Publisert 6 januar 2012

Til tross for at New Zealand ligger på andre siden av jordkloden er det mye som ligner på Norge der. Bortsett fra spektakulær natur er landet også et mekka for eventyrere og backpackers. Her finnes det meste som får det til å kile i magen. Legg til noen heftige byer, en spennende kultur og landskap som kan få hvem som helst til miste pusten. Vi har plukket ut fem opplevelser som du ikke får gå glipp av når du setter kursen mot New Zealand.

Nærkontakt med en isbre

På Sørøyas vestkyst ligger de to isbreene Fox Glacier og Franz Joseph Glacier. Begge er populære destinasjoner for isklatring, fotturer og kombinasjonsturer med helikopter og vandring. Å se de mektige isbreene fra luften er en helt spesiell opplevelse!

Oppdag maorikultur og natur i Rotorua

Et av de beste stedene å lære seg mer om New Zealands urbefolkning er i Rotorua på Nordøya. Her kan du se de tradisjonelle dansene, høre sangene og lære deg mer om maorienes tradisjoner. Du kommer garantert til å bli møtt av et “Kia Ora” som betyr hei. Språket er i aller høyeste grad levende den dag i dag på New Zealand, ikke minst gjennom stedsnavn og plasser. Naturen rundt Rotorua er full av heftige geysirer og varme kilder. De som vil ha litt mer adrenalinfylte opplevelser kan prøve seg på raftingen som er ekstremt bra her. Cirka to timer vest for Rotorua ligger dryppsteinsgrottene i Waitomo der den selvlysende larven Arachnocampa luminosa holder til. Den finnes bare på New Zealand og de lyser opp taket i grotten om en stjernehimmel.

Høy puls i Queenstown

Queenstown på Sørøya er et samlingspunkt for backpackere og eventyrere. I nærheten finner du både New Zealands første bungy jump og skrekkinnjagende The Nevis som er landets høyeste bungy jump der du kaster deg ut fra 134 meters høyde. Det første kommersielle hoppet ble gjort i 1988 ved Kawaru Bridge. I nærheten av Queenstown kan du også prøve deg på mange andre actionspekkede eventyr. Jetboating, canyon swing eller kanskje et fallskjermhopp? Men Queenstown er ikke bare for de som vil ha et adrenalinkick. Det er også det beste utgangspunktet for roligere utflukter i det vakre fjordlandskapet Fjordland. Gå heller ikke glipp av en båttur på spektakulære Milford Sound.

Over eller under overflaten i Kaikoura

En morsom opplevelse er å dra på en delfin- eller hvalsafari i Kaikoura på Sørøyas østkyst. Du kan også svømme med delfiner og seler i det fri i sommerhalvåret fra oktober til mai. Kaikoura som ligger nord for Christchurch er også et populært tilholdssted for kunstnere.

Bo noen netter i heftige Wellington

Wellington på Nordøyas sydspiss kalles for “The capital of cool” og byen lever virkelig opp til sitt navn. Her er det et bra natteliv, mange spennende småbutikker, og mye å se og gjøre. Den beste shoppinggaten er bohemiske Cuba Street. Gå ikke glipp av Te Papa som er New Zealands interaktive nasjonalmuseum.

Ta deg rundt på New Zealand

Det finnes mange måter å komme seg rundt på New Zealand, med alt fra busser og tog til leiebil. En organisert rundreise kan også være en bra idé for deg som ikke har så mye tid. På slike reiser er ofte både overnatting og flere måltider inkludert i prisen. Vil du ha mer frihet er leiebil et bra alternativ slik at du kan stoppe hvor og når du vil. Bobil er også et bra alternativ for deg som vil slippe å planlegge hvor du skal bo på forhånd. Det kan være en god idé å starte reisen i Auckland på Nordøya og avslutte i Christchurch på Sørøya eller tvert om, slik at du slipper å kjøre tilbake til der du startet. På New Zealand kjører man på venstre side av veien. For å komme deg mellom Sørøya og Nordøya tar du ferge. Den tar cirka 3 timer og går mellom Wellington og Picton. Du kan også fly mellom de største byene på begge øyene.

Slik kommer du deg hit

En flyreise til New Zealand innebærer flere stopp på veien. Du flyr via Asia, USA eller Australia og ofte er det gratis å ha en stop-over på veien. Reisen tar et døgn så en natt eller to på hotell på veien er ingen dårlig idé. Det vanligste er at man lander i Auckland eller Christchurch og tar seg videre derfra. Noen flyselskaper som flyr til New Zealand er Qantas, Singapore Airlines, Cathay Pacific og Air New Zealand.

Overnatting i alle prisklasser

På grunn av at New Zealand er populært blant backpackere så finnes det mange billige og bra overnattingssteder, spesielt i de større byene. Vil du bo litt ekstra bra skal du velge et B&B eller Homestay der du bor hjemme hos lokalbefolkningen. Det finnes også veldig mange campingplasser for deg som reiser med bobil.


Fly til New Zealand
Hotell på New Zealand