Publisert 4 juni 2012

Kort og godt om Montezuma

Reisemålet jeg har valgt er en liten samling av hus - noe man kan med en god porsjon velvilje kalle en by, eller et tettsted - i Costa Rica i Latin-Amerika. Stedet heter Montezuma, og er et paradis på jord. For en god tid tilbake, på 50-60-tallet, etablerte en gjeng med hippier seg her med sine alternative livsstiler og boforhold. Etterhvert ble stedet ettertraktet av yngre alternative, og nå - i 2012 er Montezuma fortsatt et sted “ingen” kjenner til. Her bor de gamle hippiene, som egentlig ønsker turistene nedenom og hjem, men skjuler det godt bak masken som skriker etter kapital. Og her bor de yngre “wanna-be-hippiene” med dreads og muskuløse strandkropper, som selger smykker fra små boder av hjemmesnekra bord og en løshund til å passe på.

Alternativ livsstil

Her har det alternative fått grobunn gjennom økologiske cafeer, vegetariske resturanter og båtutleiefirmaer som leier ut alt annet enn båter med motor. Her er det naturen som råder, og som omfavner det naturlige i mennesket. Her føler man seg i ett med natur og liv. Bare Montezuma kan tilby noe så komplett som en sammensatt opplevelse av natur og eksistens. Man føler seg vill, fri og full av liv, samtidig som man føler en dyp respekt for det som gir oss muligheten til å være og ikke være – nemlig naturen og det som følger med.

Blendende vakkert

Montezuma er en åpenbaring fra det sekundet du kjører ned den bratte bakken som er eneste vei til dette avsidesliggende samfunnet. Man kjører på en grusvei, og det kan være en stor fordel å ha 4-hjulstrekk, spesielt i “den grønne tiden” som regntiden populært kalles. Da blir gjerne veiene til underholdningsobjekt nummer en med sine gjørmete, ufremkommelige, hullete strekninger. Men fortvil ikke – kommer du ikke opp igjen så blir du bare værende. Det kan aldri skade.Når man ankommer “byen”, så kjører man inn fra bakkant. Man passerer mang en liten økoresturant og en og annen båtutleie på den 100 m lange strekningen som er fra grusveien tar slutt til man står midt i sentrum av Montezuma. Byen ligger ved vannet så klart, og en liten (i costarikansk målestokk) strand med utleiebåter og ellers ingenting er det som møter øyet på høyre side i det man entrer samfunnet. Til venstre ligger den virkelige stranda - flere hundre meter og langgrunn med året rundt-badetemperatur på over 25 grader.

Opplevelser i Maontezuma

Her kan man enten praktisere yoga tidlig om morgenen, treffe lokale litt over klokka 10 eller bare nyte sola og bølgene som slår mot de hvite sandbankene døgnet rundt. Det er ikke mye folk her. Så private kroker er mange, og sola er det ingenting å si på. Har man gått lei av sola så er det både eventyrlige fossefall og fantastiske båtturer til karibien-hvite strender å oppleve. Eller om man vil bort fra stillheten og det rolig liv så kan man kjøre fem minutter opp bakken og videre på den grusete veien, til nærmeste ordentlige by.

Overnatting

Det er mulig å booke rom når man ankommer stedet. Kanskje er det absolutt best å gjøre det sånn. Ikke mange av de små gjestehusene er tilgjengelige på nettet, og her er ingen overdådig luksus. Et sted å anbefale er Montezuma Hotel Pacific - et hotell med store leiligheter (uten kjøkken, men med gratis te og kaffe døgnet rundt) bare få meter fra byen og stranda. Sosiale, engelsktalende eiere, og en absolutt akseptabel pris til eksempelvis 30 USD per natt for fire senger, luftkondisjonering, kjøleskap og bad med varmt vann.Ellers er det andre både mindre bra og bedre hotell og gjestehus i Montezuma, og det er mulig å leie feriehus nær byen. Det er også mulig å komme hit som backpacker med ønske om å bo i eget telt - noe som koster 5 USD per natt. Da overnatter man på stranda.

Sol og bad

Den store stranda i Montezuma er nok til å underholde både store og små i flere dager i strekk. Her er det flere hundre meter med sand, skjell og planter. Her kan man ri, dykke og lese. Det finnes kulper med fargerike fisk som barna kan snorkle i (voksne også!) og det finnes bølger som er verdt å duppe i. Et eldorado for den som liker sand og vann mellom tærne!

Det finnes mye å gjøre

I tørketiden kan man ta seg tørrskodd inn til et fantastisk fossefall, Montezuma waterfalls, cirka 30 minutter innover i skogen fra byen. Man følger en elv som i denne tiden ikke har høy vannstand, og på veien får man se et utrolig virrvarr av blomster, firfirsler og fugler i samspill med lyden av vann som renner. Man ender opp ved fossefallet som kan skues over “to etasjer”. Mange unge har som sport å hoppe fra øverste platå til det nederste, noe som er sterkt anbefalt å ikke gjøre, etter at det har omkommet opptil flere personer i samme aktivitet. Men man kan trygt (i følge lokale) svømme over kulpen og klatre opp bak fossen i det nederste platået. Akkurat som i eventyrene!Man kan også reise cirka ti minutter med bil eller 25 minutter til fots, og derfra gå ut til ei øy hvor det finnes en stor gravplass. det er ei lita øy, og man må beregne tide godt, for når høyvannet kommer kan man ikke lengere gå til fots fra øya og inn til land. Her må man rådføre seg med de lokal som kan fortelle når høyvannet kommer og når man bør være tilbake. En riktig så spennende tur, og ei øy med mange ting og se bortsett fra gravplassene. som for eksempel gigantiske skjell og rare former av drivved. Ved øyas begynnelse, når det er lavvann, kan man mate pelikaner på nært hold. Hit kommer fiskere for å rense fisken sin, og de kaster fiskehoder og innmat ut til pelikanene som har blitt riktig så tamme med tiden.

Bli med til skilpaddeøya

Øyene og strendene i nærheten kan nåes med båt, og hvis man vil være med på en organisert tur så er det opptil flere selskaper som gjerne vil ta deg dit. En tur som kan anbefales er en dagstur til Isla de Tortuga, som betyr skilpaddeøya. Her finner men klarere vann enn i Karibien og hvitere strender enn i potetmelboksen hjemme. Et måltid er gjerne servert i løpet av turen, og felles for alle selskapene er snorkling på utreisen og drikke inkludert i prisen.

Spennende dyreliv

Villmarksliv finnes det nok av i landet som er kjent for sin frodige natur og sitt enestående dyre- og planteliv. Her finnes dovendyr, vaskebjørn, gekkoer og iguaner. Her finnes flere typer aper, papegøyer og sommerfugler.

Reisen hit

Fra Norge flyr man via for eksempel USA til San Jose i Costa Rica. Derfra får man ta seg til fergeterminalen i Puntarenas, eller med innenriksfly til byen Tambor som ligger i nærheten av Montezuma. Velger man sjøveien går det ferge fra Puntarenas til havnrn cirka 20 minutter med bil fra Montezuma. Det finnes bare en vei, så det er lett å finne frem. Det går to ferjer over til halvøya, og man bare stiller seg i kø og tar plass når det er ledig. Begge fergene er bilferger, men det kan være lange køer til tider, så det er lurt å snakke med en lokalkjent og få tips om når man skal planlegge returen. Det er ikke rare ferga, men det serveres både fast-food, snacks og drikke, og det spilles god sommermusikk som Bob Marley og annen reggae.