Møt høsten i Toscana

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Nina Bjordal
Foto: Nina Bjordal
Foto: Nina Bjordal
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Gjør deg klar til en gastronomisk matopplevelse i en region fylt av historiske byer, vingårder, olivenlunder og små steinlandsbyer fra middelalderen. Her er våre heteste tips til Toscana.
Publisert 6 august 2018

Om du har sett filmer som “Letters to Juliet” og “Under the Tuscan sun”, så har du helt klart drømt deg vekk til de grønne åsene i Italia svar på Provence – Toscana. Den beste tiden å besøke Toscana er mellom april og mai, og fra slutten av september og oktober. Med andre ord, høstens reise burde gå til denne idylliske destinasjonen som både har de mest behagelige temperaturene og langt færre turister under disse månedene. Vi guider deg til høydepunktene i Toscana.

Firenze

Firenze er Toscanas hovedstad og proppfull av kunst, gastronomi, historie og kultur, og det er hit mange velger å fly til for å starte sitt Toscana-eventyr. Du har sikkert sett bilde av den ikoniske katedralen Santa Maria del Fiore som briljerer som byens sentrum og er en del av Firenzes historiske sentrum, som er stemplet som verdensarv av UNESCO. Katedralen er faktisk verdens største mursteinsbygde dome, og her kan du gå til topps i den store kuppelen, eller i klokketårnet om du vil ha en spesielt fin utsikt fra Santa Maria del Fiore. Når du er i Firenze bør du også besøke det kjente Uffizi-galleriet og den spesielle broen Ponte Vecchio – spis på restauranten Borgo San Jacopo for fin utsikt til broen. Gå også opp til San Miniato al Monte, en kirke på en av de høyeste toppene i Firenze, hvor du får flott utsikten utover Firenze by. Vårt tips er å ta turen innom Venchi iskrem- og sjokoladebutikk rett ved Piazza della Signoria for deilige fristelser. Grom er også veldig kjent for sin gelato.
Fly til Firenze // Vi guider deg til Kunst og mat i Firenze.

Smaken av Toscana

Mat er en viktig del av Toscana-reisen – ja, bortsett fra den vakre naturen er det vel dette de fleste forbinder med regionen: deilig mat og vin. Er du ute etter spesielle matopplevelser er det nok av såkalte “food tours” og mat-utflukter å velge blant. Vingård-utflukter er spesielt populære, og du kan dra på dagsturer som dette fra mange av de toscanske byene – blant annet fra Firenze. Chianti er det berømte vinområdet i Toscana. Om du trenger noen tips til hvor du skal begynne å søke, sjekk blant annet ut vingårdene Antinori Chianti Classico, Castello di Ama, Castello di Nipozzano og Badia a Coltibuono. Hva med en ekte trøffel-jakt i de toscanske skogene, hvor guiden kombinerer opplevelsene av selve jakten på trøfler med smaking av deilige trøffelprodukter og et besøk på en vingård i Chianti? Eller et trøffel-matlagingskurs? Aktiviteter som dette finner du på for eksempel Truffle Hunter. Unødvendig å si, men gelato er et must å smake på i Italia. Smak deg gjennom en rekke ulike gelato-isbarer med god samvittighet.

Vinregionen Chianti

Leter du etter enda en grunn til å besøke Toscana? Chianti Classico (den eldste og mest genuine delen av Chianti-regionen) er kjent for sine vingårder, oliventrær, grønne åser og fjell, små steinlandsbyer og produksjon av Italias mest kjente vin. Du trenger ikke være en vinekspert for å nyte Chiantis natur og utsøkte smaker. Å dra på vinsmaking er en veldig populær utflukt her, og området er også kjent for sin olivenolje. Chianti finner du mellom Firenze og Siena, og populære stoppesteder i området er spesielt Greve og Panzano, men også Castellina, Radda og Gaiole. Vil du bo litt spesielt kan du bo en av de mange steinslottene rundt om, og vårt private tips er å ta inn på det toscanske slottet Castello di Spaltenna rett ved Gaiole, et 5-stjerners hotell som ligger blant vinranker, vingårder og oliventrær så langt øyet kan se, og som blant annet har sin egen Michelin-restaurant. Ser du etter det perfekte stedet for et toscansk bryllup er dette stedet – det har nemlig sin egen lille kirke, buealter i hagen og en idyllisk utendørs bakgård dekket i blomster og klatreplanter.

