Sykkelferie i Toscana

Veronicah
Reiseguiden, besøkt 20 land

Foto: veronicah, medlem siden 2009
Foto: veronicah, medlem siden 2009
Foto: veronicah, medlem siden 2009
Foto: Veronica Munch Ipsen
Foto: veronicah, medlem siden 2009
Terreng som gir blodsmak i munnen, et usedvanlig vakkert landskap, svette timer på sykkelsetet, vind i håret, utsøkte viner og god mat - dette er sykkelferie i Toscana.
Publisert 17 juli 2013

Her er vår sykkelrute:

Firenze – Panzano

Lengde: cirka 35 kilometer
Til Firenze reiser du for å nyte vin, god mat, vakker kunst og fantastiske omgivelser. Selve byen er fylt med nydelige hus, palass, små torg og fantastiske kirker. Dagens sykkeltur gikk gjennom Firenze og over olivenkledde fjell og dype daler mot Greve in Chianti. Chianti-distriktet er selve essensen av det mange nordmenn oppfatter som Toscana. I dette bølgende landskapet finner du cirka 7000 ulike vinprodusenter.

Etter mange, svette timer var vi fremme i idylliske Panzano. Dette området er omkranset av frodige vinmarker, olivenlunder og skog. Vinsmakingsmuligheter florerer på de toskanske vingårdene og skogene er full av porcini sopp. Dette er et godt utgangspunkt for utflukter i Chianti-området.

Panzano – Siena (via Radda in Chianti)

Lengde: cirka 40 kilometer
På vei til Siena tok vi et lunchstopp i fjellandsbyen Radda in Chianti. Radda in Chianti er en vakker middelalderby omgitt av store beskyttende vegger, gamle slott og kirker. Utsikten er upåklagelig.

Etter en velsmakende pizza og flere glass med avkjølende drikke, gikk ferden videre til Siena. Siena er en fantastisk godt bevart middelalderby med trange smug og til dels svært bratte bakker. Sienas sentrum er ganske unikt. Når du går inn gjennom den gamle byporten, møtes du av minner fra tidligere tider. Piazzo del Campo med rådhuset, domkirken, Basilica di Domenico, La Torre del Mangia, og byens gater har gjort et uforglemmelig inntrykk på mange besøkende.

Siena – Montalcino (via Buonconvento)

Lengde: cirka 40 kilometer
Det er ikke så mye å oppleve i Buonconvento, men det er et hyggelig stopp på vei til pittoreske Montalcino. Montalcino ligger på en høyde dekket med olivenlunder og berømte Brunello-vingårder. Den berømte Brunello di Montalcino, en av Italia mest ansedde rødviner, produseres her. Foruten masse god og dyr vin, kan den lille byen by på mange trivelige restauranter med utsøkt mat, og ikke minst en ubeskrivelig, flott utsikt.

Montalcino – Sovana

Lengde: cirka 70 kilometer
Jeg kan dessverre ikke si så mye om denne strekningen ettersom vi valgt å ta taxi hele veien til Sovana. Trøtt i musklene som jeg var, var jeg takknemlig for å sitte i en taxi da vi så landskapet – mange tøffe oppoverbakker, som i resten av Toscana.

Sovana er en søt, liten landsby, men her er det absolutt ingen ting å gjøre foruten å spise god mat. Skulle jeg valgt på nytt hadde jeg heller stoppet i Pitigliano (også kjent som Lille Jerusalem), syv kilometer lenger sør.

Sovana – Orbetello (via Pitigliano)

Lengde: cirka 90 kilometer
Dette var feriens lengste tur, men går fint å gjennomføre ettersom de siste 20-30 kilometerne byr på mer eller mindre flat mark. Vi syklet inn til Pitigliano av en feiltagelse, men for en fantastisk by. Pitigliano har en mer spektakulær beliggenhet enn noen annen by i Toscana. Dette er en intakt og levende middelalderby, plassert på en avlang fjellklippe av tuffstein. Virkelig verdt et besøk.

Orbetello, som ligger i en lagune utenfor den toskanske kysten, har svaiende palmer, fine sandstrender og en rimelig avslappet atmosfære. Byen byr på et godt og variert utvalg av butikker, restauranter og tavernaer.

Når bør du reise?

Den beste tiden på året for en sykkelferie i Toscana er juni eller september. Da er temperaturen mer behagelig – du kan så klart være uheldig å få dager med stekende varme eller øsende regn, men stort sett er vært på denne tiden av året behagelig og passe varmt.

Leie sykkel i Italia

Vi leide sykler fra Florence by Bike og det kostet oss 145 euro per sykkel for en uke. I prisen inngår: lås, ekstra slange og reparasjonssett, vannflaske, hjelm, pedaler, sykkelvesker, med mer. Vi kjøpte med oss sykkelkart fra Kompass med en målestokk på 1:50 000 eller 1:100 000. GPS fungerer så klart utmerket det også.


Fly til Firenze


Her finner du flere flypriser >>


Finere hotell i Firenze


Flere hotell finner du her >>