Storbypuls i Australia

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Australia er mest kjent for kenguruer, milelange strender og verdens største korallrev – men disse 3 storbyene er grunn nok i seg selv til å reise Down Under.
Publisert 5 september 2017

Chille på Bondi beach i Sydney, shoppe i Brisbane eller smake på delikatesser i kulturhovedstaden Melbourne? Her er din guide til storbyreisen Down Under.

Sydney – Australias største by

Sydney har fått ryktet som verdens vakreste by, der du kan klatre opp på toppen av ikoniske Harbour Bridge den ene dagen, og ligge på Bondi Beach eller besøke kenguruer den neste. Her er noen av tingene du må få med deg.

Å se i Sydney
Her kommer du selvfølgelig ikke utenom å besøke Operahuset – selve ikonet på Australia. Sydney Harbour Bridge er rett på andre siden av viken, spaser over den langstrakte broen eller prøv deg på “Sydney Bridge climb”, som lar deg bestige den store buen på broen. Du vil uansett få en super utsikt til Operahuset og Sydneys glitrende havn. Dra på live-konsert i boheme Newtown hvor musikk strømmer ut i gatene fra barer og cafeer, eller ta fergen til forstaden Rozelle for å utforske det lokale forstads-livet, de vakre husene og de mange små kule kafeene i området. Ikke glem å plukk opp herlige makroner på Adriano Zumbo! Se også fyrverkeri lyse opp Sydneys himmel over Darling Harbor de fleste lørdager fra oktober-februar. Dette er et supert sted for drinker, middag og romantiske spaserturer langs vannet.

Strand, parkliv og utekino
Du kommer deg enkelt til verdenskjente Bondi beach med tog eller buss. Her kan du bade, sole deg og ta surfetimer. For en spasertur i vakre omgivelser, gå fra Bondi til Cogee. Om sommeren finner du utstillingen “Sculptures by the sea” her, den største skulpturutstillingen i verden – helt gratis. Fergen frem og tilbake fra Circular Quay til Manly er også en billig måte å få se Sydneys havn på uten å måtte betale masse til turistselskapene. Du kan lett ta deg en dag i strand-forstaden Manly og slappe av på stranden, teste ut surfing eller prøve deg på standup paddle board. Slapp av med en piknik i Royal Botanic Gardens, en stor grønn park som strekker seg fra Operahuset og innover i byen. I Surrey Hills' Centennial Park kan du også dra på “moonlight cinema”, en utendørs kino som både viser nye filmer og gamle kultfilmer. Åpen fra desember til mars, når sommertemperaturene inntrer Sydney.

Shopping og uteliv
Glad i designerklær? Prada, Chanel, LV og mange fler finner du blant annet ved Martin Place eller gatene Castlereagh, Elizabeth, George og King street. Paddington's Oxford Street har to kilometer med butikker av alle slag, eller dra på sentrene Pitt Street Mall, Westfield Sydney, Queen Victoria Building og Strand Arcade – de to siste kjent for sitt vakre interiør. De beste områdene å dra ut i Sydney er Kings Cross, Surry Hills og Darlinghurst. Kings Cross er Sydneys Red Light District, og her kan du danse til morgengry og vandre fra bar til bar. Om du ønsker et roligere sted hvor du kan høre god musikk, prate og drikke gode cocktails er Surry Hills og Darlinghurst stedene å gjøre dette.

Fly til Sydney // Hotell i Sydney

Melbourne – Australias kulturelle senter

Australia er et relativt ungt land, og dette vises på storbyenes stilrene og moderne arkitektur. I Melbourne er det derimot litt annerledes. Byen blir av mange sett på som Australias Europa, nettopp fordi arkitekturen er mer lik en europeisk storby og er fylt til randen av kulturtilbud, gatekunst, konserter og flerkulturelle mennesker fra verden over.

Å se i Melbourne
Gå rundt i byen og se på gatekunsten på egenhånd eller som en guidet tur for å få et bedre innblikk i denne kunstformen. Queen Victoria Market er det største utendørsmarkedet på den sørlige halvkule, med over 600 forhandlere. Dra hit enten om dagen eller på nattmarked. Gourmet-hallen i art deco-stil er fylt med deilige oster, viner og delikatesser fra verden over – perfekt for foodies. Om du skal kjøpe noe eller ikke, så er dette et selvsagt stopp på turen. Byen har en lidenskap for café- og restaurantkultur, og trendye, små kafeer og gastronomiske opplevelser er å finne overalt.

