Publisert 23 april 2020

Stavern – det lille smilehullet ved havet

I Stavern finner en koselig bykjerne med kafèer, butikker, vakre gamle trehus og sjarmerende smågater. På brygga finner du et sommerlig maritimt miljø, og utenfor byen kan du glede deg over alt fra flott turterreng, camping, langgrunne strender og den idylliske Kyststien fra Stavern til Helgeroa. Stavern sies å ha Norge mest solsikre klima og kalles “Det lille smilehullet ved havet”. Se den fantastiske utsikten fra Minnehallen, eller nyt roen, rosene og magnoliaen som blomstrer rundt Fredriksvern Verft. Stavern kalles også «Kunstneres by», og gir idyllisk småbysjarm med sine gamle trehus, brosteinsgater, strender, fine natur og gamle ruiner.

Kragerø – sørlandsidyll på 490 småøyer

Både kunstnere og turister har strømmet til Kragerø i en årrekke – byen med de smale, trange gatene, måkeskrikene, den strålende sola og båtene som gynger tett i tett i takt med bølgene ved bryggen i lille Kragerø sentrum. Her er det aldri langt til sjøen, skjærgård og båtliv. Kragerøs kyststripe består av hele 490 småøyer, så her kan du enkelt finne din egen lille oase. Softis, kafeer og små, koselige butikker gjør det koselig å vandre rundt i byens trange gater. Om du først er her bør du ta turen til Jomfruland ytterst i Kragerøs skjærgård, med sine hvite langgrunne strender. Kos deg på varme svaberg, spis ferske reker, hopp i havet og ta deg en lur på brygga til lyden av bølgeskvulp og måkeskrik. Det er norsk sommer, det!

Arendal – sørlandets vakreste skjærgårder

Selve reisegiganten Condé Nast Traveller kåret Arendal til den beste destinasjonen for vårreiser i 2016, foran mer kjente byer som blant annet Valencia og Firenze. Pollen er et obligatorisk stopp i Arendal, selve hjertet av Arendal by, med et yrende folkeliv, restauranter, fiskerbrygga og krabbebåter. Arendal har også en av Sørlandets vakreste skjærgårder. Ta turen til blant annet Merdø, en Iiten idyllisk øy med badestrender, hytter, typiske hvite sørlandshus og en koselig kafé. Kjør båten opp Nidelva på en varm sommerdag, stopp innom en holme på veien for en dukkert og ta en deilig middag på Nidelv brygge. Ta turen til Tromøy og det fine neset og bade- og turplassen Spornes rett utenfor Arendal, hvor du finner flotte svaberg og sandstrand.

Risør – Den hvite by ved Skagerrak

Halvannen time fra Kistiansand finner du et yrende båtliv og trehusbebyggelse, noe som gjør Risør til en populær sommerby. Dra på oppdagelsesferd blant Risørs hvite trehusbebyggelse, gjennom trange blomsterkledde smug og gater hvor du kan finne skatter i ulike nisjebutikker. Plutselig kan du få følelsen av å stå midt i hagen til folk, men slapp av – her er du velkommen til å utforske stiene og bli kjent med det rause Risørfolket. Risør har også en fortid som en av landets største sjøfartsbyer og har lang erfaring med båtbygging. Til og med Den sorte dame, skuta til Kaptein Sabeltann i Kristiansand Dyrepark, ble bygget her. Derfor feires denne lange tradisjonen med Risør trebåtfestival i august hvert år. Bakverket “munker” er veldig typisk for Aust-Agder. Ingen må reise fra Risør uten å ha satt tennene i disse deilige fristelsene fra kaféen Kortreist Lykke. Risør har også de siste årene blitt kjent som en hub for kunsthåndverkere, og på Galleri villvin finner du kunst og håndverk fra mer enn hundre skandinaviske kunstnere.

Planlegg din Norges-ferie her

Fly i Norge
Hotell i Norge
Leiebiler I Norge