Publisert 10 mars 2020

Våren og høsten er de perfekte årstidene for fotturer når været i Europa fortsatt er mildt. Det finnes vandringsturer for alle mennesketyper, aldre og kombinasjoner, både med og uten guide. Fra det kuperte landskapet på Mallorca til turstien E4 som strekker seg fra Sør-Spania og ender på Kypros – her er våre 6 favoritter for en uforglemmelig vårvandring.

Til fots på kupererte Mallorca

Mallorca er en kupert øy som lokker med alt fra strand, storby, vakker natur og vandring. Populære utgangspunkt er Sóller, Deià og Valldemossa, som ligger ved fjellkjeden Tramuntana på øyas vestkyst. Her stuper de høye fjellene rett ned i havet og det finnes turstier i alle retninger; langs kysten, på gamle stier og i fjellet. En av de mest populære er den gamle turstien mellom Valldemossa og Deìa, som er fra 1800-tallet. Mellom slagene kan du koble av med et glass sangria og god tapas, eller hva med en dukkert i havet?
Se alle reiser til Mallorca

Vandre i ravinene på Kreta

Kreta er et populært reisemål med fine strender, rik kultur og vakker natur som varierer fra høye fjell til dype daler. Charterreisene går ofte til den nordlige delen av øyen, mens de sørlige delene har en mer urørt natur med høye fjell. På Kreta vandrer du langs kysten, mellom landsbyer og i raviner. En fin tursti går gjennom Samariaravinen, Europas lengste ravine. Stien starter i fjellet nær Omalos og avsluttes i Agia Roumeli på sørkysten. Andre populære raviner er Myloiravinen og Preveliravinen. Kreta hører til den europeiske vandringsruten E4, et nettverk på 11 ruter som tilsammen utgjør tusenvis av kilometer. Kreta har mange fine tavernaer hvor du kan hvile føttene mens du spiser en ekte gresk middag.
Se alle reiser til Kreta

På Kypros avsluttes turstien E4

Kypros er en året rundt-øy med Europas reneste vann og vakker natur. Det finnes mange markerte vandringsstier her, som passer enten du er turvandt eller nybegynner på vandringsreiser. Både den imponerende fjellkjeden på øyens nordlige kyst, samt Troodosfjellet midt på øyen, er populære vandringsområder. På det vestlige Kypros ligger Akamas-halvøyen med øyens største nasjonalpark med 580 vekstarter. Cape Grecko er også et fint område å oppdage til fots. Det er dessuten på Kypros den europeiske vandringsstien E4 slutter.
Se alle reiser til Kypros

Vandring blant blomster og fjell på Korsika

Middelhavets fjerde største øy Korsika, også kalt skjønnhetens øy, lokker med vill natur og høye fjell. Du vandrer på krokete veier i varierert terreng, fra ørken til blomsterskog. I tillegg til vakre omgivelser kan du lære om Korsikas kultur, historie og natur. Mange gode vandringsstier starter fra byene Ille Rousse og Cali. For den vandte turgåer kan en av verdens vanskeligste stier GR20 være en spennende utfordring. Det er et strekk på nesten 20 mil mellom Calenzana og Conza og tar to uker å fullføre. På Korsika kan du dessuten nyte lokale lekkerheter som geitost, lufttørket skinke og kastanjeøl.
Se alle reiser til Korsika

Amorgos lokker med urørt natur

Den greske øyen Amorgos er som skapt for vandring. Her møtes du av urørt natur og fantastiske panoramautsikter over både havet og dalene. Her går du som oftest på gamle stier som tidligere ble brukt til eseltransport og som nå har blitt til vakre turstier. En enklere vandring er den som går mellom Chora og fjellet Profitis Elias. Øyen har dessuten fine strender og mange arkeologiske rester fra flere forskjellige tidsepoker. Det finnes mange koselige landsbyer hvor du kan koble av mellom vandringsrutene. Det finnes ingen flyplass på Amargos, men du kan fly til de nærliggende øyene Naxos og Santorini og ta fergen til Amargos.
Se alle reiser til Hellas

Italias beste vandring i Cinque Terre

Nasjonalparken Cinque Terre består av fem små landsbyer i Øst-Italia, langs den italienske rivieraen. Landsbyene Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore er sammenlenket med et vandringsstrekk på cirka 1,2 mil. Du vandrer langs den dramatiske kysten med spektakulære utsikter og blant vingårder, sitrustrær og oliventrær langs skråningene. Vil du hoppe over et av strekkene finnes det tog som går mellom landsbyene. En vandringsreise her passer alle ettersom det finnes stier i ulike vanskelighetsgrader. Mellom slagene kan du nyte deilig mat og smake på lokalprodusert vin.
Se alle reiser til Italia

Lesetips:

Verdens 8 beste tureventyr
5 romantiske vandringer i Europa
Dramatisk i italienske Cinque Terre

Sjekk ut tilbud på aktive reiser