Støtt Ukraina

Marias blogg

Tirsdag 17 Juni 2008 - Budapest

En helg i gulasch-suppens rike

Etter en helg med dampende gulasch, mektige bygninger fra en svunnen storhetstid, musikkrestauranter og vinsmaking kan jeg bare konstatere at Budapest er en riktig trivelig by som får ufortjent lite oppmerksomhet i reisebransjen.

For byen har mer å by på enn antikke romerske badehus. Den nederste delen av hovedgaten Andrassy, som går fra Hero's Square og nesten hele veien ned til Donau, ligger restauranter, butikker, kaféer og utesteder. På bargaten Liszt Ferenctér ligger noen av byens mest trendy utesteder, og på kvelden er det smekkfullt på de stemningsfulle uteserveringene. Vi besøkte restauranten og utestedet Menza som ligger i begynnelsen av gaten. Stemningen var upåklagelig, innredningen var spennende, og ett glass lokalprodusert musserende vin kostet 560 HUF, ca. 14 norske kroner.

Dagen etterpå tok vi en tur på smågatene nede ved elven på Pest-siden. Vi lot oss ikke imponere av turistgatene Fashion Street og Vaci utca, som desverre manglet både sjarm og godt utvalg av butikker. Men i smågatene rundt omkring fant vi både koselige kafeer og artige smug. Er det shopping som gjelder bør du nok heller ta deg en tur til kjøpesenteret West End City Centre Mall i Pest, eller Mammut-senteret i Buda; eldorado for ekte mall-maniac's.

Ut på ettermiddagen dro vi opp til Castle Hill i Buda. Utsikten herfra var alene verdt en relativt dyr taxitur, og gulasch-suppen på café Miro var en perfekt pause fra alle severdighetene. Etter en vinsmaking i den gamle slottskjelleren passet det bra med et oppfriskende bad i det klassiske badehuset Gellert, som ligger nedenfor slottshøyden.

God mat og drikke var et gjennomgående tema for helgen, og de hyggelige prisene gjorde at restaurantbesøkene føltes rimelige selv om vi bestile inn både en, to og tre retter. En gjennomsnittlig tre-retters meny med vin på en over middels dyr restaruant kostet i snitt ca. 200 norske kroner per person. Det er det ingenting å si på!

Mine tips for en langhelg i Budapest:

1) Spis og drikk godt!
Asiatiske Fusion på Vaci utca 20 var en favoritt; en asiatisk restaurant med spennende innredning og en imponerende Nasi Goreng for 2500 HUF, ca 62 kroner. Likeså musikkrestauranten Avocado på Nyary Pal utca 9; en tradisjonell ungarsk restaurant med levende musikk og klassiske retter.

2) Ta metro!
En billig og lettvint måte å transportere seg rundt i byen. En enkelbillett koster ca. 10 kroner, og et tre-dagers-pass koster ca. 70 kroner. Skal du ta taxi bør du la hotellet eller en restaurant bestille for deg, da de har rabatter hos pålitelige taxiselskaper. Praier du en taxi fra gaten blir det fort dyrt!

3) Gå på vinsmaking
House of Wines har vinsmaking i den gamle slottskjelleren på Castle Hill i Buda. For 4400 HUF blir du utstyrt med et glass og en liten pose med brød for å på egen hånd utforske vinkjelleren. Her er det selvbetjening som gjelder, og det finnes over 50 røde, hvite og musserende viner å smake på. Gå ikke glipp av de verdenskjente tokaj-vinene. Betjeningen hjelper deg om du vil smake på de lokale musserende vinene.

4) Gå på Jazz-klubb
Hvem hadde trodd at Budapest var full av jazz-opplevelser? Et tips er Fat Mo's Music Club, som ligger på Nyary Pal nede ved turiststrøket og byr på både stemning og musikk.
Del med andre:    

Skriv kommentar
Arkivet