Lucca

Lucca er en liten perle i det toscanske landskapet. Byen er langt ifra like kjent som Firenze, men kalles av mange for Toscanas best bevarte hemmelighet. Bak de høye bymurene som omringer den gamle byen Lucca (den eneste byen i Italia som er fullstending omringet av bymur) finner du en fredfull harmoni, kultur og ekte matglede. Tiden står nesten stille i den lille byen, og her er det de små gleder som gjelder. Full av sjarmerende brosteinsgater, for ikke å glemme fargerike blomster i vinduer og fra terrasser og grønne klatreplanter som dekker husveggene, er denne byen et friskt pust i bakken etter å ha vært i storbyer som Firenze og Roma. Her rår småbysjarmen og du vil fort føle at du blender inn med de lokale. Besøk de små butikkene med italienske råvarer, oljer, pasta og viner. Lei sykkel og utforsk gatene, piazzaene og høyden fra bymuren for en vakker utsikt. Her finner du noe av Italias fineste middelalder- og renessansearkitektur, og har du bil er du kun en halvtime unna strandlivet ved kysten i Forte dei Marmi, som har en følelse av Den franske rivieraen. Ta også turen opp i Torre Guinigi, det høye tårnet med eiketrær på toppen – et helt spesielt syn, som en hage i himmelen med utsikt over byen. Lucca ligger 1 times kjøretur fra Firenze, eller 1,5 time med tog. Reiser du fra Pisa er det 30 min å kjøre eller 1 time med tog.

Pisa

Vi har alle hørt om det skjeve tårn i Pisa og sett bildene av turister som har det moro med å posere foran det. I Pisa finner du også 20 historiske kirker, middelalderske palasser og flere broer over Arno-elven. Byen er også høyt ettertraktet blant italienske studenter som søker seg inn på det prestisjetunge universitet der. For mange er Pisa en fin dagstur for å titte på det skjeve tårnet som er et resultat av et fullstendig feilslått arkitektur-prosjekt og de vakre bygningene som også ligger på Piazza dei Miracoli, men lar du deg selv utforske andre piazzaer, kirkene og gatene fylt med lokale vil du også kunne finne en spesiell sjarm som ikke er å finne i det turistfylte Piazza dei Miracoli. Pisa ligger omtrent 1 time unna Firenze med buss eller tog.
Fly til Pisa

Siena

Denne middelalderske byen Siena, som har fått plass på UNESCOs verdensarvliste for sin utrolig velbevarte middelalderbebyggelse, er bygget på syv høydedrag rundt byens sentrale, vifteformede plass Piazza del Campo – selve hjertet i Siena. Bare på denne piazzaen finner du høydeforskjeller på opptil 8 meter. Piazzaen er også kjent for arrangementet Palio – et hesteløp som finner sted i Siena to ganger årlig: 2.juli og 16.august. Ta også turen opp de 400 trappetrinnene i tårnet Torre del Mangia for en flott utsikt over Piazza del Campo, resten av den vakre byen og åsene i det fjerne. Besøk Siena-katedralen, museet Santa Maria della Scala, palasset, og smak på lokale retter som villsvin (Cinta Senese) og hare, for ikke å glemme ostene og vinene du får i denne regionen. Vil du bo herskapelig, sjekk inn på byens eneste 5-stjerners hotell, Grand Hotel Continental Siena.

