der butikker og tavernaer ligger mer tilbaketrukket. Skal man lenger bort fra havnen må man belage seg på å gå i trapper. De lengste av disse, Kali Strata og Katarraktes (med sine 500 trinn) fører opp til Horio og Kastro med kirkene helt oppe på toppen.
Et par km vest for Yialos ligger Emborio med et par fine grusstrender og en brukbar taverna. Hit kommer man til fots, enten langs veien eller over fjellet langs en god sti. Langs denne stien, med utsikt over Emborio, ligger klosteret Moni Agiou Georgiou. Til nød kan man kjøre motorsykkel til Emborio, bil er bare for de dristigste sjåførene.
Øst for byen ligger Pedhi med fin strand og den trivelige tavernaen til Nikos Katsaras. Buss fra Yialos og tilbake med en times mellomrom.
Det går badebåter til flere strender fra havnen i Yialos. Vi dro til Ayia Marina (15 minutter). Der var det stille og rolig, stranden fin og tavernaen god. Noen hevder at dette er Symi’s beste strand.
Det går fint å kjøre bil til Panormitis helt sør på øya, når en først har kommet ut av byen på de meget smale kaiene som er hovedferdselsåren ut på østsiden av havnen. Utsikten ned mot havnen og Yialos kan ta pusten fra en. Sørover på øya er det litt mer frodig med ganske stor skog. Utsikten ned fra fjellet mot Panormitis er absolutt verdt et stopp. Panormitis domineres av det store klosteret Taxiarhis Mihail Panormitis. Klosteret ble ganske skadet under 2. verdenskrig, mye er bygget opp i mer moderne stil. Klokketårnet ble imidlertid bevart. Helt mot vest i bukta er det en liten strand og det finnes en bra taverna der.
På tur tilbake fra Panormitis kan man, etter et par km, svinge av mot øst og kjøre ned til Marathounda. Her er en flott steinstrand, klart vann, masse geiter (pass på sekken din) og en grei taverna.
Skulle vi anbefale en taverna, måtte det bli Taverna Diefnes, som ligger inne i en av bakgatene bak havna. Men vent til dagsturistene har reist tilbake til Rhodos, da er det bedre plass og mye roligere.

SE VIDEO:


Side:123Neste