Støtt Ukraina

Marias blogg

Mandag 20 September 2010
Det er et spørsmål de fleste av oss gjerne vil ha svar på når vi planlegger en reise. Nå mener økonomene Makoto Watanabe og Marc Möller at de har svaret: 8 uker før avreise er det billigst å bestille flybilletter, ifølge deres forskning. Billettene bør i tillegg bestilles på ettermiddagen, ettersom flyselskapene regner med at forretningsreiser bestilles på morgenen i arbeidstid.

– Når vi bestiller en flybillett til London flere uker i forveien må vi ta hensyn til at det kan skje uforutsette ting som gjør at vi ikke kan gjennomføre reisen. For at forbrukerne ska ta denne risikoen må flyselskapene tilby prisavdrag. Konsekvensene kan bli at billettene blir dyrer når avreisen nærmer seg, skriver de to økonomene.

Og slik ser formelen ut som skal bekrefte det magiske tallet 8:

∏A = gUG + min(k - g, (1 - g)(1 - r))

der ∏ står for fortjenesten som bestemmer billettprisen.

Nå er ikke matematiske formler min sterkeste side, så jeg kan verken bekrefte eller avkrefte resultatet på stående fot. Men selv om dette kanskje ikke er en fasit for all reiseplanlegging i verden, kan det jo ikke skade å gjøre et søk eller to åtte uker før juleshoppingen setter inn for alvor!

Du kan lese mer om forskningsresultatet i The Guardian.

(Forskningen omfatter flybilletter med rutefly, og økonomene åpner opp for at priskalkylene kan se forskjellig ut for kortdistanse- og langdistanse-flygninger).
Onsdag 25 Juni 2008 - Seoul
Nå er billetten til Seoul bestilt! Takk til Finnairs kampanje "Asia on Sale" for superbillige billetter til diverse storbyer i Asia til høsten. Nå gleder jeg meg til en uke i Sør-Korea i slutten av september. Yey!
Tirsdag 17 Juni 2008 - Budapest
Etter en helg med dampende gulasch, mektige bygninger fra en svunnen storhetstid, musikkrestauranter og vinsmaking kan jeg bare konstatere at Budapest er en riktig trivelig by som får ufortjent lite oppmerksomhet i reisebransjen.

For byen har mer å by på enn antikke romerske badehus. Den nederste delen av hovedgaten Andrassy, som går fra Hero's Square og nesten hele veien ned til Donau, ligger restauranter, butikker, kaféer og utesteder. På bargaten Liszt Ferenctér ligger noen av byens mest trendy utesteder, og på kvelden er det smekkfullt på de stemningsfulle uteserveringene. Vi besøkte restauranten og utestedet Menza som ligger i begynnelsen av gaten. Stemningen var upåklagelig, innredningen var spennende, og ett glass lokalprodusert musserende vin kostet 560 HUF, ca. 14 norske kroner.

Dagen etterpå tok vi en tur på smågatene nede ved elven på Pest-siden. Vi lot oss ikke imponere av turistgatene Fashion Street og Vaci utca, som desverre manglet både sjarm og godt utvalg av butikker. Men i smågatene rundt omkring fant vi både koselige kafeer og artige smug. Er det shopping som gjelder bør du nok heller ta deg en tur til kjøpesenteret West End City Centre Mall i Pest, eller Mammut-senteret i Buda; eldorado for ekte mall-maniac's.

Ut på ettermiddagen dro vi opp til Castle Hill i Buda. Utsikten herfra var alene verdt en relativt dyr taxitur, og gulasch-suppen på café Miro var en perfekt pause fra alle severdighetene. Etter en vinsmaking i den gamle slottskjelleren passet det bra med et oppfriskende bad i det klassiske badehuset Gellert, som ligger nedenfor slottshøyden.

God mat og drikke var et gjennomgående tema for helgen, og de hyggelige prisene gjorde at restaurantbesøkene føltes rimelige selv om vi bestile inn både en, to og tre retter. En gjennomsnittlig tre-retters meny med vin på en over middels dyr restaruant kostet i snitt ca. 200 norske kroner per person. Det er det ingenting å si på!

Mine tips for en langhelg i Budapest:

1) Spis og drikk godt!
Asiatiske Fusion på Vaci utca 20 var en favoritt; en asiatisk restaurant med spennende innredning og en imponerende Nasi Goreng for 2500 HUF, ca 62 kroner. Likeså musikkrestauranten Avocado på Nyary Pal utca 9; en tradisjonell ungarsk restaurant med levende musikk og klassiske retter.

2) Ta metro!
En billig og lettvint måte å transportere seg rundt i byen. En enkelbillett koster ca. 10 kroner, og et tre-dagers-pass koster ca. 70 kroner. Skal du ta taxi bør du la hotellet eller en restaurant bestille for deg, da de har rabatter hos pålitelige taxiselskaper. Praier du en taxi fra gaten blir det fort dyrt!

