Evig solskinn på Kapp Verde

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Øyene i Kapp Verde er det nye charterparadiset: kilometervis med sandstrender, varmt klima året rundt og solskinn 350 dager i året. Her er Kapp Verdes høydepunkter.
Publisert 14 september 2022

Kapp Verde er et selvstendig øyrike som ligger i Atlanterhavet, utenfor Afrikas vestkyst. Øyriket består av 9 bebodde og 9 ubebodde øyer som ligger som en hestesko i havet. Her er alt du trenger å vite om Kapp Verde og våre beste tips til hva du bør gjøre mens du er her.

De største øyene

De ni bebodde øyene på Kapp Verde er veldig forskjellige. Sal har et relativt flatt landskap, og de vakre strendene og 350 soldager i året har gjort øya til et turistparadis. Santiago er den største øya og her ligger også hovedstaden Praia. Øya består av mange fjell. Byen Cidade Velha var den første europeiske bosetningen her på 1400-tallet, og lenge et sentrum for slavehandel. Boa Vista har mange vakre sandstrender og flere byer som er populære feriereisemål. Fogo domineres helt av den 2829 meter høye vulkanen Pico do Fogo. En aktiv vulkan som hadde sitt siste utbrudd i 1995.

Perfekt vindsurfing og utflukter

Kapp Verde er et paradis for de som liker friluftsliv. Vindsurfere fra hele verden kommer til øyene Sal og Boa Vista i januar-februar. Dykkere kommer hit for å dykke i lavakanaler og på vrak. Fjellene på øyene Santo Ano, Fogo og Sao Nicola frister med utfordrende turterreng i fantastisk natur. De som er interessert i fugler kan få se flere sjeldne arter. Er man mer interessert i kultur kan man dra på en rundreise på vingårder, høre på den lokale folkemusikken “morna” eller se de vakre husene i byen Cidade Velha som står på UNESCOs verdensarvliste.

Bo ved stranden eller i en vulkan

Mange av Kapp Verdes hotell ligger ved strendene på øyene Sal og Boa Vista, men det finnes også mange mindre hotell på andre øyer for de som vil bort fra allfarvei. På øya Fogo kan man til og med bo hos lokalbefolkningen i krateret til den aktive vulkanen Pico do Fogo. I høysesongen fra april til september burde du bestille hotell i god tid.
Les vår guide til Kapp Verdes beste hotell

Shopping på Kapp Verde

Shopping på Kapp Verde er relativt dyrt på grunn av at alt må importeres. For å shoppe billig skal du gå på de lokale markedene der man kan kjøpe mat og klær til en billig penge. Håndverk som keramikk og flettede korger som lages på øyene er rimelige. Du burde ikke reise fra Kapp Verde uten å ha kjøpt med deg en flaske grogue, som er en lokal rom. Veldig få butikker og restauranter tar kort, så sørg for å alltid ha kontanter på deg. I de største byene oppgis ofte priser i euro.

Prøv nasjonalretten

Nasjonalretten i Kapp Verde er en gryterett som heter Cachupa og er forskjellig fra øy til øy. Oftest inneholder den mais, søtpotet, bønner, squash og kjøtt eller fisk. Restene av gryteretten serveres ofte som frokost med stekt egg eller pølse til. De fleste restauranter har et stort utvalg av fiskeretter med mye tunfisk, sverdfisk, blekksprut og hummerslektningen langustar.

Varmt året rundt

Kapp Verde-øyene har et stabilt klima med sol og varme 350 dager i året. De kaldeste månedene er desember til mars da det kan bli ned mot 19 grader på natten. De varmeste månedene er mai til november med en gjennomsnittstemperatur på 27 grader på dagen. Høsten fra august til oktober er regnperiode, men det regner som regel ikke mer enn 300 mm og noen år regner det ikke i det hele tatt.

Nordmenn reiser visumfritt

Norske turister kan reise visumfritt i inntil 30 dager til Kapp Verde hvis man registrerer seg på forhånd og betaler en avgift. Du kan registrere deg online på nettplattformen www.ease.gov.cv senest fem dager i forkant av reisen, via ditt reisebyrå eller på flyplassen ved ankomst (men vær forberedt på at det da kan være lange køer). En eventuell forlengelse av et slikt visum må søkes hos de lokale immigrasjonsmyndighetene (inntil 90 dager). Husk at passet ditt må være gyldig i 6 måneder etter hjemkomst.

Lokal valuta gjelder kun på Kapp Verde

Den lokale valutaen, escudos, er ikke mulig å bruke utenfor Kapp Verde. Tenk på å ikke veksle til for mye escudos, ta heller med deg euro og reisesjekker da det ikke finnes så mange minibanker.

Ta båt eller fly mellom øyene

De mange øyene i Kapp Verde varierer i størrelse, men de fleste er ganske små. De mest populære er Sal og Boa Vista, og man kommer seg rundt både til fots og med sykkel. Det er også veldig billig å ta taxi, men det finnes veldig få biler. Et bra alternativ på de største øyene er å ta en “aluguer”, en minibuss som kjører når den er full. Mange som reiser til Kapp Verde velger å besøke mer enn én øy når de er her. Alle de bebodde øyene har forbindelser med både båt og fly. Uansett hvordan man velger å reise må man smøre seg med tålmodighet, fergene blir ofte forsinket og flybilletter må bestilles i veldig god tid om man skal være sikker på å få plass.

Slik kommer du deg hit

Fra Norge går det direktefly til begge øyene, Sal og Boa Vista, med charterarrangørene TUI og Ving, og flytiden er på cirka 9 timer én vei. Du kan også reise med rutefly, det portugisiske flyselskapet Tap Air har daglige avganger. Vel på Kapp Verde kan du reise med det lokale flyselskapet TACV. Et tips er å kjøpe et Cap Verde Airpass, da kan du øyhoppe billig i 21 dager.

Her finner du din reise til Kapp Verde
Charter til Kapp Verde
Fly til Kapp Verde
Hotell på Kapp Verde


Fly til kapp verde