Eventyrlige Mexico – mer enn bare charter

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Jungler, Mayaenes gamle tempelbyer, dykking i verdensklasse, paradisøyer og hemmelige underverdener. Mexico har mye å by på for deg som vil oppleve mer enn solsengen.
Publisert 16 oktober 2018

Med sine 30 grader i vintersesongen er Mexico en populær destinasjon hos nordmenn. Det betyr likevel ikke at du er begrenset til å ligge på stranden hele ferien. Mexico er en gullgruve av ulike eventyr som du kan utforske, fra junglene i sør til rykende, snødekte vulkaner og kaktusfylte ørkener i nord – alt omgitt av 10.000 km med kyst og sandstrender. Her får du tipsene til alt du bør se og oppleve på Mexicos karibiske kyst, som består av blant annet Cozumel, Yucatán og Tulum-områdene. Gjør deg klar for en sanselig åpenbaring du sent vil glemme.

Cancun

De fleste flyr til Cancun når de skal på ferie på Mexicos eksotiske østkyst. Derfra velger mange å reise videre til Isla Mujeres, Tulum eller Playa del Carmen, men selve Cancun er kanskje det området som kan skryte på seg å ha de vakreste strendene. Her finner du en lange, brede og kritthvite strender og klart, knallturkist vann – et lite stykke Maldivene i Mexico. Den berømte strandlinjen er derimot full av amerikanske resorter, hotellkjeder og shoppingsentre, så hvis du lengter etter noe litt mer autentisk er det kun en kort fergetur til den vakre øya Isla Mujeres, ca. 30 minutter utenfor Cancun.
Se flypriser til Cancun.

Isla Mujeres

Ta en dagstur til “Kvinnenes øy” som ligger like utenfor Cancun, langs kysten av Yucatánhalvøya. Flere reiseoperatører tar deg hit via katamaran, og på veien hit kan du også stoppe på Great Mayan Reef for å utforske undervannslivet. På Isla Mujeres sies det at strendene er enda finere enn både Holbox og Cozumel, og her er tempoet enda roligere enn ved kystbyene, og prisene lavere. Folk tar seg rundt i golfbiler, og øya har til og med en egen skilpaddefarm.

Undervannsmuseum

Utenfor kysten i Cancun har de også et undervannsmuseum – med over 470 statuer av mennesker plassert under vann. Her kan du også se fargerike fisk, skilpadder og stingrays. De fleste av modellene for disse statuene var lokale fra en fiskerlandsby i Puerto Morelos som ble dekket i marinesement slik at skallet til statuene kunne lages.

Chickén Itzá

Dette er det best bevarte Maya-området i Mexico og ett av verdens syv underverker. Området er best kjent for pyramiden el Castillo, en pyramide du sikkert så i forbindelse med skriveriene i avisen rundt julen år 2012, da jorden ifølge mayakalenderen skulle gå under. Designet til disse ”tidstemplene” forklarer mye av mystikken bak Mayaenes spesielle kalender og viser mye av deres astronomiske innsikt. Hit kan du blant annet dra på dagstur fra Cancun, med arrangerte turer eller ved å leie bil. Komplekset består av pyramider, templer, ballsaler og damphus, og du kan blant annet utforske den smale tunnelen til jaguartronen, krigertemplet, hodeskalleplattformen og se inn i himmelen fra El Caracol-observatoriet. Åpent hele året, med inngangsavgift.

Dykking i verdens nest største rev

Det er en fargerik verden som venter deg under havoverflaten i Mexico. Dette er et supert sted å ta dykkerlappen, som gjerne tar 5 dager, eller å snorkle og ta et test-dykk for deg som kun ønsker en dagsutflukt. I Mexico finner du verdens nest største korallrev – the Great Mayan Reef – noe som har gjort landet til en veldig anerkjent destinasjon for dykking. Revet er tilgjengelig med båt fra de fleste byene på Mexicos karibiske kyst. Her finner du 500 ulike fiskearter og flere typer havskilpadder. Det er også hvalhai-sesong utenfor Isla Holbox fra juni-september. Ta på deg dykkerutstyret og opplev de majestetiske dyrene på nært hold.

Barfotøya Isla Holbox

Cirka 3 timer nord for Playa del Carmen, der Mexicogulfen møter Karibien, ligger øya Holbox. Perfekt for total avkobling, lange spaserturer, kajakk og god mat. Dette er paradis, og om du ikke velger å legge hele turen hit, har flere reiseoperatører dagsturer til øyen.

Cozumel – Mexicos eneste karibiske øy

Denne øyen er gull for dykking og snorkling, og det er i tillegg flere Mayaruiner på øya. En kjapp båttur fra Playa del Carmen, og du er i paradis. På det tidlige 90-tallet oppdaget en gruppe huledykkere verdens femte største undervannshule her, og Cozumels cenoter er i dag forbeholdt kvalifiserte huledykkere. Ellers kan du vente deg en paradisøy med knallblått hav og hvite strender så langt øyet kan se.

Hemmelige naturbasseng og skjulte grotter

De skjulte mexikanske cenotene er huler som har oppstått som en følge av sammenbruddet av kalkstein som eksponerer grunnvann under. Spesielt knyttet til Yucatán-halvøya i Mexico, ble cenotene brukt til Mayaenes ofringer. Cenotene har også tiltrukket grottedykkere som ønsker å utforske grottenes undervannssystemer. I disse hemmelige underverdenene kan du nyte en dag i de klare turkise natur-bassengene, se opp på himmelen gjennom grotteåpningene som er innrammet av frodig vegetasjon og føle deg tapt i en svunnet tid. TUI arrangerer blant annet “Jungle Maya” fra Playa del Carmen, turer til jungelen og cenotene hvor du også får også suse over jungelen i taubaner. Ifølge de gamle mayaindianerne så var cenotegrottene innganger til dødsriket Xibalba. Derfor er det viktig at du i forbindelse med utflukten også får møte en heksedoktor som passer på at du ikke får med deg noen ånder derfra.

Coba og mayalandsbyen

Utgravningen av den store Mayalandsbyen er noe helt spesielt. Stedet kan minne om en Indiana Jones-film, og her ligger i tillegg den eneste pyramiden du faktisk kan klarte opp på! Blant annet Apollo har utflukter hit, og her kan du også se hvordan indianerne fortsatt lever i jungelen, samt lære om dette lille samfunnets spennende historie, religion og tradisjoner. Kortest vei fra Tulum, i underkant av en time, og halvannen time fra Playa del Carmen.

Xel-Ha

Verdens største naturlige akvarium er fullstappet med delfiner, haier, stingrokker og en rekke tropiske fisker, og du kan både opplve å svømme i cenoter og grotter, og å flyte nedover Lazy River. Dette er en stor naturpark hvor du kan utforske helt på egen hånd. Ved hjelp av en spesiell hjelm kan du også gå på havbunnen og fortsatt puste som normalt.

- Charter til Mexico
- Hotell i Mexico
- Fly til Mexico


Charterreiser til MexicoBillige fly til Mexico