Weekend med barna i London

Madamemim
Medlem sedan 2012

Foto: iStock
London er et perfekt reisemål for barnefamilien. Her gir Reiseguidens medlem Veronica Pettersson, alias "Madamemim", sine beste tips til en weekend i London med barna.
Publisert 17 oktober 2018

Jeg elsker England, landets mangfoldige kultur og alt det spennende man kan se og gjøre her. Det finnes alltid noe for alle aldre, både billig og dyrt, og ikke minst veldig morsom shopping. Selv har jeg vært ulike steder i England seks ganger, men det er London jeg alltid reiser tilbake til. Tidligere har jeg bare vært i hovedstaden om høsten, så nå føles det spennende å reise hit om våren – og dessuten med to barn på 2 og 12 år. Det ble litt av en utfordring å finne på ting som kunne passe for oss alle, og yngstemann kunne forståelig nok ikke få like mye ut av reisen som oss, men vi var likevel ute etter å finne på ting som passet han også.

Pakkereiser til London
Fly til London
Hotell i London

Billige og gratis severdigheter

Ettersom tolvåringen bare har lest om England på skolen var det ekstra morsomt å ta med henne for å se om alt det man bare har sett i skolebøker og i filmer. Big Ben er imponerende og populært hos mennesker fra hele verden, alla med en kamera i högsta hugg. Buckingham Palace ligger kongelig til ved den vakre St James Park som sikkert er et utmerket område å ha piknik i eller ligge og sole seg i om sommeren. Selve Tower of London koster det en slant å gå inn i, men dere kan også bare gå rundt og titte i souvenirbutikken og dessuten er den herlige blå Tower Bridge rett ved siden av. Alle steder går det selvfølgelig an å gå til, men Towern ligger et lite stykke fra det vanlige promenadestrekket. Er man i dette området kan man også passe på å ta en matbit i den imponerende bygningen St Mary Axe, som også kalles for The Gherkin på folkemunne.

London Eye

Er været fint bør man definitivt ta en tur med London Eye, det enorme pariserhjulet som står ved bredden av elven Themsen. Det er smart å forhåndsbooke hjemmefra, ellers må man først stå i kø for å få billett og deretter stå i kø for å komme seg på. Pariserhjulets ”vogner” er også relativt store og tar ganske mange mennesker.

Madame Tussauds

Madame Tussauds er en favoritt for alle aldre og en del av dukkene er så pass virklige at det er skremmende. Også her kan det være smart å forhåndsbestille for å slippe den lange køen.

Harry Potter på Warner Bros Studios

Rundt 3 mil fra det sentrale London finner dere Warner Bros Studios som har Harry Potter-turer i de enorme hangarene hvor deler av filmen ble spilt inn. Er man Harry Potter-fan eller bare filmfantast generelt er dette en utrolig opplevelse. Her får man stå i Galtvorts store matsal der scenen ble spilt inn og man får gå i Diagonalalmenningen med alle de kjente butikkene slik som Ollivanders og Wiltersen-brødrenes butikk. Både vi voksne og tolvåringen var bergtatt, mens toåringen fikk nok og sovnet etter en halvtime. Hit kommer man seg lettest ved å ta metroen til Euston og deretter ta toget til Watford Junction. Derfra går det shuttelbusser til studioet, og det er bare å vise sin billett til utstillningen, så koster en tur-returbillett £2. Billetter til Harry Potter selges kun som forhåndskjøp og det gjør man lettest hjemmefra.

Shopping

Mye i London handler om shopping og mest kjent er vel kanskje Oxford Street. Her finnes alt fra store plate- og filmbutikken HMV til billigkjeden Primark som er vel verdt et besøk. Her kan man for eksempel finne barnesko til rundt £2 og klær til en svært bra pris. En personlig favoritt er Next som har mye fine klær, vesker, klokker og annet til helt ok priser. Populært hos barna var nok Disney Store som hadde alle de populære Disneyfigurene til overraskende bra priser.

