Sverige – en hot sommerdestinasjon i 2017

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
«Slow living» er viktigere for oss enn noen gang før, og i Sverige får du nettopp det. Senk skuldrene, ta deg en fika på nærmeste kaféhjørne og slå av en prat med en lokal. Söta bror står for sommerkosen i 2017.
Publisert 19 juni 2017

«Slow living» – den nye ferietrenden

Hvert år ser vi nye reisetrender stige frem, og i år er det å være mer til stede i nuet, såkalt «Slow living», det som gjenspeiles i folks ferievaner, viser Visit Swedens statistikk. De spår at 2017 vil bli et hett år for norske turister i Sverige. Tall fra 2016 viser at stadig flere nordmenn vil bo tett på naturen og innkvarterer seg i hytter når de besøker Sverige. Med den nye trendye delingsøkonomien innenfor turisme som har vokst frem, der privatpersoner utveksler produkter og tjenester, ser det ut til at nordmenn vil bruke private boliger og sosialisere med de lokale i større grad når de ferierer i Sverige. Slik kan du som besøkende komme tett på lokalbefolkningen og oppleve den svenske kulturen bak kulissene.

Unike opplevelser: Slik kommer du tett på de lokale

Avenyfamiljen i Gøteborg har uviklet appen AirDine, en slags Airbnb for matelskere som lar sultne gjester komme hjem til lokale hobbykokker som åpner hjemmene sine. Dette er en flott mulighet til å møte mennesker du ellers aldri ville ha møtt, smake på lokal mat og få et innblikk i den lokale kulturen. Turistrådet i Vest-Sverige har også utviklet konseptet Meet The Locals, hvor besøkende kan oppleve Sverige fra et lokalt perspektiv. Vastsverige.com er en side som snart lanseres, der lokale privatpersoner kan annonsere hva de ønsker å dele med turister – alt fra en «fika», fredagstaco, en shoppingrunde, besøke en attraksjon sammen eller kanelbolle-baking. Her er mulighetene mange! Slik får du sett Sverige fra sin beste side, guidet av de som kjenner Sverige aller best – nemlig svenskene selv. I Skåne kan du booke lunsj eller middag hjemme hos en vertsfamilie via tjenesten A slice of Swedish hospitality. For å få ekstra mye ut av opplevelsen, book på spesielle dager som «midsommaraften» eller hopp på et «kräftskiva», eller krepselag, om sensommeren.

Svenske reisemål i ekte slow living-stil

I Sverige finner du en rekke sommerperler hvor du kan senke skuldrene og nyte sommerduftene, bølgeskvulp og ferske reker til utsikten av glitrende hav. Skåne har fått en skikkelig opptur, og det har aldri før vært flere nordmenn som har reist til Skåne. Her finner du slettelandskapet Österlen med sin vakre natur, hvite strender, gårdsbutikker og gallerier. Med en harmonisk og laidback vibe ligger forholdene virkelig til rette for å gi deg den idylliske sommerferiefølelsen vi alle jakter på.
Andre sommerlige reisemål er øyene Gotland, Öland og kulturøya Fårö, samt Dalarna med sin fine natur og regionen Midt-Sverige med kunstnerhjem og dype daler og skoger.

Sjøliv og skjærgårdsidyll

Sverige har, akkurat som Norge, en vakker natur med skjærgårder og en befolkning som lever som fisken i vannet om sommeren. Lei en seilbåt eller reis med din egen til Bohuslän og cruise rundt blant øyer, holmer, skjær og fiskesamfunn, eller hva med Dalslands kanal som byr på en labyrint av store og smale sjøer og fjorder, elver og små trolske bekker? I Dalslands villmark kan du også slå deg ned på en av de 120 faste leirplassene, som står til fri disposisjon for besøkende.

Aktive reiser er fortsatt en stigende trend

Samtidig som vi nordmenn er opptatte av natur, vil vi også gjerne bruke den til å være aktive i ferien. Sverige kan lokke nordmenn med sitt brede tilbud av aktiviteter i sommermånedene, og landets første nasjonale sykkelvei “Kattegattleden” snirkler seg 37 mil langs kysten gjennom Skåne, Halland og Vest-Sverige – perfekt for sykkelferie med familien. Slik får du sett ekstra mange steder på ferien, og dere kan ta det i eget tempo. Pilgrimsleden i Dalsland og Skåneleden er også flotte turløyper for deg som vil ta bena fatt.

Sportsarrangementer sommeren 2017

Den ekstra sportye kan prøve seg på alt fra triatlonet Tjörn Triathlon (25.-26. august), det 74 km lange løpet IcebugXperience som går over 3 dager i Bohuslän ( 1.-3. september) eller verdens største swimrun, “Öloppet”, i Göteborgs skjærgård (5. august).


Rimelige fly til Sverige