Wroclaw – Polens vakreste by

Nina
Medlem siden 2015, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: Shutterstock
Selv om 70% av byen ble ødelagt under 2.verdenskrig står Wroclaw i dag gjenoppbygget som en fargeplett i det vestlige Polen. Her er 7 grunner til å besøke Wroclaw i år.
Publisert 13 mars 2019

Polen 4.største by er et livlig kultursenter med en unik arkitektur som fikk et ekstra søkelys rettet mot seg da byen ble kåret til Europeisk kulturhovedstad i 2016.

Turbulent og spennende historie

Wroclaw har i fortiden tilhørt både Polen, Tsjekkia, Østerrike, Ungarn og Tyskland, noe som har satt sitt preg på byen og gjort den til en by du ikke finner maken til i Europa. Du finner derfor mye spennende og fargerik arkitektur i Wroclaw, blant annet Wrocław Town Hall og husene på markedsplassen Rynek i hjertet av byen. Wroclaws historie kan du lære mer om på det barokke historiemuseet Royal Palace, som sies å være Wroclaws beste museum. Under ditt opphold i Wroclaw bør du også besøke Ostrów Tumski og øya Piasek, et middelaldersk boligområde som i dag er et polsk historisk monument.

Fargersprakende arkitektur

Wroclaw er regnet som en av de eldste og peneste byene i Polen, og en av grunnene til dette er at den store byen ligger spredt over 12 øyer i elven Odra, hvor mer enn 100 broer binder byen sammen. Til tross for store ødeleggelser under krigen, hvor hele 70% av byen ble ødelagt, står Wroclaw i dag gjenoppreist som en meget godt bevart middelalderby med fargerike bygninger og spennende arkitektur som er verdt å ta med kameraet sitt for. Hala Ludowa, eller Jahrhunderthalle på tysk, er et tidlig landemerke i armert betongarkitektur fra tiden hvor Wroclaw lå under det tyske imperiet. Det ble ferdig konstruert i 1913 med formål om å kunne arrangere alt fra konserter, operaer og sportseventer, og bygget gjorde at byen ble oppført på UNESCOs verdensarvliste i 2006.

Gamlebyen

Wroclaws historiske og kulturelle senter finner du i Gamlebyen. Her finner du byens vakreste arkitektur, drøssevis med kafeer, restauranter, butikker, museer og gallerier, for ikke å glemme byens midtpunkt: markedsplassen Rynek. Gamlebyen ligger for det meste ved den sørlige bredden av elven. Litt av gamlebyen finner du også liggende unikt til på en øy midt i elven, og den aller eldste delen, Ostrów Tumski eller “katedral-øya”, ligger vis-à-vis elven, omgitt av bebyggelse fra middelalderen og byens botaniske hage. Besøk den gotiske kirken St. Elizabeth's Church, som er en av byens mest berømte landemerker og ikke minst et flott utkikkstårn. I Gamlebyen finner du også det gamle jødekvartalet, for ikke å snakke om Wroclaws flotte operahus. Kunst- og håndtverksgallerier finner du i Jatki arcade, og du kan også utforske det yrende folkelivet i markedshallen Hala Targowa. Ellers gjelder det å spise og drikke godt mens du besøker byens mest sjarmerende bydel og å ta til seg atmosfæren mens du spaserer langs Gamlebyens kanaler.

Markedsplassen Rynek

Mest avbildet fra Wroclaw er kanskje den fargerike markedsplassen Rynek, som er Europas nest største middelaldertorg, kun overgått av det i Krakow. Dette er et populært møtested for de lokale med butikker, kafeer og restauranter, og midt på torget finner du det berømte gotiske rådhuset fra 1200-tallet – en av polens vakreste bygninger. Som om ikke det er nok så finner du en av byens eldste ølstuer i rådhusets kjeller, kalt Piwnica Swidnica. Smak på egenprodusert øl, spis god mat og kjenn stemningen stige. Rett ved Rynek finner du også Plac Solny, som betyr “saltmarkedet”. Her ligger byens største blomstermarked hvor du kan kjøpe blomster 24/7.

Matkultur fra flere land + hett uteliv

På grunn av sin tyske forhistorie kan du i dag finne mange flotte øl-hager og øl-haller i Wroclaw. Bierhalle Zwizki med sin tyskinpirerte mat er en av dem, hvor ølen serveres i store glass av servitriser med fargerike uniformer og store utringninger. Du finner også mange gode jødiske restauranter i Wroclaw, blant annet Sarah som ligger vest for gamlebyen. Ellers vil du se at mat fra Italia, Hellas, India og Mexico er veldig utbredt her, så her har du en sterkt variert matopplevelse i vente. Har du lyst til å utforske det polske kjøkkenet eller dra på øl- eller vodkasmaking, så finner du mange spennende muligheter for dette på Wroclaw Food Tour. Er du giret på sene kvelder på byen vil du finne flere utesteder her, spesielt i området ved markedsplassen Rynek, hvor stengetiden bestemmes utifra når de siste kundene drar hjem. Mye moro og sene netter er hva du har i vente i denne pulserene byen, som for så vidt også huser 130.000 livlige studenter!

Hopp på vintage-trikkene for sightseeing

Det finnes 4 gamle vintage-trikker i Wroclaw: “Jaś i Małgosia”, “Juliusz”, “Baba Jaga”, og “Strachotek”, som alle kjører faste ruter mellom Teatralny Square og Centennial Hall. Dette er en spennende måte å se byen på. Den mest kjente er kanskje vintage-trikken Baba Jaga, som kjører rundt i byen med en kafé ombord mens den passerer de beste monumentene i Wroclaw med en guide som forteller om dem.

Kjærlighetsbroen Most Tumski

Akkurat som Paris, så har Wroclaw sin egen kjærlighetsbro hvor forelskede par erklærer sin evige kjærlighet for hverandre ved å feste hengelåser på broen. Nøklene kastes i elven, og du kan se dem skinne i solen under vannoverflaten. Dette er et koselig rituale om du reiser hit med din kjære – eller kanskje med en venn eller familiemedlem, hvor dere kan erklære deres evige vennskap sammen.

Her bør du bo

Byen er perfekt for en langhelg, og bor du i Gamlebyen ligger det meste i gåavstand.
Et hotelltips er Sofitel Wroclaw Old Town, et delikat 5-stjerners hotell midt i hjertet av Wroclaw. Her har du gåavstand til de fleste severdigheter og restauranter i Gamlebyen, og et rom ligger på rundt 700 kr per natt.
Se alle hotell i Wroclaw

Slik kommer du deg hit og rundt

Du kan fly direkte til Wroclaw med Ryanair fra Rygge, og flyturen tar 1t og 50 min. Ellers flyr blant annet både SAS og Lufthansa med mellomstopp i København og Frankfurt. Selve Wroclaw er en veldig gå- og sykkelvennlig by, med flate strekninger og korte distanser mellom attraksjoner i Gamlebyen og Downtown. Ellers kommer du deg også rundt med trikk og buss for 3 polske zloty, som er ca. 6 norske kroner.

I Reiseguidens søkemotor finner du alt du trenger til Wroclaw-turen:

Flyreiser til Wroclaw
Hotell i Wroclaw
Weekend til Polen


Billige flyreiser til wroclawHotell i wroclaw

Wrocław Polen, Europa