San Gimignano

Den middelalderske fjellandsbyenbyen San Gimignano er kjent for sin vakre skyline sett fra utsiden, med ruvende tårn og bymurer som rammer den inn oppe på bakketoppen. Få med deg Piazza del Duomo med sine tusener av år gamle tårn, Collegiata som er det nærmeste den lille byen kommer en katedral og ta turen opp i Torre Grossa – byens høyeste tårn. Ta også turen til Rocca, hvor du får den beste utsikten over landskapet som omringer byen. San Gimignano er kjent for sin gode safran og hvitvin, så du bør smake på disse lokale varene mens du er her. Byen er liten og passer fint som en dagstur fra Siena eller Firenze, men mange reisende synes stemningen her om kvelden er magisk, så det er ingen dum idé å tilbringe en natt i byen. Byen nås best med bil da det ikke finnes en togstasjon her, men du kan også komme deg hit ved å kombinere tog og buss med Poggibonsi som mellomstopp.

Vandring i Cinque Terre

De fem pittoreske fiskerlandsbyene som utgjør Cinque Terre, “De fem byer”, ligger i det dramatiske kystlandskapet i regionen Ligura på Italias nordvestkyst. Du kommer deg enkelt hit fra Toscana med tog eller leiebil. Her finner du fargerike, tettbygde hus som klamrer seg til klippene, og veiene som binder byene sammen passerer både olivenlunder og vinmarker med en slående utsikt til Middelhavet. Cinque Terre er en av de stedene i Europa hvor du kan oppleve flest høydepunkt på et komprimert område, og er perfekt for en romantisk langvandring. Start i Monterosso, den eldste byen av de fem. Gå ca 2,5 timer sørover mot Vernazza, hvor en slående vakker utsikt til byen og sjøen møter deg rett før du ankommer. De neste to byene, Corniglia and Manarola, er små og romantiske, og Manarola er nok den byen du som oftest har sett på bilder fra Cinque Terre. Fra Manarola til Riomaggiore tar det ca. 25 min å gå. Det er mulig å gå hele ruten på 6-7 timer, men de fleste ønsker å bruke litt tid i hver by, spise en god lunsj, se seg rundt og gjerne overnatte på veien. Hver av byene har også en togstatsjon som kan ta dere mellom byene, eller ta en båttur for en vakker utsikt til Cinque Terre fra havet. De nærmeste flyplassene ligger i Pisa og Genova, eventuelt Firenze.
Les om 5 romantiske vandringer her.

7 steder på UNESCOs verdensarvliste

Ikke bare er Toscana utrolig vakkert og landlig – flere av områdene her har blitt tatt under beskyttelsesvingen til UNESCO og fått tittelen som verdensarvsteder. Om du er nysgjerrig på å besøke de ekstra spesielle severdighetene bør du derfor ta turen innom noen av disse 7 stedene:
De historiske sentrene Firenze, Siena, San Gimignano og Pienza, samt Det skeive tårnet i Pisa og Val d'Orcia. Den siste som ble sløyfet til var Medicis 12 villaer og 2 hager i 2013, som ligger ikke langt utenfor Firenze – de tilhørte alle den mektige Medici-familien. Naturparken Cinque Terre er selvsagt også på listen, men ligger altså i naboregionen til Toscana, Liguria.

Slik kommer du deg hit og rundt

Den beste måten å komme seg til Toscana på er å fly til Firenze eller Pisa. Til Pisa kan du fly direkte fra Oslo med Norwegian på 2 t 55 min, mens Firenze krever et mellomstopp på veien, med en total reisetid på rundt 5 timer. For å komme deg rundt i Toscana er det smart å leie bil, da er du fri til å ta små avstikkere på veien og være ekstra fleksibel – og ikke minst komme frem til steder utenfor “turiststien”. Du kommer deg også lett rundt, som kan være en fordel i en region med så mye å se. Hvorfor ikke leie en Fiat i ekte italiensk stil? Planlegger du å kun besøke de mest kjente byene er toget en ypperlig måte å komme seg rundt på, og det går også busser til de mindre landsbyene.
Drømmer du om sykkelferie i Toscana? Se her.

Hos Reiseguiden kan du bestille din reise til din toscanske drømmeferie:
- Fly til Pisa // Fly til Firenze
- Alle hotell i Toscana
- Finn leiebil i Toscana


Tilbud – Italia