Strandliv i fokus på Aruba

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: Louise Winberg
Foto: Louise Winberg
Foto: Louise Winberg
Foto: Louise Winberg
Foto: Louise Winberg
Aruba har strender som ikke bare ser perfekte ut – de er perfekte også. Her lever du et bekymringsfritt liv på øya der solen skinner hele året og temperaturene er behagelige.
Publisert 3 februar 2012

Det lokale ordtaket “One happy island” er noe som virkelig stemmer her på Aruba. Strendene består av finkornet korallsand som aldri blir glødene het uansett hvor mange timer solen steker. Vannet er nesten latterlig turkis, og det blåser som regel en behagelig bris ved havet slik at det sjelden blir for varmt. Det er i tillegg rent og fint overalt og du kan drikke vannet i kranen. Aruba er en ganske liten øy med stor sjarm. Her kombineres mange kulturer men spesielt den nederlandske og spanske kulturen har stor innflytelse her. Øya har sitt eget språk, papiamento, som er en blanding av syv språk, blant annet tysk og spansk. Aruba kan man reise til hele året da den ikke ligger i det berømte orkanbeltet som så mange andre karibiske øyer. På vinteren har de en regnperiode, men det merker man ikke så mye til da regnskurene som regel kommer på ettermiddagen og kjapt forsvinner igjen. Vannet er klarest fra juli til oktober når det ikke regner så ofte.

Her bor du

Arubas turistområde er inndelt i to områder; High Rise og Low Rise. Sistnevnte er den eldste, utbygde delen og ligger på øyas nordvestre side, cirka 15 minutter fra hovedstaden Oranjestad. Her ligger mange små boutiquehotell og øyas vakreste strand, Eagle Beach. High Rise-området begynner ved den livlige stranden Palm Beach. Her er hotellene høyhus, noen opp til 18 etasjer. Vil du bo på et all-inclusive hotell er det her du skal bo. I 2012 bygges det siste hotellet som har fått byggetillatelse på øya. Deretter er det bare eksisterende hotell som kommer til å byggetillatelse, men da for renoveringer som tar hensyn til miljøet og bevarer øyas karakter.

Strandliv deluxe

Det finnes utrolig mange vakre strender, men den fineste er helt klart Eagle Beach. Den har blitt stemt frem som Karibias vakreste strand av avisen USA Today. Stranden er flere kilometer lang og har en rolig og avslappet atmosfære. Rett i nærheten ligger den lille Mancebo Beach og her ligger også øyas eldste resort med samme navn. Palm Beach er like vakker som Eagle Beach, men har mye mer liv og røre. Her er det mange vannsportaktiviteter og det ligger flere hotell og restauranter i forbindelse med stranden. Den er veldig populær blant barnefamilier, og reisemagasinet Condé Nast Traveller har utpekt den som en av verdens beste strender. Aruba er også populært blant vindsurfere og Hadicurari er stranden de foretrekker. Vil du snorkle er Boca Catalina et bra alternativ. Her er det ikke mange fasiliteter og stranden er bitteliten, men det er mange fargeglade fisker i vannet. Du kommer deg hit med bil eller taxi.

Middag i solnedgangen

Det finnes fantastiske restauranter på Aruba, med kjøkken fra hele verden. Er du på en øy med rosa solnedganger burde du spise middag ved havet, og et hett tips er da Pinchos Grill & Bar. Restauranten ligger på en flytebrygge, og her sitter du utendørs med kveldens beste utsikt. Menyen er internasjonal med både fisk, kjøtt fra grillen og vegetarisk. På Aruba er det mange restauranter av den litt finere sorten, ofte med fokus på fisk, skalldyr og grillet kjøtt. Prisene for en varmrett starter ofte rundt 13USD. Det er ikke mange billige restauranter å velge mellom, men på grunn av at det er så mange amerikanske turister her finnes alle de amerikanske hurtigmatkjedene.

Lei en jeep og oppdag øya

Aruba er en ganske liten øy og et tips er å leie en jeep og kjøre rundt på egenhånd. Da kan du finne din egen favorittstrand, se hvordan naturen forandrer seg og få unnagjort litt sightseeing. Grunnen til at du trenger en jeep og ikke en vanlig bil er at på den nordlige delen av øya er det bare sandveier. Den nordøstre siden er, til forskjell fra resten av øya, karrig og her slår bølgene inn mot de svarte klippene. Her finnes det også store områder med kaktusplanter. Fra California Point Lighthouse har du en enestående utsikt over begge deler. På denne delen av øya bor en stor del av lokalbefolkningen i små, sukkertøysfargede hus som ligger tett i tett i små klynger. Om du er interessert i historie kan du besøke Aloe Vera fabrikken. Store deler av øya består av aloe vera-plantasjer og øyas økonomiske historie hviler på foredlingen av denne planten.

Oranjestad – shopping og byliv

Oranjestad har en liten bykjerne med et bra utvalg av små, lokale butikker og internasjonale merkebutikker. Om det er billig å handle eller ikke kommer helt an på hvor sterk den norske kronen er sammenlignet med dollaren, for her handler man nesten utelukkende med dollar. Det er som regel billigere enn å shoppe hjemme i Norge, spesielt om du satser på amerikanske merker som Ralph Lauren og Tommy Hilfiger. Her kan du også taxfree-shoppe om du har med deg ditt boardingkort og pass.

Fornøyelsesliv og barer

Det finnes et titall barer i hovedstaden om du skulle bli lei av å henge i hotellbaren. Det finnes også elleve kasino på øya. Vil du feste så er strandbaren Moomba plassen for deg, der treffes den yngre garde og lokalbefolkningen på kveldene.

Slik kommer du deg rundt

Det går lokalbuss fra hotellene til Oranjestad flere ganger i timen. En billett koster 1-2 USD avhengig av hvor langt du skal. Det finnes flere holdeplasser ved Palm Beach og Eagle Beach. På natten er det taxi som gjelder og det koster cirka 11-16 USD avhenging av tid på døgnet.

Slik kommer du deg hit

I vinter er det rutefly eller charter fra Sverige som gjelder, men allerede neste vinter starter Ving en direktecharter fra Oslo til Aruba. Flytiden er cirka 10 timer. Transfer fra flyplassen til hotellene tar cirka 15-20 minutter med buss.

Fly til Aruba

Hotell på Aruba