Støtt Ukraina

Marias blogg

Fredag 7 Mars 2008 - Göteborg

Ti insidertips fra Gøteborg

Skal du en tur til Gøteborg? Her er min liste over 10 ting du bør få med deg etter at du er ferdig med Liseberg, Avenyn og kanalbåten Paddan:

1) Delirium

Med et sortiment på rundt 2000 øl-sorter, finner alle en favoritt på Delirium. På Kronhusgatan 2B, midt i sentrum men passelig avskjermet fra Gøteborgs shoppingsenter og handlegater, ligger den lille kaféen som er kjent for alt annet enn kaffe. Menyen er også passelig kreativ hvis magen rumler i takt med strupen.

Å bla gjennom den store øl-katalogen etter en spennende ølsort er en artig aktivititet som gjør hele besøket enda mer sosialt, og servitørene har mye kunnskap på lager. Delirium er helt enkelt en sjarmerende perle – godt gjemt bak Gustav Adolfs Torg!

Foto: Restaurangguiden - Gøteborg

2) Røda Sten

Under den store broen, med havnens enorme kraner og skipsverft som nærmeste nabo, ligger en liten bygning som ikke ser mye ut for verden. Men Röda Sten er en kreativ oase i et grått landskap. Her får unge kunstnere utfolde seg i graffiti-kunst på vegger og tak, her holdes spennende utsillinger og vernissager, og på sommeren er uteserveringen et must. En kald øl, friske havsvinder i ansiktet og en dj som snurrer plater; en perfekt avslutning på dagen!

Foto: Rodasten.com

3) Slottsskogen

Etter timer med sightseeing og shopping kan en spasertur i Slottsskogen være en deilig avveksling.
Slottsskogen er et herlig grønt fristed midt i byen der mennesker og dyr samles. Flere kafeer, is-og-pølse-kiosker og dyrepark gjør Slottsskogen til en fin opplevelse for både små og store. Er du heldig får du se både elg, reinsdyr og pingviner!

Foto: Park och Natur Göteborg

4) After Work - fenomenet

Ikke noe annet sted jeg har bodd eller vært på besøk har jeg opplevd noe som kan motsvare After Work-kulturen i Gøteborg. Et fenomen som bare vokser og vokser og snart innefatter de fleste restauranter, barer og utesteder i hele byen.

Hva sier du til å kjøpe en øl for rundt 25-30 kroner, få en til på kjøpet, og spise gratis fra en stående buffé? Gjelder fredager (evt. onsdager på visse steder) fra ca 17.00 og utover kvelden. Hvor lenge tilbudet varer kan variere fra sted til sted, i likhet med kvaliteten på buffématen. Men uansett om du får kyllingvinger og cæsarsalat, eller skalldyrsuppe og krepsehaler, prisen er det ingenting å si på!

Avisen Gøteborgs Posten har til og med oversikt over hvor du spiser gratis når det er After Work.

5) Haga

Et kafébesøk i den gamle bydelen Haga tar deg et skritt nærmere den gøteborske sjelen. Her er stemningen avslappet og koselig, og man skal gi seg tid til å kikke inn i noen av de mange små og sjarmerende butikkene på Haga Nygata og i smågatene rundt omkring. Dette var tidligere byens skumle arbeiderkvarter, nå er husene renovert og prisene på boliger skyhøye. Likevel har gøteborgerne klart å bevare den gamle sjarmen i brostein, vegger og tak. Gå gjerne fra Haga og oppover Linnégatan hvis du vil ha mer liv og røre. Her finner du barer, utesteder og restauranter for enhver smak og prisklasse! På sommeren er uteserveringene smekkfulle.

Foto: Wikimedia

6) Skjærgården (øyene)

Ingen steder er man så nært havet som i skjærgården utenfor Gøteborg. Gøteborgerne elsker havet, og fra Saltholmen går det ferge ut til flere av de største øyene. Billetten koster som en vanlig buss- eller trikkebillett, du kan til og med bruke samme stempelkort. Er du på besøk på sommeren kan du ta med badetøy, her finnes det både små strender og brygger som passer perfekt for en dukkert. På klassiske Brennö brygge stilles det tradisjonen tro til dans hver torsdagskveld under hele sommeren!

Foto: DN

7) Saluhallen

I Stora Saluhallen på Kungstorget finner du rundt 40 butikker, matboder og kafeer. Her kan du handle alt fra frukt og grønnsaker, eksotiske krydder, fersk fisk og charcuteri, delikatesser, oster og bakervarer. Er du sulten kan du spise husmannskost for under 50-lappen, eller hva med en gresk linsesuppe for 35 kroner? Men vær forberedt på å sitte tett, her er det mye folk. Har du mulighet unnviker du de travleste timene rundt lunsj...

Foto: I lovegoteborg

8) Räkmacka (rekesmørbrød)

Spør du en innfødt gøteborgare hva han aller helst vil ha til lunsj tror jeg 9 av 10 svarer den klassiske "räkmackan". Om Bergen har utnevnt fiskebollen til sin gallionsfigur, så har Gøteborg utvilsomt omfavnet rekesmørbrødet og gjort det til sitt eget; eller kanskje man kan kalle det en lokal konkurranse om hvem som kan legge flest reker på en brødskive? Den populære varianten King Size på Restaurant Gothia Towers koster 199 kroner, og selges angivelig i 16 eksemplarer i timen hver dag året rundt. Det blir 143155 rekesmørbrød på ett år. Bare en sånn sak.

Foto: Alltommat

9) Utsikten fra Heaven 23

I 23. etasje på hotellet Gothia Towers, ligger Gøteborgs eneste skybar, Heaven 23. Panoramaheisen tar deg 65 meter over bakken på 30 sekunder, det er nok til å kjenne kilinger i magen. Om du ikke vil punge ut med flere hundrelapper for et helt måltid kan du slappe av med en tørsteslukker i baren. En slik utsikt gjør seg nemlig best med tilbehør!

Foto: Heaven 23

10) Konditori Brogyllen

På Västra Hamngatan 2 ligger Gøteborgs mest klassiske konditori, Brogyllen. Til tross for et litt pampete førsteinntrykk med tunge lysekroner og en og annen lilla permanent, er dette et moderne konditori med en kreativ miks av klassiske og nyere konditorvarer. Hver gang jeg er her får jeg nostalgiske barndomsminner, og tenker på når jeg spiste napoleonskake med alt for liten skje sammen med mormoren min.

Her får du påtår til kaffen, og bestiller du te får du en egen kanne.

Foto: Hitta.se

Sider på nett fra Gøteborg:
Visit Sweden
Gøteborg & Company
Vest Sverige
I Love Gøteborg
Del med andre:    

Kommentarer
Ellinor2 sier:
Som boende i Göteborg sen ett par år tillbaka kan jag inte annat än hålla med. Superbra tips! Jag bor granne med Delirium så där har man hamnat ett par gånger, de har enormt många ölsorter! Å Brogyllen har riktigt goda bakverk:-).

Vad gäller uteställen vill jag tipsa om Lokal på Kyrkogatan som öppnade i höstas, mysigt ställe att börja kvällen med ett par öl och lite god mat. Medelåldern ligger troligen kring 25 och är ganska "busy" på fredag och lördagkvällar då det kan vara svårt att få plats.

Bästa brunch-tipset från mig är amerikans 50-tals inspirerat café på Övre Husargatan, Egg and Milk. Pannkakor, bagels och annat amerikansk kan avnjutas här, pannkakorna med blåbärssylt rekommenderas varmt!
Postet 2008-03-10 11:53  Rapporter

Skriv kommentar
Arkivet