Belize – Karibias ukjente perle

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: tima, medlem siden 2006
Foto: jazxo, medlem siden 2007
Livet er herlig i Belize med avslappede dager på stranden. Her blandes reggaemusikk og pina coladas i solnedgangen, med mystiske eventyr og fantastiske dykkemuligheter.
Publisert 13 juli 2017

Belize er et lite paradis som ligger innklemt mellom Mexico og Guatemala, og landet har en spennende miks av tropisk regnskog med et fargerikt dyreliv, majestetiske fjell, historiske Mayatempel og et ubegrenset tilbud for friluftsentusiaster.

“La Isla Bonita” på Ambergris Caye

Ambergris Caye er den mest kjente øya, mest takket være Madonnas sang “La Isla Bonita”. Det sies at Madonna fikk inspirasjon til hitsangen når hun var på ferie her. Utenfor øya går et langt korallrev som er merket som et verdensarv av Unesco. Livet under vann er helt fantastisk, og to bra steder å dykke er grotten Caulker og The Blue Hole.

Caye Caulker - et fargesprakende paradis

På denne fargerike øya kan du føle på ekte jamaicanske vibber i Belize. Uansett hvor du befinner deg på øya vil du kunne høre reggae-musikk i det fjerne, og de fleste kommer seg rundt på sykkel. Det brukes også golfbiler som transport i gatene som kun består av hvit sand. Så å si alle husene på denne øya er malt i glade farger, og livet blant de lokale går svært sakte – nettopp derfor er øyas motto “Go Slow”. Dra hit for strandliv, dykking med sjøkuer og ekte hengekøyeliv i et fargesprakende paradis. Det tar ca. 45 minutter hit med båt fra Belize City, og båten går flere ganger om dagen.

Verdenskjent dykking

Belize tiltrekker seg også dykkere fra verden over, spesielt for det kjente “Blue Hole” – et enormt rundt krater som stuper rett ned gjennom krystallklart vann. Dette er kåret til en av verdens 10 mest utrolige steder av Discovery Channel. Du finner mange urørte rev i Belize med vakkert undervannsliv, og du vil mest sannsynlig se både sjøkuer, stingrays og hammerhode-haier – ja, til og med hvalhaier streifer omkring i havet utenfor Belize. Grotten Caulker er også et kjent dykkested utenfor Ambergris Caye, samt marinereservatet Shark Ray Alley, hvor du kan snorkle blant hai.

Spennende severdigheter

Belize er et populært reisemål for fuglekikkere, men det mest imponerende dyret her, som også er landet nasjonaldyr, er den svarte jaguaren. De utgravde mayatemplene, som for eksempel Xunantunich, er ikke like berømt som for eksempel ruinbyen Tikal i Guatemala, men her er det mye færre turister. Du kan utforske spennende grotter og lære deg mer om den mystiske mayakulturen. Det kreves stort mot om du har tenkt deg inn i grotten Actun Tunichil Munknal, som i tillegg til stalagmitter er full av skjelett og dødninghoder.

Her kan du bo

Landets hovedstad er Belmopan som ligger i innlandet, men den største byen er Belize City som ligger den karibiske kysten. Selve byen i seg er ikke så spennende og mest et sentrum for transport videre ut i landet, da spesielt øyverdenen utenfor den karibiske kysten. San Pedro er den største byen på øya Ambergris Caye, og her er det butikker, nattklubber og hyggelige restauranter. Byen har mange amerikanske turister, dyre hotell og dermed også høye priser. Du kommer det hit med vanntaxi fra Belize City. Men det finnes billigere alternativ. Drar du ut til Caye Caulker som er mye mer avslappet kan du både bo og leve veldig billig. Øya er veldig populær blant backpackere som valfarter hit fra hele verden. Også hit kan du reise med vanntaxi fra både Belize City og San Pedro.

Spise og drikke

Den vanligste maten i Belize er kylling, ris og røde bønner. Kyllingen serveres hel eller halv, og når du bestiller ris og bønner gjelder det å ha tunga rett i munnen. Bestiller du Rice & Beans så får du ris og bønner blandet med diverse krydder og kokosmelk. Bestiller du derimot Beans & rice får du kokt ris med en bønnestuing som serveres ved siden av. Fersk frukt er også noe man får overalt, og spesielt sitrusfrukter som det dyrkes mye av her. Ananas, papaya og mango dyrkes også, og det får du kjøpt i små vogner i veikanten. Lokalbefolkningen er også veldig glad i den sterke sausen Marie Sharp Acute som er laget av habanero chili og kommer i flere styrkegrader. Nasjonaldrikken i Belize er øl og de har fire sorter som produseres her; Belikin Premium, Belikin Beer, Belikin Stout og Lighthouse Lager. Smak også på den landets egen rom, Travelers Rum, og noen av de litt annerledes vinsortene som chashewnøttvin, ingefærvin og solbærvin.

Slik kommer du deg hit

Det går ingen direktefly fra Norge til Belize, så du må regne med minst en mellomlanding i enten Europa eller USA. Du lander på Pillip S.W Goldson International Airport i Belize City. Fra flyplassen til sentrum er det best å ta en taxi. Det finnes en flybuss, men tidene for når den går er veldig upålitelige. Skal du reise rundt i Belize er det billig å ta både buss og fly.


Fly til Belize
Tilbud - Rundreiser