Kroatias koseligste reisemål

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
En fellesnevner for alle Kroatias reisemål er sjarmerende steinbyer med oransje terracotta-tak, krystallklart vann og god mat. Likevel har hvert reisemål sin unike særegenhet. Vi har samlet reisemålene i Kroatia som sjarmerer oss i senk.
Publisert 25 mai 2022

Rovinj – Nord-Kroatias vakreste by

Denne middelalder-byen ligger ute i havet som en halvøy og er kanskje den aller vakreste i hele Nord-Kroatia. Her står de sjarmerende, fargerike husene tett i tett for å gi ly til innbyggerne om vinteren, men om sommeren kan du forvente deg en betraktelig mer behagelig temperatur – rundt 27 grader. Her er det så å si bilfritt. Kjenn på den herlige atmosfæren og det rolige tempoet, og kos deg på strendene, i de fine naturområdene og på koselige kaffebarer.
Finn charterreiser til Rovinj.
Finn fly til Rovinj.
Finn hotell i Rovinj.

Hvar – lavendelenger og jetset-liv

Hvar er utnevnt til en av verdens 10 vakreste øyer av det prestisjefylte reisemagasinet Conde Nast Traveller, og kan skilte med et utrolig koselig lite bysentrum i middelalderstil, en havnepromenade som blant annet arrangerer yacht week, og fantastiske sjømatsrestauranter, både luksuriøse med havutsikt og sjarmerende restauranter i trange sidegater. I juli blomstrer lavendelengene og farger øya lilla – derav navnet lavendeløya. Her finner du rullesteinsstrender og krytallklart hav med mange muligheter for utflukter til havs. Byen kan også minne litt om et mini-St. Tropez med sin jetset-atmosfære, yachter, palmekantede promenade og uteliv, men har likevel småby-sjarm og autentiske, middelaldrende trekk.
Finn charterreiser til Hvar.
Finn fly til Hvar.
Finn hotell på Hvar.

Mljet – nasjonalparkøy med urørt natur

På den frodige og grønne nasjonalparkøyen Mljet finner du alt fra korallrev, innsjøer og munkekloster. Saltvannssjøene på øya er Middelhavets største og har unike korallrev. På en av øyene i disse sjøene ligger det også et kloster som ble bygget av munker i 1187. Utforsk dette på sykkel eller til fots. I landsbyen Saplunara finner du en sandstrand og en vakker lagune, og legenden sier at Odysses grotte ligger her – en stor, eggeformet hule tilknyttet sjøen med en 30m lang tunnel hvor han var fanget i 9 år. Denne ligger en 20 minutters spasertur fra veien og er omgitt av vakker natur og utsikt. På Mljet trives den spreke oppdagelsesreisende med en forkjærlighet for natur. Du finner også vingårder og flere små landsbyer på øya. Fra Dubrovnik tar det en time med bil å komme seg hit.
Finn fly til Mljet (Dubrovnik).

Dubrovnik og Lopud – to ulike verdener

Et velkjent reisemål, men likevel verdt å nevne da det er nettopp sjarmen og skjønnheten til denne havnebyen som har satt den på kartet. Den vakre, historiske byen har også kort avstand til strender. 3 kilometer vest for gamlebyene kan du sole deg på både sandstranden Uvala Lapad Beach og småsteinstranden Vis Beach. Gå i kulissene til TV-serien Game of Thrones, stikk innom den gamle bydelen Stari Grad eller ta linbanen opp til det 405 meter høye fjellet Srd hvor du får en flott utsikt over byen. Dubrovnik byr også på lokale delikatesser, og du finner alt fra fancy restauranter til mindre restauranter preget av den kroatiske rustikke sjarmen i sidegatene. Om sommeren kan du ta hurtigbåten i 30 min ut til den lille, bilfrie øya Lopud for en pause fra storby og turisme. De 269 innbyggerne holder til rundt en bukt, mens en 15-minutters vandring gjennom grønn vegetasjon tar deg til den andre siden av øya, til sandstranden Sunj. Her finner du flere familiedrevne hotell om du ønsker å bli over på øya en natt.
Finn charterreiser til Dubrovnik.
Finn fly til Dubrovnik.
Finn hotell i Dubrovnik.

Vis – lokal mat og vin

Frem til 1989 var øya Vis en militærbase, og var derfor avstengt for tilreisende. I dag kan turister nyte godt av dette, da øya har beholdt mye av sin lokale, autentiske sjarm og har få innbyggere sammenlignet med andre øyer. For å få et overblikk over øya, lei en sykkel eller moped og oppdag vingårder, skjulte bukter og Titos grotte, som var Titos hovedkvarter under 2.verdenskrig. Spis fisk og skalldyr på Vis' restauranter og smak på den lokalproduserte vinen øya er kjent for. Her er det også gode dykkermuligheter, med blant annet skipsvrak som ligger skjult under vannoverflaten. Hit kommer du som søker fred og ro, vakker natur, god mat og autentisitet. Reis hit på egen hånd via Split.
Finn fly til Vis (Split).
Finn hotell på Vis.

