Publisert 5 april 2022

1. Piemonte – vingårder blant alpefjell

Nordvest i Italia finner du Italias beste vin, skal vi tro vinekspertene. Piemonte betyr “ved foten av fjellet”. Kjør fra vingård til vingård blant skyhøye alpefjell, ofte uten å ha avtale på forhånd, eller hva med å bo på “vingård-B&B's” eller ta turen innom et ekte osteria? Det mest kjente vindistriktet her heter Langhe, og da anbefaler vi å bo rundt byen Alba. Vingårder å sjekke ut i Piemonte er blant annet Paolo Manzone, Ca del Baio og Cantina Marsaglia. Andre severdigheter er innsjøen Lago Maggiore og hovedbyen Torino ved foten av Alpene. Fra oktober-november er det sesong for hvit trøffel, og i Alba holdes det en egen trøffelfestival.
Fly til Piemonte // Hotell i Piemonte // Leiebil i Italia

2. Toscana – vinfestivaler, slott og grønne åser

Kjent for sine oliventrær, grønne åser, små steinlandsbyer, trøffeldelikatesser og lokale oster er Toscana et utmerket førstegangsreisemål – og kanskje spesielt for vinregionen Chianti, som er selve postkort-bildet på Italia. I 2016 hadde Chinati sitt 300-årsjubileum som vinprodusent, og hvert høst holdes det flere vinfestivaler i området. Populære stoppesteder er Greve og Panzano, men også Castellina, Radda og Gaiole. Vil du bo ekstra spesielt? Vårt tips er det toscanske slottet Castello di Spaltenna rett ved Gaiole, et 5-stjerners hotell som ligger blant vinranker, vingårder og oliventrær så langt øyet kan se, med sin egen Michelin-restaurant.
Fly til Firenze // Hotell i Toscana // Leiebil i Italia

3. Veneto – Proseccoens hjem

Elsker du boblende Prosecco? Da bør du dra til Veneto, vinområdet i nordøst som blant annet rommer Venezia og Verona. Prosecco er den store stjernen herfra, og produseres nord for Venezia i en region kalt Valdobbiadene. Det kalde alpeklimaet setter sitt avtrykk på druene, som resulterer i viner som blant annet den friske, tørre hvitvinen Soave og den mer fruktige Pinot Grigio. I de varmere områdene langs Adriaterkysten og Gardasjøen finner du også gode rødviner.
Fly til Venezia // Hotell i Veneto // Leiebil i Italia

4. Sicilia – flest vingårder i Italia

Som Middelhavets største øy har Sicilia de beste forholdene for å dyrke gode viner. Ikke bare det – det er faktisk regionen med flest vingårder i hele Italia! Kjent for viner som Marsala, Zibibbo og Nero d’Avola vil du kunne utforske vingårder hele øyen over. Du finner også flere vingårder rundt vulkanen Etna, som er kjent for å ha litt mildere viner. Kombiner dette med siciliansk ost, og du vil få en herlig smaksopplevelse.
Charter til Sicilia // Fly til Sicilia // Hotell på Sicilia // Leiebil i Italia

5. Umbria – Italias grønne hjerte

Midt i Italia finner du landets eneste region som verken grenser til andre land eller til kystområder, Umbria, og kalles ofte “den grønne hjertet av Italia”. Hvis du ønsker å unngå turistmassene, men likevel ferdes i et deilig klima ala Toscana, så er dette det perfekte sted. Dette området byr på en mye roligere og intim vinopplevelse, og er fylt med grønne åser og koselige fjelltopplandsbyer som Assisi, Spello, Bevagna, Montefalco, Panicale, Todi og Spoleto. De mest populære vinregionene her er Orvieto, Montefalco og Montefalco Sagrantino. Den korteste flyveien er til Roma, for deretter å kjøre 2 timer til Umbria.
Fly til Umbria (Roma) // Hotell i Umbria // Leiebil i Italia