Publisert 7 mai 2015

Bulgaria har grense mot Romania, Serbia, Makedonia, Hellas, Hellas, Tyrkia og Svartehavet. En spennende miks av som man tydelig merker når man er her, ikke minst når det kommer til maten. landet er kanskje mest kjent for feriebyen Sunny Beach og fest helle natten lang, men det er langt i fra det eneste som Bulgaria har å tilby sine besøkere. Bo i middelalderbyen Nessebar, spaser rundt i vakre omgivelser eller plask rundt i havet på den langgrunne stranden i familiefavoritten Albena. Valgmulighetene er mange så her hjelper vi deg å få en oversikt over alle feriebyene i Bulgaria.

Sunny Beach

Slăntjev Brjag, som byen egentlig heter, er landets største ferieby og ligger rett ved Svartehavet med en syv kilometer lang sandstrand. Her kan du feste hele natten, sole hele dagen, shoppe til lave priser eller bare sitte å nyte en kald drink på en av alle barer og restauranter på strnadpromenaden. Flower Street er byens største gate og her er det alltid mye liv og røre. Sunny Beach har vunnet flere priser for sitt rene badevann og stranden ryddes etter alle kunstens regler hver dag.

Albena

Er du ute etter en litt roligere ferieby med langgrunn og bred sandstrand har du kommet rett. Her finnes en liten hovedgate og en strandpromenade med et akkurat passelig utvalg av tavernaer og barer. For trøtte ben finnes et minitog som kjører mellom stranden og buss stasjonen. Liker du å aktivisere deg finnes alt fra vannski og parasailing til riding og paintball. Blir du lei av sandstranden ligger Kaliakrudden cirka 4 mil bort. Her bader du fra røde kalksteinsklipper og er du heldig kan du se delfiner som svømmer forbi.

Golden Sands

Zlatni Pyasatsi, som byen heter på bulgarisk, kommer du til med en kort transfer på cirka 35 minutter. Byen er mindre enn Sunny Beach men større en Albena og her finnes et pulserende natteliv og et stort utvalg av vannsportaktiviteter. Reiser man hit som barnefamilie finnes det roligere deler av byen man kan bo i. Også her er det et lite minitog som sirkulerer og byen er innhegnet, noe som gjør att sikkerheten er veldig høy. Besøk gjerne naturparken Madara, klosteret Aladzha eller grottene i Kamen Brjag og Yajlata.

Nessebar

Kun fem kilometer fra hektiske Sunny Beach og likevel helt annerledes. Nessebar er med sine ringmurer og smale gater fra 1700-tallet. På dagtid er byen velbesøkt men på kvelden når alle turistbusser har dratt senker roen seg over byen og du kan nyte av en bedre middag med ferske skalldyr og et godt, lokalprodusert vin. Vil du dra på vinsmaking finnes det mange å velge mellom i området. Dessuten kan du besøke ruinene fra et Apollontempel og Johannes Døperens kirka fra 1000-tallet.

Pomorie

Dette er også en mindre ferieby som består av en liten shoppinggaten og noen restauranter og kaféer. Her finnes en fin sandstrand som aldri bruker å bli spesielt full, man får som regel være for seg selv og kan nyte av roen. Er du interessert i vin finnes det mange vingårder å besøke i nærområdet. I Pomorie, som i de fleste deler av Bulgaria, får du en bra toretters middag for rundt hundrelappen.

Balchik

Denne feriebyen har en rik historie som begynner allerede 500 år før Kristus, men da het byen Krunoi som betyr kildenens by på grunn av alle de naturlige kildene i området. De siste årene har det blitt satset veldig mye penger på golfbaner, hotell og modernisere området. Nå finnes det en strandpromenade med restauranter og hotell i tillegg til to mindre sandstrender å velge mellom. Balchik er mest kjent for sin botaniske hage og dronning Marias sommerpalass, men her finnes også en mulighet for å prøve et tradisjonelt gjørmebad i Touzlata som ligger rett utenfor byen.

Tsarevo

Lengre sørover enn de fleste andre feriebyene ligger hyggelige lille Tsarevo. Her trives du som setter pris på å ha det stille og rolig. Omgås med lokalbefolknignen og bare nyt atmosfæren med restaurantene og de fargeglade fiskebåtene i den lille havnen. Byen er indelt i en eldre og en nyere del, og er du interessert i historie og religion ligger kirken “The Assumption of St. Mary” i nærområdet. Det finnes to fine sandstrender der du kan late deg i en solstol. Blir du rastløs kan du vandre i fjellene, fiske i elvene eller dra til vannparken som ligger en liten bit bort.

Obzor

Med kystens lengste sandstrand lokker Obzor sol- og badgjester fra hele Europa. I høysesong finnes et stort utvalg av restauranter, barer og vannsportsaktiviteter. Maten holder høy standard og aller best smaker den ferske fisken og den lokale vinen. Vil du ta en pause fra strandlivet finnes det mye å utforske i nærheten som for eksempel byen Byala med ruiner fra et gammelt fort, fartsfylte Sunny Beach eller vakre Nessebar.

Sinemoretz

I nærheten av den tyrkiske grensen ligger Sinemoretz med sine grønne omgivelser og to fine strender. Ettersom byen er en del av nasjonalparken Strandza finnes mange vandringsstier i nærheten, og etter en lang vandring er et bad ved den hemmelige stranden Silistar et populært stopp. Vil du bli med på en utflukt i området anbefales båtturen på elven Veleka, og er du heldig får du se skilpadder. En utrolig populær aktivitet, spesielt blant barn.

Sveti Vlas

Kun et steinkast fra fartsfylte Sunny Beach ligger Sveti Vlas med flere mindre sand- og steinstrender. Det som er best med denne byen er at her får du en rolig og avslappet ferie men likevel er det bare fem kilometer inn til Sunny Beach som har et mye større utvalg av shopping, party og restauranter. I Sveti Vlas er det først og fremst større hotell som har alt fra all inclusive og treningsrom til barneklubb og kveldsshow.

Sozopol

Denne byen er i følge mange den beste i hele Bulgaria. Den eldre bykjernen med sine gamle bygninger, historiske trehus og trange gater ligger ute på en halvøy. Det er i denne delen som de fleste restauranter, kaféer og barer ligger. Den nyere delen, også kjent som Harmanite, består først og fremst av hotell men her finner du også en av Sozopol vakreste sandstrender. Fra Sozopol kan du dra påutflukt til blant annet byen Burgas for å shoppe, til øya St. Ivan med alle sine fugler eller til naturreservatet Ropotamo der du kan se skilpadder.

I Reiseguidens søkemotor kan du bestille din reise til Bulgaria:
- Charter til Bulgaria
- Charter til Bulgaria med all inclusive
- Restplasser til Bulgaria