Australsk outback-eventyr i Kimberley

Ziesta
Reiseguiden, besøkt 48 land

Foto: iStock
Foto: Theresia/privat
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Foto: ziesta, medlem siden 2006
Kimberley i nordvestre Australia beskrives ofte som et gåtefullt urtidsområde og Australias siste nybyggermark. Her er vår guide til den australske outbacken på fire hjul.
Publisert 18 september 2017

Kimberley er så langt bort man kan komme fra Operahuset og surfestrender. Her finnes flere nasjonalparker med fantastiske raviner og spektakulære vannfall. Landskapet langs med veiene er veldig varierende, det er ikke bare ørken som man kanskje tror, men også klipper, fjell, daler, åser, skog og steppeområder. Også ravinene stikker ut, noen er store og mektige, omringet av høye, røde fjellvegger og med spektakulære vannfall. Andre er bare små, turkise basseng omringet av eksotisk vegetasjon.

Firhjulsdriven bil, vann og et kart

Selv om Kimberley ofte beskrives som mer øde og vilt enn det er, så gjelder det å forberede seg før man reiser hit. Om du har tenkt å kjøre på de små veiene er en bil med firhjulsdrift et krav. Det er også best at du bunkrer opp med vanndunker, reservehjul, ekstra bensin og mat. I outbacken er det langt mellom bensinstasjoner og matbutikker. Et bra kart der campingplasser, bensinstasjoner og severdigheter er merket må du ha. Og med tanke på at visse veier er oversvømt i regnperioden er det også viktig at man holder seg oppdatert på veistatus og værinformasjon. Den beste tiden å besøke Kimberleys er når det er sommer i Norge.

De 5 beste naturopplevelsene

1. Purnululu National Park
En nasjonalpark cirka to timer på en ekstremt slingrete vei fra Halls Creek. Verd å se er blant annet de stripete fjellene Bungles Bungles, Cathedral Gorge og Echidna Chasm. Om man virkelig vil oppleve Purnululu kreves det at man sover her i minst en natt. Bungles Bungles kan man også se ovenfra ved å bestille en flytur fra byen Kununurra.

2. Wolfe Creek Meteorite Crater
Et cirka 300 000 år gammelt og 60 meter dypt krater som man kan gå ned i. En passelig dagsutflukt i egen bil fra Halls Creek.

3. Horizontal waterfalls
To mektige, horisontale vannfall skapt av tidevannet i havet utenfor Derby. Det går både fly- og båtturer til vannfallene. Den heftigste opplevelsen er å fly dit med et lite propellfly, lande på vannet og så ta en speedbåt rett gjennom det ene vannfallet.

4. Windjana Gorge & Tunnel Creek
Enten så kjører man hit selv som en del av Gibb River Road eller så kan man besøke begge to på en dagsutflukt fra Derby. Windjana Gorge var for 300 millioner år siden et barriererev ved havet og kalksteinsklippene her er fulle av fossiler. Ved Tunnel Creek kan man utforske en 750 meter lang tunnel i fjellkjeden Napier Range som elven har gravd ut. Her går man inn med lommelykter med vann som når opp til kneet blant flaggermus og åler.

5. Gibb River Road
En 660 kilometer lang grusvei mellom Derby og Kununurra som tidligere har blitt brukt for transport av buskap. Veien er kantet av et flertall vannfall og raviner så det finnes masse å se. Man trenger nok minst tre dager, gjerne mer for å slippe å stresse. Tenk på at regnperioden er store deler av veien avstengt. Noen av godbitene langs med Gibb River Road er storslåtte Sir John Gorge, den lille oasen Galvans Gorge og den eventyrlige turstien til Manning Gorge.

Slik kommer du deg hit

Et bra utgangspunkt for en roadtrip er Darwin i nordlige Australia, som har en internasjonal flyplass. Derfra kan man kjøre sørover, forbi Katherine, og så videre vestover inn i delstaten Western Australia. Her begynner området Kimberleys. Til Darwin flyr man lettest med to mellomlanding fra Norge – en på noen av de store flyplassene i Europa og en i Singapore. Om man vil dra på en kortere roadtrip kan man også fly innenriks til Broome eller Kununurra som ligger i Western Australia. Vil du ikke kjøre ute i outbacken selv finnes det flere turoperatører som arrangerer utflukter i området. De starter som regel i Broome, Derby eller Kununurra.

Psst! Bra lesestoff om å reise i Kimberley:
http://www.kimberleyaustralia.com/


Fly til Australia