Eventer
Byen er gal etter sport, og et must når du er her er å se en cricket-kamp eller et hesteveddeløp. Dress deg opp i finstas og hatt og delta på derby – Melbourne Cup i november er årets event. Melbournes uteliv nytes best på en av de mange rooftop-barene med fantastisk utsikt over byen og vannet, eller på puber med livlige ølhager. Prøv også å krysse av minst én kulturell event på lista mens du er i Melbourne. Enten du foretrekker konserter, stand-up, jazz, opera, festivaler eller utstillinger – Melbourne has it all!

Dagsturer
Fra Melbourne kan du blant annet ta en dagstur til ikoniske Great Ocean Road og se De tolv apostler, den vakreste veistrekningen i Australia. Ta med kamera! I Melbourne har du også muligheten til å oppleve vingårdene i Yara Valley som en dagstur sammen med en vinekspert. De mest kjente vinprodusentene i området er Punt Road, Balgownie Estate, Yering Farm og Domaine Chandon. Her får du et fotogent landskap, vinsmaking og lunsj på en vingård. Har du lyst til å dra på stranden, kan du enkelt dra til Brighton beach på 20 min fra Melbourne med tog og se de freshe strandhyttene i alle regnbuens farger.

Fly til Melbourne // Hotell i Melbourne

Brisbane – Queenslands solrike hovedstad

Brisbane ligger i Queensland, og har derfor et varmere klima enn Sydney og Melbourne. Den moderne byen ruver over bakken med sine høye skyskrapere og deles i to av Brisbane River. Her har du endeløse shoppingmuligheter og hippe restauranter og kafeer.

Å se i Brisbane
En tur til South Bank er et must når du er her. Her finner du en lagune med strand hvor du kan kjøle deg ned, samt parker, restauranter, cafeer, butikker og museer ved elvebredden. Få også full utsikt fra toppen av pariserhjulet Wheel of Brisbane. Klatre opp ikoniske Story Bridge for en spektakulær utsikt over byen, dag som natt. Du kan også padle kajakk oppover Brisbane River på kveldstid i en selvlysende kano på fredager og lørdager mens det fargerike lyset fra byen speiler seg i vannet, og avslutte det hele med en øl og et deilig måltid.

Shopping og uteliv
Hovedområdet for shopping finner du i hjertet av Brisbane – kalt The City. Området har mer enn 1000 butikker å velge mellom, og den største samlingen av flagship-butikker i Queensland. Her finner du blant annet Queen Street Mall, Australias største gågate-kjøpesenter med over 600 butikker. Favorittstedene til de lokale finner du i Fortitude Valley og Paddington, som byr på retro og urban fashion, vintage og boheme antikvitetsbutikker. Fortitude Valley er også Brisbanes desidert beste underholdningssted. Her finner du uttalige barer, klubber og restauranter. Sjekk blant annet ut The Tivoli eller The Zoo for live-musikk, the Met for dansegulv og ulike musikksjangre spredt over tre etasjer, eller Elixir Rooftop Bar for en mer laidback stemning. Prøv også The City for noe av byens beste uteliv, eller Eagle Street Pier nede ved elven for restauranter og barer.

Utflukter og dagsturer
North Stradbroke Island er kun en kort fergetur unna Brisbane. Her kan du blant annet se delfiner, bade, prøve kajak, sandbrett og fisking. Dra også på dagsturer til blant annet Gold Coast's Surfers Paradise, Moreton Island eller Noosa for å opplevelse mindre byer og øyer med strand, surfing og natur. Lyst på en grønn naturopplevelse etter noen dager blant skyskraperne? 90 minutter utenfor byen kan du bli med på Nightfall’s Luxury Wilderness Camp. Nyt mat rundt bålet og sov i luksustelt under stjernene i den gamle regnskogen i Lamington National Park.

Fly til Brisbane // Hotell i Brisbane

Planlegg din reise til Australia – sammenlign med vår søkemotor:
- Fly til Australia
- Hotell i Australia
- Leiebil i Australia


Billige fly til SydneyBillige fly til MelbourneBillige fly til BrisbaneTilbud – Australia