Vest-Australia i bobil

Kjelltormod
Medlem siden 2012, besøkt 17 land

Foto: kjelltormod, medlem siden 2012
Foto: kjelltormod, medlem siden 2012
Foto: kjelltormod, medlem siden 2012
Foto: kjelltormod, medlem siden 2012
Foto: kjelltormod, medlem siden 2012
Vi hadde egentlig aldri tenkt oss til Australia, kona og jeg. Det var for langt, trodde vi. Men så ”bestemte” vår datter at vi skulle komme å møte henne og familien i Perth, på deres rundtur i landet. Hun hadde opprettet bloggen ”Reise med Barn”, som vi fulgte ivrig med på, og tilslutt tok nysgjerrigheten overhånd. Vi pakket kofferten og reiste.
Publisert 4 juni 2012

Barnevennlig camping

Vi hadde bestilt hotell i Perth for den første natten, men dagen etter hentet vi bobilen vi hadde bestilt og begav oss ut på veien. Australia har venstrekjøring, noe som krever litt ekstra konsentrasjon av en nordmann til og begynne med. I løpet av fire uker langs Australias vestkyst besøkte vi byer og tettsteder fra Albany i sør til Exmouth og North West Cape i nord, og kjørte ca 3500 km på australske tofelts veier. Det ble ganske raskt klart for oss at australierne, eller aussiene som de sier om seg selv, er et friluftselskende folk. Vi ble positivt overrasket over standarden på campingplasser og andre bekvemligheter for veifarende. Det viste seg at selv de minste tettsteder og småbyer hadde flotte anlegg med flislagte bad og toaletter, velutstyrte lekeplasser og plener for picnick og grilling. Over alt fant vi fastmonterte gassgriller til fri benyttelse. Ingen tvil om at Australia er godt egnet for å reise med barn. Våre to barnebarn koste seg i alle fall.

Vest-Australia – grisgrendt og tynt befolket

Vest-Australia er samveldets største stat målt i areal, og en av de minst befolkede. Det røde jordsmonnet og vegetasjonen er spesiell og mange områder er karrige og tørre. Australia er klodens flateste, eldste, tørreste, og minst fruktbare kontinent.
Store områder er dekket av ørken, mange steder helt ut mot havet. I Nambung Nasjonalpark besøkte vi den spektakulære ”Pinacles Dessert” med sine underlige steinskulpturer, skapt av vær og vind gjennom årtusener. Skogsområdene i Australia består av eukalyptustrær, som må sies å være et ukjent syn for en nordmann. Disse trærne kan bli veldig store og ved North Cliffe ligger naturparken ”Vally of the Giants,” hvor man kan gå på stålbroer blant tretoppene 40 meter over bakken. Dyrelivet i Australia er unikt. Landet har mange arter som ikke finnes andre steder på jorden, som for eksempel koalaen som lever hele sitt liv i eukalyptustrær, og selvsagt kenguru som er selve kjendisen i Australia. Bortsett fra krokodillene oppe i nord har Australia få rovdyr, men desto flere giftige slanger og insekter. På campingplasser og info-sentere står det plansjer med bilder av hvilke slanger og edderkopper vi skal se opp for. Vi lærte oss å sjekke skoene for småkryp før vi tok dem på om morran. De fleste campingplasser ligger ofte svært nær, om ikke i, det australierne kaller for bushen. Vi opplevde ofte at kenguru kom inn på plassen i skumringen, og ble der hele natten for å gresse.

Nasjonalparker og severdigheter

Vest-Australia har mange nasjonalparker og langs kysten er de ofte etablert i forbindelse med sjøen og det maritime miljøet. Korallrevene Ningaloo Reef utenfor Coral Bay og opp mot Cape Range National Park, er spektakulære og blant de største i verden. Området er populært for dykking og er et av få steder i verden hvor man kan få oppleve å treffe på verdens største fisk, hvalhaien. Det var en stolt svigersønn som kunne fortelle om sitt møte med giganten etter et dykk. I dette området finner du også Shark Bay World Heritage Area, som står på UNESCOs verdensarvliste på grunn av sitt spesielle maritime miljø. I disse områdene er det ikke uvanlig at ville delfiner kommer helt inn til stranden og hilser på ivrige tilskuere. Vi campet i reservatet Monkey Mia og fikk se både delfiner og skillepadder på nært hold. Det er strenge restriksjoner på disse områdene, men som i Australia for øvrig er det godt tilrettelagt for friluftsliv og camping. Da vi satte nesa sørover igjen valgte vi en rute som gikk lenger inn i landet, og oppdaget storslått natur også her, men at vi var helt alene på veien. Her inne i landet var det absolutt ikke turistsesong nå i mars måned.

Avslutning i Perth

Vi tilbrakte de siste fire dagene i Australia i Perth, hvor vi blant annet besøkte Perth Zoo som har planter og dyr fra hele kloden. Perth er vakker og spesiell, og den er verdens mest isolerte storby. Den ligger 2000 km fra nærmeste storby, Adelaide.

Stop-over er lurt på lange turer

En campingferie Down Under er ikke noe man gjør hvert år, men i kombinasjon med ”stop-over” til og fra dette flotte fra kontinentet, ble det en minnerik ferie for oss. Vi kombinerte med en uke på Bali i Indonesia før vi reiste hjem via Hong Kong.

Hvordan kommer man dit?

Vi bestemte oss for å fly via Hong Kong med to døgn ”stop-over” i den tidligere britiske kolonien. På den måten ble flyreisen delt i to etapper, samtidig som vi fikk se dette spennende lille landet som nå er gitt tilbake til Kina etter 99 år med engelsk kolonistyre. Hong Kong er vel verdt et besøk, spesielt om du liker shopping. Vi valgte å fly med Cathay Pacific, som er et Hong Kong basert flyselskap. Flytiden fra Europa til Hong Kong er ca 11 timer, deretter er det 7,5 timer til Perth i Australia. Tar jeg med Oslo - Frankfurt så ble det en samlet flytid på ca 20 timer.


Fly til AustraliaHotell i Vest-Australia


Se flere reiser til Australia her.