Publisert 14 januar 2020

Menorca er en del av Balearene, som består av Mallorca, Menorca, Ibiza og Formentera. Menorca er den nest største av de, men likevel en mer tilbaketrukken og mindre turistifisert øy sammenlignet med sine “søsken” Mallorca og Ibiza. Her kan du kombinere avslappende byliv med vakre naturopplevelser, for ikke å glemme noen av Balearenas beste dykkesteder.

Autentisk øy langt fra masseturismen

I motsetning til Mallorca og Ibiza har Menorca bevisst unngått masseturisme. Det bygges for eksempel ikke mange nye hotell på grunn av at øya er et naturreservat og det finnes strenge regler for hvor mye turismen får ekspandere. I de mest populære byene rundt hovedstaden Mahón og havnebyen Cituadela dominerer fortsatt det lokale hverdagslivet. Det gjør at Menorca er perfekt for deg som vil ha en mer genuin ferieopplevelse. Her trives både barnefamilier og par, men det er ikke noe for en partysugen kompisgjeng. Sommersesongen her varer fra mai til september med behagelige temperaturer i luften og havet.

Turkise badebukter – som perler på en snor

Menorca har 120 små badeviker med fine sandstrender og klart vann som er perfekt for svømmeturer og snorkling. Det finnes også mange større strender, og den lengste stranden heter Platja Som Bou og ligger i nærheten av byen Alaior. Byen bruker å bli sammenlignet med Alcudia på den mer kjente øya Mallorca, men stranden er faktisk mye bedre her. På øyas nordlige side ligger Platja Tortuga, også kjent under navnet den turkise stranden. Den ligger på odden Cap de Favoritx i dramatiske omgivelser med vakker natur. Den eneste måten å komme seg hit er å gå, men det er vel verdt det. Gå heller ikke glipp av den spesielle stranden Cala en Turqueta som ligger på sydkysten. Her er det flere små badeviker og sandstrender å velge mellom, vannet er krystallklartog skifter mellom å være turkis og smaragdgrønt.

Unike opplevelser – vingård & grottebar

På den sørlige delen av øya ligger vingården Binifadet, hvor du kan ta en gratis guidet tur til de vakre vingårdene og lære om vinproduksjonsprosessen. Det er også noen av de beste vinene øya har å tilby. Turen inkluderer smaksprøver av to viner, og det er bare noen få euro for ekstra glass. En eksepsjonell restaurant ligger midt i vinrankene, og de har også en unik vinbasert iskrem som er et “must”. Besøk også grottebaren Cova d'en Xoroi sør på øya, en naturlig grotte som er bygget om til en loungebar på dagtid hvor du kan se solnedgangen fra, og nattklubb på kveldstid.

Lei bil på ferien – og dra på oppdagelsesferd

Noe av det beste du kan gjøre på Menorca er å leie en bil og oppdage øya på egen hånd, spesielt om du vil utforske de mange badevikene. Om du ikke bor i Fornells er det en by du absolutt burde besøke. Det er en sjarmerende fiskelandsby der du mingler med lokalbefolkningen og spiser den lokale hummergryteretten, “Caldereta de Langosta” på noen av restaurantene langs kaien. Ciutadella er den gamle hovedstaden og har en fin gammel bydel, og hovedstaden Mahón har utrolig vakker beliggenhet med den nest største dypvannshavnen i verden (Pearl Harbour på Hawaii er størst). Du kan også kjøre til toppen av øyas høyeste “fjell”, El Toro, 357 meter over havet og få med deg den fantastiske utsikten.
Leiebil på Menorca

Aktiv på ferien – dykking, surfing og klatring

Når du blir rastløs så finnes det massevis av aktiviteter å boltre seg i på øya. Velg mellom vannsporter som dykking, snorkling, seiling, standup paddleboard og vindsurfing, eller så kan du ri, klatre eller padle havkajakk. En av de beste måtene å se øya på er på sykkel, og de fleste hoteller leier ut sykler og mountainbikes. Dykkeforholdene er også veldig bra med god sikt, og flere spennende grotter å dykke i på nord og sydsiden av øya.

Menorcas kjøkken – hummergryte og verdenskjent ost

Hummergryteretten Calderete de Langosta er en veldig god og smaksrik matrett med en hemmelig oppskrift som ingen vil avsløre. Andre godsaker fra øya er ost, og den mest kjente sorten er Formatge de Mao. Osten herfra er verdenskjent og det sies at smaken og lukten er som et bilde av Menorcas sjel. En grunn til den gode smaken skal være at kyrene har det så bra og får gå ute store deler av året og spise gress som ikke er påvirket av kjemikalier. Det finnes også en krydderpølse, Sobrasada Menorquina, som er lyserød i fargen – en farge den går fra paprika. Smak også på lokalprodusert gin, Gin Xoriguer, på brenneriet nede i Mahón havn. Det er gratis å smake og du drikker den enten fra små snapsglass eller som en whisky med litt sitron.

Her bor du – fra naturhavner til større byer

Det finnes flere hyggelige, små badebyer på Menorca. Her kan du velge mellom hotell, leilighet og all-inclusive de fleste steder. Arenal d'en Castell ligger på nordkysten og passer bra for barnefamilier, med noen få hotell og sommervillaer samt en vakker strand. Cala Galdana er en liten vik på den sydøstlige delen av øya som passer for både par og barnefamilier med den vakre sandstranden Santa Galdana og små hyggelige restauranter. Cala'n Bosch er en av de største turistbyene på en øy med hotell, restauranter, barer og butikker. Det finnes langgrunne strender som passer bra for barnefamilier. Et annet alternativ er å bo i Ciutadella, som er øyas gamle hovedstad med en bykjerne med trange gater og en hyggelig havn med mange restauranter. Byen Punta Prima ligger på øyas sydøstlige spiss og midt i byen ligger en sandstrand med fin, hvit sand. Den kantes av en strandpromenade og overalt er det en fantastisk utsikt. Fornells er en vakker naturhavn som ligger i nord og er først og fremst et sted å dra på utflukt til, men det går også å bo her. Havnen tiltrekker seg surfere og seilbåter på grunn av de bra vindforholdene. Cala Santandria har en fin, liten strand og byen ligger bare to kilometer fra Ciutadella.
Hotell på Menorca

Slik kommer du deg hit – charter & rutefly

I sommer kan du reise på charterferie til Menorca fra Oslo med TUI, med avgang en gang i uken. Flytiden er cirka 3 timer og 40 minutter. Flyr du utenom charter, vil det komme et mellomstopp på veien, og total flytid ligger på 6-7 timer. Transfertid fra flyplassen varierer, men regn med cirka 40 minutter. Vil du kombinere oppholdet på Menorca med noen dager på Mallorca går det også båt mellom øyene.

Charter til Menorca
All inclusive til Menorca
Fly til Menorca


Charter til Menorca