Tenerife for nybegynnere

Karin
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: iStock
Her er havet så varmt at du kan bade året rundt. Tenerife er et paradis for deg som liker sol, bad og shopping. Denne guiden gir deg det beste av Kanariøyenes største øy.
Publisert 29 januar 2019

Tenerife er en del av Spania og ligger bare tretti mil fra Afrikas kyst. Øya er formet som et strykejern som peker mot nordøst, hvor hovedstaden Santa Cruz ligger i nærheten av spissen og de store feriebyene i det sydvestre hjørnet.

Gå tur på stranden

Feriebyene som ligger lengst sør på Tenerife er så små at du kan gå uansett hvor du skal. Langs stranden går det en strandpromenade fra Los Cristianos til Playa de las Américas og videre til de mindre byene San Eugenio, Fanabé og La Caleta. Det finnes mange taxier her, men det kan være vanskelig å forklare hvor man skal fordi mange av feriebyene ikke har gateadresser.

Hotellene ligger i sør

De fleste hotellene ligger i byene Playa de las Américas og Los Cristianos på den solsikre sørsiden av øya. Byene har vokst så mye at det ikke lenger finnes noen tydelig grense mellom de to. Los Cristianos var tidligere en fiskeby, noe man kan merke på det labyrintlignende gatenettet. I dag bygges det mange hotell i de små byene nord for Playa de las Américas og sør for Los Cristianos.

Vannaktiviteter for alle

Tenerife er et paradis for deg som liker vannsport som dykking, paragliding, jetski og den litt roligere varianten pedalbåt. De fleste strendene er barnevennlige og langgrunne med rolig hav og badetemperaturer som nesten aldri går under 18 grader om vinteren. Når barna blir lei av stranden kan dere ta gratisbussen til vannparken Aqualand Costa Adeje med vannsklier, barnebasseng og delfinarium, eller til Siam Park, som er Europa største badeland.

Utflukt til andre deler av øya

Øya er skapt av vulkaner og det er derfor mange fjell her. Lange sykkelturer er bare for ekstremsyklister, men det finnes flotte turstier i alle vanskelighetsgrader. Spanias høyeste punkt er den 3718 meter høye vulkanen Teide som ligger midt på øya. Du kommer deg dit med enten leiebil eller kollektivtransport. Fra parkeringsplassen kan du ta linbanen til et perfekt utsiktspunkt. For å gå den siste biten til toppen kreves det at du har en spesiell tillatelse. En av verdens mest mystiske plasser finner du i byen Güimar i nærheten av hovedstaden Santa Cruz. Her står flere pyramider som er laget av Thor Heyerdahl som også har et eget museum her. De fleste museene på Tenerife ligger ellers i hovedstaden Santa Cruz. I utkanten av byen ligger flere bygninger, slik som La Laguna som står på UNESCOs verdensarvliste.

Lav moms = lave priser

Kanariøyene er så å si et taxfree-område med en sterk reduksjon av moms og andre skatter. Prisene er derfor veldig lave på alt fra sko og vesker til parfyme og smykker. På Tenerife pruter man ikke på prisene i butikkene, og det er her ulovlig å kjøpe fra gateselgere. Skal du kjøpe elektronikk burde du være kritisk – mange har kommet hjem og oppdaget at de ikke har fått det de betalte for idet de åpner esken. Om dette skulle skje, og varen er kjøpt i butikk, ta kontakt med organisasjonen OMIC, som ivaretar forbrukers rettigheter.

Prøv svart potet

Det er ikke bare sandstrendene som er svarte på Tenerife – her koker man poteten i havsalt til den blir helt svart. Resultatet er “papas arrugadas” som serveres med den lokale susen “mojo”. Mange restauranter serverer spanske klassikere som tapas og paella, men bare et fåtall serverer den lokale spesialiteten kjøttgryte av kanin. Prøv gjerne Tenerifes egen kaffedrink “barraquite” som serveres i glass. Den inneholder kaffe, melk, kanel, sitronsaft og likør.

Still klokken til ferietid

På Tenerife ligger man en time etter. Flytt derfor klokken en time tilbake mens du er på ferie her.

Slik kommer du deg hit

Det tar cirka seks timer å fly fra Norge til en av Tenerifes flyplasser, Tenerife North Airport (i nærheten av hovedstaden Santa Cruz) eller Tenerife South Airport. De fleste charterselskapene flyr til Tenerife South Airport som ligger cirka 15 kilometer fra Playa de las Américas og da kan du bestille transferbuss til hotellet.

Slik kommer du dit:

Charter til Tenerife
All inclusive til Tenerife
Fly til Tenerife
Hotell på Tenerife
Leiebil på Tenerife


Tilbud – Sol & badCharter til Tenerife