3) Gå på vinsmaking
House of Wines har vinsmaking i den gamle slottskjelleren på Castle Hill i Buda. For 4400 HUF blir du utstyrt med et glass og en liten pose med brød for å på egen hånd utforske vinkjelleren. Her er det selvbetjening som gjelder, og det finnes over 50 røde, hvite og musserende viner å smake på. Gå ikke glipp av de verdenskjente tokaj-vinene. Betjeningen hjelper deg om du vil smake på de lokale musserende vinene.

4) Gå på Jazz-klubb
Hvem hadde trodd at Budapest var full av jazz-opplevelser? Et tips er Fat Mo's Music Club, som ligger på Nyary Pal nede ved turiststrøket og byr på både stemning og musikk.
Onsdag 4 Juni 2008 - Budapest
Mai forsvant i et eneste stort jafs, og i morgen setter jeg kurs mot Budapest. Jeg må innrømme at jeg vet forbausende lite om byen, og jeg er ikke helt sikker på hva jeg forventer meg, bortsett fra en kombinasjon av storslått arkitektur, brede boulevarder, badeglede og gryter med paprika. Og bare det er jo verdt et besøk! Har dessuten snust litt på rykter om jazz og musikkrestauranter, så dette er en helg jeg gleder meg tl!

Fortsettelse følger...
Tirsdag 27 Mai 2008
I forrige uke hadde vi snikpremiere på en ny funksjon på forumet, "Reisealbum". Lag dine egne digitale reisealbum og fyll dem med bilder, filmer, blogger, m.m. Koble innholdet til steder på kartet, og la leserne følge hele reiseruten din.

Nå søker vi testpiloter til å utforske denne funksjonen, og som takk for hjelpen gir vi bort fine USB-minner med hele 2GB, der du kan samle alle dine feriebilder.

Slik gjør du:

Reisen bør inneholde:

1) Tidsperiode på flere dager (gjerne flere destinasjoner)
2) Bilder (minst 10 stk)
3) Blogger (minst 2 stk).

Ta gjerne en kikk på andres reisealbum for inspirasjon her.

Trenger du hjelp?
Les mer om hva du kan gjøre med dine Reisealbum her (lengst ned på siden).

De 15 første som sender en link til et komplett reisealbum får hver sitt USB-minne i posten.
Send linken i en e-post, merket "Testpilot" til medlem@orbville.no
Skriv gjerne ned eventuelle synspunkter du har på tjenesten.
OBS! Husk å oppgi den adresse der du vil få USB-minnet tilsendt!
Onsdag 14 Mai 2008 - Budapest
Da har vi bestilt en langhelg i Budapest i begynnelsen av juni. Buda og Pest, here I come! Har hørt masse fint om byen, så skal vi få tid til både grotter, markeder, termiske bad, shopping og avslapping så blir det ikke mange sekunder til overs... Gleder meg!
Mandag 5 Mai 2008
– – – –

Travla vant reisegavekort til en verdi av 10 000 kroner!

Med bildet "Mennesket vs. Naturen" overveldet Travla juryen i den internasjonale fotokonkurransen. De uttalte at bildet var stemningsfult, mektig og en spennende tolkning av temaet "Mennesker".

Travla heter i virkeligheten Janne Berg. Hun er 28 år gammel, kommer opprinnelig fra Stavanger men bor i hovedstaden.
"Jeg elsker å fotografere", forteller hun ivrig, "og både på fritiden og i jobben min arbeider jeg mye med det visuelle". Bildet ble til en regntung dag på Prekestolen i Stavanger for ca. to år siden.

"Det regnet og det regnet. Hele veien opp til Prekestolen høljet regnet ned, men når vi kom til toppen skjedde det noe", forteller Janne. "Det var som et magisk øyeblikk, det sluttet plutselig å regne og himmelen kom fram og laget et nesten magisk lys. Litt av det kan man se på bildet. Det var en utrolig heftig opplevelse".

Hun er ikke helt sikker på hvor hun vil reise for pengene, men forteller at hun og samboeren gjerne vil utforske Øst-Europa. "Vi har lenge vært nysgjerrige på Montenegro. I fjord var vi i Bosnia og Kroatia og fikk øynene opp for landene i øst" forteller hun. "Kanskje blir det naturopplevelser i Montenegro til sommeren!?"

– – – –

Thekim vant reisegavekort til en verdi av 5000 kroner!

Med bildet "The Street Artist of Santiago" kom Thekim på andre plass i konkurransen. Juryen uttalte at det var et sterkt portrett, fascinerende og intenst.

Thekim heter Kim Olausson. Han er svensk men bosatt i Oslo, noe han har han vært de siste 10 årene. Kim lever for å reise og en ivrig hobbyfotograf har han vært de siste 7-8 årene. "Jeg liker å eksperimentere med teknikk og motiv" forteller han.