Om man likevel er ute och går på Oxford Street kan man ta Regent Street ned mot Picadilly Circus, og et stykke ned ligger den fantastiske lekebutikken Hamley’s. På fem etasjer finnes alt fra kosedyr til radiostyrte helikoptre og alle barnas favoritter - Chuggington, Duplo, kostymer… ja, alt mulig rart. I hver etasje finnes et antall demonstratører som promoterer sine varer og viser hvor mye fattigere vårt liv er uten neglelakken som man kan male Hello Kitty på neglene med og grønn parykk.

Waterstones

Ved Picadilly Circus ligger det største Waterstones i London, en enorm bokhandel som har det meste innenfor de fleste sjangre. Høyest oppe er det en bar og lengst nede en café og imellom der masser av bøker og komfortable lenestoler å hvile seg i mens man blar i noe interessant.

Covent Garden

En stor favoritt er koselige Covent Garden, men hit er det ikke så greit å gå om man har med seg barnevogn eller sulky da det er trangt og mange trapper. Utenfor kan man derimot få se spennende forstillinger av akrobater og lignende. I helgene er det mest folk så det kan være bra å tenke på om man vil slippe de verste folkemengdene. Gå gjerne dit gjennom Soho, hvor du finner masse butikker og koselige restauranter.

Camden Market

Det her er et shoppingparadis, men var beredt på å prute og å prute hardt, de har marginaler. Slik som i Covent Garden er det også her mest folk i helgene, men det er også da det skjer mest. Her finnes både mengder av mindre butikker og et flertall markeder. Mange ganger er det ganske like varer som selges, så det går an å gå rundt og sammenligne priser og prute. Det går an å ta seg fram med barnevogn på de fleste steder, men det er helt klart litt stressende. Personalet i butikkene pleier derimot å være ivrige på å få selge, så de hjelper gjerne til med å løfte vognen over noen trappesteg om det trengs.

Her bør dere spise

I London finnes det mengder av mat fra alle mulige land. Indisk mat pleier å være bra her og givetvis måste man prova Fish & Chips. Et tips er å kjøpe det fra en bod i for eksempel Camden, prisene kan ellers være veldig høye. Vi spiste på baren rett ved den store baren World’s End (vi hadde tenkt å spise der, men man fikk ikke ha med seg barn inn) och der kostet maten oss £14 stykket. Hva jeg virkligen kan anbefale er Jamie’s Italian i Covent Garden som er en del av kjendiskokken Jamie Olivers imperium. Fine priser, god mat og mye barnevennlig. Ved entréen var det plass til barnevogner og barna fikk fargestifter og papir å leke seg med mens man ventet på maten. Personalet var svært imøtekommende og det kjentes ikke på noen måte stivt. Hit kommer vi nok tilbake. Jeg har ingen aning om hvord vanskelig det er å få plass, men vi booket bord hjemmefra via deres hjemmeside.

Greit å vite når man reiser med småbarn

For det første er det trafikken. Pass på å se deg for til rett side før du krysser gaten. Det finnes som oftest hjelp – en tekst på bilveien hvor det står Look Right/Left med en pil. Se nøye før du kjører ut barnevognen på veien. Å reise med tuben (undergrunnsbanen) med sulky er ingen piknik. Har man flaks finnes det rulletrapper, ellers finnes det heis. Se etter handikapsymbolet på tunnelbanekartene. Jubilee Line (den grå linjen) har mange heiser, mens Picadilly Line og Northern Line kun har noen få. Drar du ut til Camden, vær beredt på at du må folde vognen sammen og ta barnet på armen, så der bør man minst være to. Sjekk heller opp busslinjene, det pleier å finnes bra busskart på de fleste hotell.

Finn din reise til London:
Pakkereiser til London
Fly til London
Hotell i London


Fly til London