Weekend under 2000

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Høsten frister med deilige langhelger i Europas storbyer. Om du velger rett by så kan du komme unna veldig billig – og leve godt. Her er tre billige storbyer å reise til i høst.
Publisert 15 april 2012

Etter en lang sommerferie er det kanskje litt tomt på reisekontoen. Men det trenger ikke å bety at hele høsten må tilbringes i Norge. Det er fullt mulig å ha en herlig helg i en av våre europeiske storbyer. Krakow, Ring og Sarajevo er tre byer som har mye å tilby – til en billig penge.

Fornøyelser og kultur i Krakow

Polen stolthet Krakow har fått en oppsving de siste årene. Nå er det en by det Øst-Europa møter vest, og det finnes massevis av hyggelige kafeer, restauranter og barer. Krakow er en by med mye gammel arktitektur fra 1200-tallet og byen står på UNESCOs verdensarvliste. I Krakow finnes kultur i form av utallige museer, og de nye nattklubbene ligger vegg i vegg med klassiske melkbarer og markedshaller der du kan kjøpe mørkt brød og sylteagurk. Det beste av alt er at prisene her er snille mot pengeboken og du kan både bo og spise for under halve prisen av hva du må betale hjemme. En øl koster 20 kroner og for en 50-lapp får du en middag. Utenfor byen ligger påminnelser om Polens mørke historie under Andre verdenskrig. Du kan blant annet besøke konsentrasjonsleiren Auschwitz.
Slik kommer du deg hit: Det går lavprisfly til Krakows to flyplasser, J.Paul II International og Krakow International Airport, med Norwegian og Ryanair fra Oslo, Bergen, Stavanger og Moss. Begge flyplassene ligger nært sentrum og på cirka 15 minutter er du midt i smørøyet. Du kan velge mellom tog, buss eller taxi.

Pittoresk i Sarajevo

Sarajevo er en by som lokker med flotte, pitoreske bydeler og masse vakker natur rett i nærheten. Den gamle bydelen heter Stari Grad og her kan du se arkitektur fra 1400-tallet. Gå rundt på bakgatene i Bascarisija og hør bønneropene fra moskeen Gazi Husrey-Beg. Sarajevo har kommet til hektene igjen etter krigen på 90-tallet, og i dag finnes det et stort utvalg av bra restauranter og ikke minst spennende barer og nattklubber. Det er billig å fly hit, og veldig billig å bo, spise og drikke.
Slik kommer du deg hit: Det går fly til Sarajevo med Norwegian fra Oslo deler av året. Resten av året reiser man hit billig med en mellomlanding i Europa. Flyplassen ligger cirka 12 kilometer fra sentrum, og eneste måten å komme seg til sentrum er med taxi eller forhåndsbestilt hotellbuss.

Sjarm og spa i Riga

Byen som iblant kalles for Nordens Paris, er en vakker perle i øst. Riga er sjarmerende og det er fullt av grønne parker midt i byen, med brosteingater og sporvogner. Man kan bruke en hel dag på å bare gå rundt å se på de vakre husfasadene i jugendstil og hyggelige kvarter med trebebyggelse. Det finnes flere markedshaller med baltiske delikatesser, trendy cocktailbarer og bra restauranter. Kollektivtransporten er godt utbygd, det er lett å ta seg rundt og ikke minst billig. Men det er også enkelt å ta seg rundt til fots i Riga om man foretrekker det. Om man vil gjøre noe annet er det bare en kort togreise til Jurmala. Her finner du en tre mil lang sandstrand og massevis av spa for de som vil ta en behandling eller to.
Slik kommer du deg hit: Det tar knapt to timer å fly til Riga fra Oslo. Det går lavprisfly fra flere byer og når du er framme er det bare 13 kilometer inn til byen. Buss er beste transportmidlet, den går en gang i halvtimen og koster cirka 5 kroner.


Bo billig i Krakow:

Bo billig i Sarajevo:
Bo billig i Riga:


Flybilletter til Krakow:

Flybilletter til Sarajevo:
Flybilletter til Riga: