10 perler i øyparadiset Kroatia

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Dubrovnik Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Langs den kroatiske kysten er det mer enn 1 100 små og store øyer, bebodde som ubebodde. Det er ingen enkel match å velge ut hvilke som er vakrest, men noen må gjøre det. Her gir vi deg redaksjonens 10 favorittøyer i Kroatia.
Publisert 22 april 2024

Kroatia som ferieland har de siste årene blitt et veldig populært reisemål blant nordmenn. Charterarrangørene blir flere og utvalget bredere, for hvert år som går. Kroatia lokker med både krystallklart vann, god mat, herlige seilemuligheter, rik historie og kultur, samt en flytur som er ganske kort, sammenliknet med andre feriefavoritter. På cirka tre timer med fly er du i varmen og kan nyte en forfriskende Osječko i solen. Du kan reise på egen hånd, med charter eller om du har god tid - reis med bil. Selve strekningen med bil til Kroatia (non stop) tar ikke mer enn 24 timer.

I denne artikkelen har vi valgt ut 10 øyfavoritter, et vanskelig valg mellom mer enn 1100 øyer, men vi er sikker på at disse faller i smak!

Hvar – solsikker glamour

Kjendiser, luksusyachter og krystallklart vann. Hvar er en av Kroatias mest populære øyer. For deg som liker å feste, seile, kjendiser og det glamorøse liv. For kjæresteparet som ønsker litt romantikk går det så klart an å finne roligere steder også. Bade gjør du fra klippeavsatser og vannet er nesten uvirkelig klart. Dessuten er Hvar en av Adriaterhavets mest solsikre øyer. Øyen er berømt for sin velduftende lavendel av høy kvalitet. Ta gjerne en dagstur til Pakleniøyene rett utenfor Hvar. Reis hit på egen hånd via for eksempel Split eller på charter med blant annet Ving, Startour, Kroatiaspesialisten og Apollo.
Se alle charterreiser til Hvar her.

Korcula – gress og sandstrender

Her finner du vingårder, furuskog og fjordlignende landskap. Korcula er en av de grønneste øyene i Adriaterhavet og Korcula by er en sjarmerende middelalderby med koselig atmosfære som er vel verdt et besøk. Her finner du også sandstrender, noe som ikke er så vanlig i Kroatia. Besøker du Korcula i juli må du ikke gå glipp av de middelalderske ridderturneringene som går av stabelen i Moreska. Liker du å dykke kan du dra til Vela Luka som er et ekte dykkeparadis med krystallklart vann. Sandstrendene Bili Zal og Przina finner du i den populære byen Lumbarda. På Korcula trives den kultur- og historieinteresserte, samt par som ønsker romantikk. Reis på egen hånd via Split og Dubrovnik eller dra på charter med f.eks. Apollo.
Se alle charterreiser til Korcula her.

Vis – lokalprodusert vin og Titos grotte

Denne øyen ligger lengst ut i Adriaterhavet. Her kan du leie sykkel eller moped og utforske øyens fine bukter og idylliske vingårder. Frem til 1989 fikk ingen turister gå i land da øyen var et militærområde. Under 2.verdenskrig lå Titos hovedkvarter her, i en grotte. I dag kan du som turist besøke denne. Restaurantene på Vis serverer utsøkte fisk- og skalldyrsretter, sammen med en flaske lokalprodusert vin. Denne øyen er også populær blant dykkere, og her er det mange skipsvrak å utforske. På Vis trives du som liker en rolig ferie. Reis hit på egen hånd via for eksempel Split.
Se alle fly til Split her.

Krk – lett tilgjengelig og turkist vann

Med nær distanse til byen Rijeka og med bra broforbindelse til fastlandet ligger den fantastiske øyen med navnet folk ikke helt vet hvordan de skal uttale; Krk. Øyen passer de fleste, men det er framfor alt barnefamilier og par som søker seg hit. På Krk finner du flere mindre byer, men den mest kjente er Baska på øyens sørvestlige kyst. Her kan du sole deg og bade på byens populære strand, som består av stein og er 1800 meter lang. Vannet er turkist og krystallklart og passer utmerket til for eksempel snorkling. Krk by er en koselig by med hvitkalkede hus, trange smug og små søte torg. På Krk produseres Zlahtina, en veldig populær hvitvin av høy kvalitet. Reis hit på egen hånd via for eksempel Rijeka eller dra på charter med Scandjet.
Se alle charterreiser til Krk her.

Brac – verdenskjent strand og kalkstein

Hjem til en av Europa mest fotograferte strender, Zlatni Rat, med sin hvite steinstrand og sitt turkise vann. På øyen er det hvite kalksteinsklipper, krystallklart vann, grønne olivenlunder og vingårder, der den lokale vinen Bolski Plavac produseres. Kalksteinen fra Brac er kjent over hele verden da steinen brukes til alt fra Det hvite hus til kongelige slott. Besøk gjerne den lille fiskebyen Milna med sine sandfylte strender når du er her. På Brac trives du som verdsetter vakker natur, vannsport og vandring. Reis hit på egen hånd eller på charter med for eksempel Ving, Startour, Apollo og Kroatiaspesialisten.
Se alle charterreiser til Brac her.

