Topp 5: Det beste av Kreta

Vilma
Reseguiden

Foto: iStock
Foto: iStock
Hellas' største og mest mangfoldige øy, Kreta, har et klima som vi skandinavere bare kan drømme om, med frodig natur om våren og varmt til langt utpå høsten. Her er 5 gullkorn på Kreta – fra strandtips til hvor du drikker den beste kaffen.
Publisert 29 juni 2018

1. En strand som frister til avslapning

Marathi-stranden ligger lengst ute på Akrotiri-halvøyen, ikke så langt fra Chania flyplass. Stranden er relativt liten og enda har ikke så mange turister funnet veien hit. Stemningen er derfor rolig og avslappet – her finner du det autentske Hellas. Ved stranden ligger det flere gode restauranter og godt med parkeringsplasser for den som drar hit med bil. Det er også mulig å leie solsenger og parasoll her. Vil du komme deg vekk fra de større strendene er dette et perfekt alternativ siden sanden er herlig myk og vannet er krystallklart.

2. Dette må du prøve minst én gang…

I løpet av feriens herlige middager anbefaler vi å bestille saganaki sammen med tzatziki som forrett. Dette er en stekt ost som ofte serveres med sitron til å presse over, samt en bit brød til. Ost stekt til en gyllenbrun farge med et litt sprø ytre og mykt, varmt kjerne… Bare vent! Gresk fetaost er vel og bra, men har man ikke prøvd saganaki er dette nesten et must – og det finnes knapt noe bedre sted å gjøre det på enn på Kreta.

3. Glede i en kopp – her drikker du den beste kaffen

Vi nordmenn er store kaffedrikkere, og topper til og med listen over kaffeinntak i verden. Vår kjærlighet til kaffe gjør at vi stiller ganske høye krav til smaken, og mange ganger finner vi oss selv i å være kritiske til kaffen vi får servert utenlands, som i forhold til den norske kaffen ofte kan oppleves som svak og vassen. Skal du til Kreta trenger du derimot ikke å uroe deg for dette. I Chania by finner du kaffebaren 13 Sweeties and Salties som tilbyr mange varianter av kaffe som får smaklølene til å juble. Sett deg ved et bord ute på fortauet og bestill din favorittkaffe, kanskje sammen med en is, og bare nyt.

4. Genuin gresk atmosfære og Kretas beste grillmat

På Kretas sørkyst ligger den litt bortgjemte landsbyen Loutro i en bukt, skjermet av fjell. For å komme seg hit må du enten ha leiebil eller ta bussen til Chora Sfakion og deretter en båtreise derfra på ca 20 minutter. Vel fremme venter Kretas beste grillmat, krystallklart vann og en ro man ikke får på mange andre steder, for her finnes nemlig ingen biltrafikk. I havnen ligger en liten Mojito-bar som blir kveldens samlingspunkt for de som vil omgås etter solen har gått ned. Dette stedet vil være vel verdt reisen – her kan du virkelig koble helt av.
Finn leiebil her.

5. Den koseligste tavernaen for barnefamilier

Den som vil oppleve det tradisjonelle greske kjøkken kommer til å like Sinantisi Taverna, som ligger i den lille byenn Gerani på veien som går nærmest havet. Gode priser på fantastisk mat som er laget med mye kjærlighet. Kos deg med alt fra moussaka og calamari til gresk salat og tzatziki. Restauranten er veldig barnevennlig med en fin lekeplass på gresset hvor de små (og store om man vil) kan leke både før, under og etter maten. Og du – hvorfor ikke prøve saganaki her?

Alle charterreiser til Kreta.
Finn fly til Kreta.
Finn hotell på Kreta.


Tilbud – Hellas