Brac – verdenskjent strand

Brac er en kjent øy – spesielt på grunn av stranden Zlatni Rat, som er en av Europa mest fotograferte. Den hvite steinstranden peker ut i det blå, klare vannet som en lang hvit spiss omgitt av et turkist skjær. Du kan også nyte synet av grønne olivenlunder, pinjeskog, vingårder og den lille fiskerlandsbyen Milna, som også byr på sandstrender. Lei en bil eller moped og utforsk øyas høydepunkter, blant annet den koselige og rolige havnebyen Supetar – som også er Bracs hovedstad –, Bol som kan skilte med stranden Zlatni Rat og byen Postira med sitt kulturelle tilbud, vinsmaking og en sandstrand full av ruiner og antikke funn. Den hvite marmoren som finnes på øya har også bidratt til byggingen av Det hvite hus i Washington D.C. Den rolige og sjarmerende øya en fin for par og familier som ønsker å oppleve natur, god lokal mat og livet på havet.
Finn charterreiser til Brac.
Finn fly til Brac.
Finn hotell på Brac.

Korcula – sandstrender

Her finner du olivenlunder, vingårder, sjarmerende landsbyer og en koselig Gamleby i middelalderbyen Korcula, samt flere rolige viker og fine sandstrender til avveksling fra steinstrendene som er mest vanlig i Kroatia. Vela Luka er en liten by på øyas vestside, og er et dykkerparadis med krystallklart vann. Er du her i juli må du ikke gå glipp av de middelalderske ridderturneringene i Moreska. Sandstrendene Bili Zal og Przina finner du i den populære byen Lumbarda, og sørsiden byr på massevis av småstrender og over 200 grotter. Dette er en rolig og romantisk destinasjon som passer naturelskere, barnefamilier og par. Du kommer deg hit fra både Split og Dubrovnik med fergebåt.
Finn charterreiser til Korcula.
Finn fly til Korcula.
Finn hotell på Korcula.

Rab – paradisstrand og middelalderuke

Øya Rab ligger i det nordlige Kroatia og er et naturreservat med et mangfoldig landskap, noe som gjør at store deler av øyen er bilfri. I fine Rab by kan du se gamle bymurer og fire elegante klokketårn som reiser seg fra de gamle steingatene og tar deg tilbake i tid. Rajska Plaza, eller Paradisstranden som den også kalles, er langgrunn med varmt vann og er en liten oase for barnefamilier. Du finner også nudiststranden Sahara og den mer party-pregede stranden Pudarca hvor det er fest dag som natt. I slutten av juli arrangeres det også en middelalderuke. Øya Rab byr på historie, kultur, koselige trange smug og gode fisk- og skalldyrsrestauranter. Ta deg hit på egen hånd via for eksempel Rijeka.
Finn fly til Rab.
Finn hotell på Rab.

Spennende dagsutflukter

Kroatia har flere spennende utflukter som du kan begi deg ut på, enten du vil ha vakre fossefall, skjermede øyer i havgapet, vingårder – eller en dagstur til et annet land! Kroatiaspesialisten er blant dem som arrangerer utflukter til disse stedene.

Plitvice Lakes National Park

Plitvice Lakes National Park er et stort skogsreservat med 16 innsjøer, flotte turstier og flere imponerende fossefall. Det 78 meter høye fossefallet Veliki Slap er det mest kjente.

Havutflukt til grotter og øyer

Om du er i området ved øyene Hvar, Brac og Vis, kan du enkelt og rimelig leie båt med kaptein for en dag og besøke magiske Blue Cave, snorkle i Green Cave og ta noen timer i den rolige lagunen på øyen Palmizana, som lokker til seg alt fra yatcher, seilbåter og mindre båter. Her er det mange bra lunsj-restauranter som serverer alt fra selvdyrket olivenolje til fantastisk sjømat og har en fantastisk avslappet atmosfære.


Innsjøer og vingårder i Imotski

I Imotski kan du besøke det som kalles den Blå og den Røde innsjøen, samt bli med på arrangerte turer til vingårder hvor dere får smake på blant annet vin, ost, lufttørket skinke og frukt.

Mostar, Bosnia og Hercegovina

Fra Dubrovnik er det kort vei til Mostar, som er en av de vakreste byene i Bosnia og Hercegovina. Her finner du en blanding av osmansk og østerrisk arkitektur, og byen er preget av to kulturer, to religioner, samt den gamle basaaren, tyrkiske hus og en vakker bro. Fra Dubrovnik er det også kort vei over til Montenegro, og du kan enkelt dra på dagstur hit også. Montenegro har veldig mange like trekk som Kroatia, med koselige små landsbyer og høye fjell, og er i tillegg en del billigere og mindre turistifisert enn sin nabo.

Finn alt du trenger til din Kroatia-reise i Reiseguidens søkemotor:
Finn alle charterreiser til Kroatia her.
Se alle fly til Kroatia.
Finn ditt hotell i Kroatia.
Leiebil i Kroatia.


Billig charter til KroatiaFly til Kroatia