Ciovo – historisk mandeløy med nudiststrand

Mange historiske minnesmerker, vakre strender og massevis av planter. Men det er også enda mer til øyen. Her kan du riste løs på festivaler eller utesteder, spise på en rekke bra restauranter og prøve adrenalinfylte vannsporter. Øyen har flere ulike strender å by på, alt fra den såkalte Trogirske Copacabana, til nudiststranden Mavarsica, sandstranden Saldun og den mindre kjente stranden Kava. De fleste besøker øyen for strendene og naturen med sine vingårder og mandelplantasjer. Ciovo kan nås fra Trogir via en bro som forbinder den med byen. Reis hit på egen hånd med fly til Split eller med bil.
Se alle fly til Split her.

Mljet – korallrev, innsjøer og munkekloster

En makesløs vakker øy, som også er en nasjonalpark, med Middelhavets største saltvannssjøer som overrasker med unike korallrev. På en øy i en av sjøene ligger det et kloster som ble bygget av munker i 1187. Om du vil utforske sjøene og denne delen av øyen passer vandring og sykkelturer best. Pass på å oppleve de vakre furutrærne og eiketrærne som vokser overalt på øyen. Landsbyen Saplunara fortjener en visitt, her finner du en fin sandstrand og en vakker lagune. Ifølge legenden ligger Odysses grotte også her på Mljet, så her er det nok av ting å se og oppleve. Her trives du som verdsetter vakker natur, historie og som liker å røre på deg. Reis hit på egen hånd via Dubrovnik, det tar omtrent en time med bil.
Se alle fly til Dubrovnik her.

Losinj – helsefokus og rik sjøfartshistorie

Den viktigste grunnen til at folk kommer hit er av helsemessige årsaker. Her er luften uvanlig ren, mye på grunn av sine furuskoger, sitt klare vann og perfekte middelhavsklima med 200 soldager. Øya har vært et helsemekka i over 120 år, og tidligere sendte man barn med luftveisproblemer hit. Også mange av Losinjs planter er medisinske og spiselige. Øyen byr på alt fra rene steinstrender til hvite sandstrender med krystallklart vann. Perfekt for dykkere som vil utforske grotter og skipsvrak. Besøk fiskemarkedet i Mali Losinj, eller ta en god kaffe i den litt mindre landsbyen Veli Losinj. Våre favoritthotell er Bellevue og Vespera. På Losinj trives alle som liker helse og natur. Reis hit på egen hånd via øyen Cres eller med båt fra Rijeka og Zadar.
Se alle fly til Rijeka og Zadar her.

Pag – bra uteliv og 45 000 sauer

Pag har et særeget utseende der den ene siden er helt bar, mens sjøsiden er rik på vegetasjon. Øyen er først og fremst kjent for sin godt lagrede ost, Pakse Sir, som lages av sauemelk og som smaker veldig salt og godt. Ved siden av saueosten kan Pag tilby godt lammekjøtt og et utmerket uteliv. Her er det party døgnet rundt om du vil. Noen av øyens klubber har faktisk åpent døgnet rundt, Pags mest kjente nattklubb er Papaya som ligger på Zrce Beach. Har du flaks kommer du samtidig som en bra festival med velkjente DJ´s mens du er her. På Pag trives unge partyprinser og prinsesser. Reiser du med barn passer Pag by bedre. Reis hit på egen hånd via Zadar og deretter videre over broen, eller bestill en pakkereise med Reiseguiden og Solfaktor.
Se alle charterreiser til Pag her.

Rab – middelalderuke og barnevennlige sandstrender

På denne vakre øya finner du en strand for en hver smak. Rajska Plaza kalles også Paradisstranden og passer utmerket for barnefamilien da den er grunn og har varmt vann. Nudistene liker stranden Sahara og partyfolket foretrekker Pudarca der festen pågår dag og natt. Øyen byr også på historie, kultur, koselige trange smug og gode fisk- og skalldyrsrestauranter. I slutten av juli arrangeres det en middelalderuke. Ettersom en stor del av øyen er et naturreservat er store deler av øyen bilfri. Det passer derfor utmerket å oppdage øyen til fots eller på sykkel. Her trives framfor alt barnefamilier som liker sandstrender. Ta deg hit på egen hånd via for eksempel Rijeka, eller øyhopp videre til blant annet Krk og Pag.
Se alle fly til Rijeka her.

Flere vakre øyer i Kroatia er blant annet: Murter, Dugi Otok, Cres, Pasman, Solta og Brujini.

I Reiseguidens søkemotor finner du flere reiser til Kroatia:
- Se alle charterreiser til Kroatia.
- Se alle hotell i Kroatia.


Charter til Kroatia