Publisert 3 oktober 2016

Karibia består av over 7000 øyer, og de mest populære øyene er Den dominikanske republikk, Puerto Rico, Cuba, Jamaica og Bahamas. Noen ønsker å oppleve flere steder når de først er i Karibia, mens andre liker best å utforske og bli godt kjent med ett sted. Vi har laget en oversikt over fordelene med å reise med cruise vs. charter når du skal til Karibia.

Cruise

Det som før ble sett på som en veldig dyr og luksuriøs reise har i dag blitt mer tilgjengelig for alle. Å være på cruise er nesten som å være i en liten by, og det er alltid mye mennesker og noe som skjer. Ofte flyr du til Miami hvor cruiset starter, og de rimeligste periodene for cruise i Karibia er i begynnelsen av desember, og om våren i mars og april. Det viktigste er å finne ut hva du vil få ut av reisen. Skal det være barnevennlig? Rimelig? Romantikk og luksus? Hvilke steder vil du se? Det finnes i dag cruise tilpasset de fleste ønsker.

Fordeler
Det flotte med en cruisereise er alle fasilitetene som er samlet på ett og samme sted. Du har som oftest tilgang til både store basseng, spa og treningssentre, underholdning for de små, Broadway-show, klubber og barer, kino og kasinoer, mange restauranter å velge mellom – samt golfbaner i noen tilfeller. Og selv om været ikke skulle være det beste, så vil et cruiseskip seile nogenlunde stabilt gjennom alt slags vær. Her slapper du av og nyter livet på dekk, samtidig som du kan gå av på hvert havnestopp og utforske dagens nye reisemål. Med cruise får du rett og slett krysset av mange reisemål på én og samme reise.

Ulemper
På den andre siden får du mindre tid på hvert sted enn om du hadde reist på andre måter, da man ofte ligger i havn en dag før man reiser videre. Dette er et fint alternativ for noen, mens andre heller ønsker å bruke mer tid på å bli kjent med hver øy. Det blir også veldig turistifisert i byene man slippes av i, da alt fra 1000-6000 mennesker skal ut samtidig avhengig av hvor stort cruiseskipet er, og køene for avstigning kan bli lange. Samme kan køene bli i restaurantene, buffetene og barene.

Charter

Med charter er det enklere å slappe av på en strand fra morgen til solen går ned uten å ha en timeplan å forholde seg til, mens man på cruise blir liggende på solstoler ved bassenget eller må passe på klokken for å få med seg det man ønsker å oppleve på stedet båten har lagt til for dagen. Her er noen flere fordeler og ulemper ved charter-reisen.

Fordeler
Du får utforsket området mer, blitt kjent med lokale og kan dra på en rekke spennende utflukter du ikke alltid ville hatt tid til om du reiser med cruise. Du kan også oppleve sentrum og området rundt uten flere tusen andre cruise-turister som blir sluppet løs i samme by. Nyt naturopplevelser, dagsturer med seilbåt, regnskoger eller skjulte fossefall. Selvom charter kan bli sett på som mer “stillestående”, kan det også bety at man er mer individualistisk og liker å legge opp sitt eget program av hendelser for dag til dag istedenfor å følge et satt program. Du kan også velge en litt mer privat bolig, som en bungalow eller et hotellrom med eget basseng, mens man på cruise er mer tett på andre turister.

Ulemper
Du blir på samme sted, og noen liker bedre det flerfoldige underholdnings- og destinasjonstilbudet som et cruise har. Slik kan det muligens være lettere å kjede seg om man er på ett sted over lengre tid, og du får sett færre ulike steder i Karibia. Det kan også være færre restaurant- og underholdningstilbud når man bor på en resort sammenlignet med det store utvalget som finnes på cruise, samt det ulike utvalget i byene som cruiset legger til i.

Nyhet: Kombo-cruise

Klarer du ikke bestemme deg for om du ønsker å reise på cruise- eller charterreise til Karibia, så bør du sjekke ut den spennende nyheten til Apollo. Fra og med vinteren 2016/17 starter Apollo nå direkteflyvninger til både Cuba og Den dominikanske republikk, og satser enda sterkere på kombinasjonsreiser med cruise i Karibia. På begge de populære reisemålene tilbyr reisearrangøren ulike kombinasjonsreiser med en uke på cruise og en uke på land.

Andre måter å reise i Karibia på:


Yacht eller seilbåt – for den frie
Du finner mange selskap som leier ut seilbåt i Karibia, både med og uten skipper, samt yacht-charter med fullt mannskap. Om du vil oppleve flere ulike steder, men samtidig ønsker en nærmere følelse av havet og færre mennesker rundt deg, kan et yatch-cruise eller seilbåt være midt i blinken for deg. Med færre mennesker får du et nærmere forhold til de andre ombord, og du får bedre og mer personlig service av mannskapet. Du legger til ved vakre strender som er mindre turistifiserte enn de store cruise-havnene, og du kan enkelt ta deg en dukkert i havet rett fra båten. De har ofte skreddersydde, ferske menyer som de reisende kan være med å påvirke, og det finnes alt fra veldig luksuriøse rom til smalere lugarer. Kjenn den friske sjøluften i ansiktet og la bølgene vugge deg i søvn etter en lang dag på havet.

Ferger og rutefly – for den eventyrlystne
Om du ikke vil binde deg til noe, men heller vekke eventyreren i deg og ta ting på sparket, kan du reise slik det passer deg med lokalbåter eller rutefly mellom de ulike øyene. Det er generelt ikke så mange backpackere i Karibia, men det er finnes rimelige bosteder og hosteller for gjennomreisende. Slik kan du sikre deg en rimelig reise fullstappet med eventyr og mer spontanitet. Tilbring noen dager på ett sted før du reiser videre til neste. Det går ferger og rutebåter mellom de fleste øyene i det østlige Karibia, mens i det vestlige Karibia er avstandende større, så her kan fly være en grei løsning.

Finn din reise til cruisehavnen Miami:
- Finn fly til Miami
- Hotell i Miami
- Tilbud på cruise- og kombinasjonsreiser


Charter til Karibia