Støtt Ukraina

Marias blogg

Onsdag 27 Februar 2008

Ales Stener

Ales Stener står på en gresskledd høyde på Kåseberget, ved den svenske sydkysten noen kilometer øst for Ystad. Sveriges egen Stonehenge, med en historie kanskje ikke helt ulik et av verdens eldste og mest berømte byggverk. Naturen her er mektig; de enorme, gresskledde åsene som stuper dramatisk ned i havet med kraftige havsvinder som får en til å føle som om man står ved verden ende. Og på toppen av åsen står den eldgamle steinsettingen som oser mystikk og svunnen fortid.

Moderne prøver av stein og jordsmonn har datert deler av steinsettingen så langt tilbake som yngre jernalder, andre deler til bronsealderen. Teoriene om hvilken symbolikk og hvilken funksjon Ales Stener hadde for menneskene som bodde der, er like mange og omstridte som engelske Stonehenge. Men et mektig syn er det i alle fall, og jeg ser for meg hvordan datidens mennesker dyrket steinene og naturen rundt omkring.

Møtet mellom fortid og nåtid blir ekstra tydelig ettersom man blant annet kan kan ringe et lokalt nummer og få historien om Ales Stener opplest i mobiltelefonen.

Det var nok ikke et scenario som skaperne av steinsettingen så for seg da de reiste steinene for over 1500 år siden...

Sider på nett om Ales Stener:

Svenske Riksantivariatet
Ystad Kommune
Wikipedia
Del med andre:    

Skriv kommentar
Arkivet