Bildet ble til på gaten i Santiago for over fire år siden. Der kom han i snakk med en gateartist med litt spansk, litt engelsk og mye kroppsspråk. "Jeg elsker den sydamerikanske kulturen", forteller Kim. "Det er så mye følelser og en helt unik livsglede og atmosfære".

Han vet ikke helt hvor han skal reise for pengene, men det kan være de inkluderes i reiseplanene til USA denne sommeren. "Jeg skal ut på roadtrip gjennom hele vest-USA sammen med venner", forteller han.

– – – –

Cecilian vant reisegavekort til en verdi av 5000 kroner!

Med bildet "Oh little one" kom Cecilian på tredje plass i konkurransen. Juryen uttalte at det var et kreativt motiv og et humoristisk feriebilde fullt av godt humør og reiseglede.

http://www.orbville.com/member/cecilian/bilder/113608 Du kan se Cecilians profil på Orbville.com ved å klikke her.

– – – –

Vi gratulerer vinnerne og ønsker god tur!
Torsdag 1 Mai 2008 - København
Color Lines reklameslogan "Det er deilig å være norsk i Danmark" er en velkjent klisje, men det hindrer ikke påstanden fra å være sann. Det ER nemlig deilig i Danmark, og den danske hovedstaden viste seg fra sin beste side ett par helger tilbake; jeg hadde endelig fått presset inn en langhelg i København i et hektisk vårskjema, og timingen kunne ikke ha vært bedre. Solen skinte fra klarblå himmel, temperaturen krøp oppover mot 15 grader i solen, folk var glade og våryre, og uteserveringene var fulle. Akkurat sånn det skal være!

Det er alltid litt rart å besøke en by man har bodd i og oppleve at man sakte men sikkert blir en turist i "egen by". Favorittkafeen min på Strædet har nylig blitt en frisør og det beste hamburgerstedet på Nørrebro har blitt myntvaskeri. Men så er det også snart seks år siden jeg syklet rundt i Københavns gater hver morgen på vei til jobb. Tiden går fort.

Og det gjør en langhelg også.Mine tips fra helgen blir dermed følgende:

Pussy Galore's
Til tross for et litt underlig navn er Pussy Galores Flying Circus på Skt. Hans Torv en gammel klassiker i København, og en uteservering som er akkurat passelig ambisiøs for en søndagsbrunch. Her serverer de dessuten byens beste Kaffe Mocca!

Grå Brødre Torv
Grå Brødre Torv er mildt sagt idyllisk på dagtid, mens restauratene her har priser litt over gjennomsnittet på kveldstid. Men tross alt, Peder Oxe er alltid et sikkert kort for den som vil ha ekte dansk bøf og kartoffler!

The Bubble
Restauranten The Bubble på Gothersgade 35 var for meg ett nytt innslag i Københavns restaurantsfære. Passelig kitchy innredning, personlig service og en meny med klassikere som carpaccio, lammeskanke og creme brulée rekker i massevis for meg.

Karrierebar
Karrierebar på Flæsketorvet er en nyhet som forener samtidskunst, musikk, restaurant og bar i ett konsept. Fungerer bra gjør det også, og her danses det entusiastisk hele natten lang. At stedet ligger midt inne på industriområdet Kødbyn (her foregår store deler av slakteridistribusjonen i København), og at taxien må tråkle seg mellom containere, store lastebiler og mørke lagerbygninger for å komme fram, er en del av sjarmen. Er det underground så er det underground...

Nyhavn
Det er ikke uten grunn at Nyhavn står med på alle turisters "to-do-liste". Om du ikke vil kaste deg ut i den verste folkemengden og spasere nedover hele havnen kan man ta turen til Nytorv, kjøpe en pølse i pølsevognen og sette seg på kanten og dingle med bena.
Fredag 18 April 2008
Har du tips om andre ting som skjer i inn- og utland?
Gi beskjed, så oppdaterer jeg listen!

Hva skjer hvor i 2008?

6 januar – 5 februar
Festivalen Mardi Gras, New Orleans, USA.

22-27 januar
Snøfestival, Kiruna, Sverige.

1-6 februar
Carnaval Tenerife, Santa Cruz, Tenerife, Spania

2-5 februar
Karneval i Rio de Janeiro, Brasil.

3 februar
Superbowl XLII, Glendale, Arizona, USA.

17 februar
Billøpet Daytona 500, Daytona Beach, Florida, USA.

1.mars
Islendigene feirer det 75 år gamle ølforbudets opphevelse i 1989 med en real Ølfestival!

15-16 mars
Skandinavias største reiselivsmesse, TUR 2008 i Gøteborg, Sverige.

10-13 april
Det er duket for hoftevrikk i Slovenias hovedstad Ljubljana på den årlige internasjonale tangofestivalen.

