Hvordan søker man visum til Thailand?

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: i Stock
Thailand har lenge vært et populært reisemål blant oss nordmenn, og flere velger å tilbringe lengre tid i landet. Hvordan gjør man da med visum? Her har vi listet noen viktige ting å tenke på for ikke å få problemer ved innreisen.
Publisert 31 oktober 2018

Har du tenkt å tilbringe foreldrepermisjonen i Thailand, eller vil du kanskje kjøpe et hus i dette vakre landet? Skal du jobbe eller studere? Vi har listet de vanligste visumtypene samt viktige ting å tenke på når du søker om visum.

Hilken type visum trenger jeg?

Først og fremst er det viktig at du tenker etter hva formålet med reisen er. Det finnes flere ulike typer visum og velger man å søke om feil type visum kan dette lede til et problem, og i verste fall til at du blir nektet innreise i landet. Her kommer litt kortfattet informasjon om de ulike visumtypene du kan velge å søke om.

Turistvisum

Dette er den vanligste typen visum, og altså den som gjelder om du ska til Thailand på ferie i en lengre periode. Som nordmann trenger du ikke visum om du ikke skal være mer enn 30 dager. Hvis du planlegger å bli mer enn 30 dager er det enkleste å søke om visum hjemmefra i god tid før avreise. Da får du istedenfor bli i 60 dager, med mulighet for å forlenge med ytterligere 30 dager på stedet. Hvis du reiser ut av landet for å komme direkte tilbake kan man forlenge sitt opphold med 7-15 nye dager. Dette får man derimot kun gjøre to ganger. Med et turistvisum får man ikke arbeide i Thailand, heller ikke frivillighetsarbeid av noen sort. Når du har fått ditt visum må du påbegynne din reise innen 90 dager. Hvis du velger å reise hjem før ditt visum har gått ut på dato er visumet “oppbrukt” og du må søke om nytt visum neste gang du reiser. Det finnes også visum som er gyldig for to eller tre innreiser. Tenk på at passet må være gyldig i minst 6 måneder etter innreisedatoen. Du trenger også å visa en kopi av din flybillett for å bevise at du har booket en hjemreise.

Besøksvisum

Om du skal dra til Thailand for å besøke en slektning trenger du et visum som kalles Non Immigrant Visa ”O”. Foruten de vanlige papirene trenger du å kunne vise til et dokument i form av ekteskapsbevis, fødselsattest eller lignende, som beviser ditt forhold til en thailandsk borger. Med et besøksvisum får du bli i landet i 90 dager, men visumet kan også forlenges på stedet hos migrasjonsmyndighetene.

Jobbvisum

Skal du besøke Thailand på forretningsreise eller for å jobbe trenger du et spesielt visum for det. Visumet kalles Non-Immigrant Visa og finnes i mange ulike varianter avhengig av formålet med reisen. Foruten de vanlige dokumentene kreves det mange viktige papirer, blant annet et godkjent fra arbeidsministeriet i Thailand. For å få et slikt papir må din arbeidsgiver i Thailand søke om det hos Office of Foreign Workers Administration, Department of Employment, Ministry of Labour. Med et forretningsvisum kan du bli i Thailand i 90 dager. Det går også an å søke om forlengning på stedet i Thailand hos migrasjonsmyndighetene.

Pensjonistvisum

For deg som er pensionist og minst 50 år gammel finnes det mulighet for å få et langtidsvisum til Thailand. Visumet kalles for Non Immigrant Visa ”O-A” og med et slikt visum kan du få bli i Thailand i ett år, men var 90ende dag må du besøke migrasjonsmyndighetene i Thailand og rapportere at du fortsatt er på stedet. Det finnes også mulighet for forlengelse. For å få søkt om et pensjonistvisum finnes det flere krav du trenger å oppfylle, blant annet får du ikke ha til hensikt å jobbe, ikke finnes i politiets register og ikke ha sykdommer som til eksempel spedalske, tuberkulose og narkotikamisbruk.

Studentvisum

For deg som tenker å studere i Thailand trengs et visum som kalles for Non-Immigrant Visa ”ED”. Utenom de vanlige søknadspapirene trengs blant annet opptakspapirer fra skolen og anbefalingsbrev fra din skole i Norge. Samme visum trengs for deg som har tenkt å praktisere på et selskap i Thailand. Da kreves det derimot flere dokumenter og rapporter. Med dette visumet får du bli i Thailand i først 90 dager, men det går an å forlenge på stedet hos migrationsmyndighetene.

Overstay

Pass på å ikke bli i Thailand lengre enn hva visumet tillater. Ifall du gjør dette kommer du til å trenge betale en såkalt “overstay-fee”. Å bli for lenge er et lovbrudd og bør unngås da dette stemples i ditt pass og kan gi deg problem ved neste reise. For hver dag du blir for lenge får du betale 500 thailandske baht, med undantag for første dagen som er gratis. Bøtene betales vanligvis på flyplassen og kan du betale disse og har en billett ut av landet pleier det ikke å være noen problem. Men kan du ikke betale boten eller vise en billett kan du få store problemer og bli ført til Immigration Detention Centre.

Andre viktige ting å tenke på

Var noggrann når du fyller i din visumansøknaden, da den thailandske ambassaden har strrenge regler og ikke behandler ufullstendige eller feilaktige ansøkninger. Pass på at ditt pass er helt og at det ikke noen side savner eller riskerer å trille bort. Observer at du trenger å sende med to passbildet i svarthvitt eller farge som er maks 6 månader gamla. De skal være 45×35 mm og med hvit bakgrunn. Bytt ikke pass etter at du har fått ditt visum, da dette er knyttet til passnummeret ditt. Skaffer du deg et nytt pass må du søke om et nytt visum. Hvis du ikke er norsk statsborger, besøk ambassadens hjemmeside for informasjon om hvordan du best søker om visum. Viktig for alle å tenke på er at visuminformasjonen kan endres, så sørg derfor alltid for å holde deg oppdatert på den thailandske ambassadens hjemmeside.

Gode nettsteder for mer informasjon

Royal Thai Embassy Oslo


Tilbud – Thailand