12-13 april
Møt våren på Manhattans Coffee and tea Festival i New York.

21 april
Kjærlighetens by Roma feirer sin fødelsdag med fyrverkeri og gratis inngang til alle byens museer og severdigheter.

21 mai
Champions League-finale, Moskva, Russland.

24 mai
Final Eurovision Song Contest, Grand Prix-finalen, Belgrad, Serbia.

25 mai
Billøpet Indy 500, Indianapolis, USA.

4-7 juni
Festivalen Sweden Rock, Sölvesborg, Sverige.

7-29 juni
Fotball-EM, Østerrike og Sveits.

12-14 juni
Musikkfestivalen Hultsfredsfestivalen, Hultsfred, Sverige.

14 juni-14 september
Verdensutstillingen Expo 2008, Zaragoza, Spania.

27-29 juni
Musikkfestivalen Glastonbury, England.

2-5 juli
Quart-festivalen, Kristiansand, Norge

3-6 juli
Roskildefestivalen, København, Danmark.

6-14 juli
Okseløpet, Pamplona, Spania.

3-25 august
Kulturfestivalen Fringe, Edinburgh, Skottland.

6-10 august
Star Trek-konferanse, Las Vegas, USA.

8-24 august
Sommer-OL i Peking, Kina.

16-17 august
Musikkfestivalen V, London, England.

24-25 august
Karnevalet Notting Hill Carnival, London, England.

27 august
Tomatfestivalen La Tomatina, Bunol, Spania.

28 august – 3 september
Festivalen Burning Man, Nevada, USA.

20 september – 5 oktober
Festivalen Oktoberfest, München, Tyskland.

30 desember
Verdens høyeste bygning, Burj Dubai, innvies i Dubai.

Fant du et arrangement som fristet? På Orbville.no kan du søke og sammenligne priser på både hotell og flybilletter! PS! Sjekk alltid at sted eller dato for hendelsene ikke har blitt endret, og at det finnes billetter til arrangementet før du bestiller billetter.
Onsdag 19 Mars 2008 - Sverige
Etter å ha fulgt med på påskeprognosene i ulidelig spenning ser det ut til at det som skulle bli mitt lille påskeeventyr nok ikke kommer til å bli noe av likevel... Tanken var å ta en spontan road-trip til Stockholm i påskehelgen; 50 mil i liten miljøbil går an å overleve med god kjøremusikk, kaffe på stor termos og hanskerommet fylt med sjokolade. Helt sant! Men denne gangen ei. Vi har visst fått værgudene mot oss (hva er det motsatte av regndans mon tro?), og det spås både snøstorm, ulende vinder og glatte veier. Ironisk nok byttet jeg til sommerdekk i forrig uke, den skulle uansett inn på service og vi har jo hatt vårtegn rundt oss siden slutten på januar – og SÅ kommer vinteren, bare fire måneder for sent ute. Tankene går hjemover mot Bergen; jeg husker en 17.mai for noe år siden, termometeret viste samme temperatur som det hadde vært på julaften et halvår i forveien. Jeg lurer på om det ikke til og med var snø i luften...

Det er mye snakk om vær og værforandringer. Det er ingen tvil om at saker og ting holder på å skje, og at verdens klima løper løpsk mange steder rundt omkring på jorden. Jeg tenker ikke begi meg inn i en klimadebatt på høyt nivå om hvem, hvor og hvorfor, men en konstatering av at noe er i gjære er vel for allmenn kunnskap å regne.

Er vi kanskje på vei til å miste årstidene våre? Det er tross alt mange steder i verden der årstidene ikke er like markante som hos oss. Står vi overfor år som består av én eneste lang... høst? Bergensk monsun året rundt? Velkjente eksempler på hvordan våre omgivelser påvirker språk og ordforråd er eskimoenes mange ord for snø og folk i Amazonas mange ord for fargen grønn. Jeg leste en gang om et stammespråk på Papa Ny Guinea, som ikke har noen bestemte ord for å prate om ulike deler av året. De har ingen årstider og har ikke noe behov for å snakke om det. Dermed har de også et annet syn på tiden; det ene 'året' avløser det andre ganske så ubemerket, uten klimatiske forandringer og folk sår og høster året rundt. Så i stedet for å dele opp tiden i år og årstider har de tidsmarkører som f.eks. "det var den tiden da den store krokodillen bet så mange jegere" eller "det var tiden for det store regnet".

Sistnevnte hadde skapt full forvirring i Bergen.
Det store regnet? Mener du det i forgårs? I dag? Eller det som kommer neste uke?

Jaja, tilstandene kan vel fremdeles forandre seg til påske. Dessuten kommer det flere helger. Og Stockholm forsvinner jo ikke... God påske!Foto: Visitbergen

Side:1234Neste