Solsikkert langs Gambias gullkyst

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
Foto: Ving
De gylne strendene i Afrikas minste land går under navnet "Gambias gull". Her trekkes du inn i en verden av spennende natur, lokale kokkekunster, en fargerik kultur - og masse sol året rundt!
Publisert 7 oktober 2019

Én og en halv time utenfor Kanariøyene ligger Afrika minste land, helt ulikt andre typiske feriemål. Gambia er et fascinerende lite land med kanskje verdens merkeligste geografiske form. På kartet ser landet ut som en trådsmal stripe som deles på midten av den mektige Gambiaelven.

Solsikkert reisemål året rundt

Helt siden 1960-tallet har skandinavere reist til Gambias kystbyer som Kotu, Fajara, Bakau og Kololi, men turismen er fortsatt relativt beskjeden i forhold til Kanariøyene og andre vinterdestinasjoner. Gambia er en av vinterens mest solsikre reisemål og kan by på et perfekt klima med passe varme dager og litt kjøligere netter. I perioden desember til april er både temperaturen og luftfuktigheten litt lavere enn resten av året. Gjennomsnittstemperturen på dagtid ligger på rundt 30 grader.

Gylne sandstrender

Dette bittelille landet i Vest-Afrika er omgitt av en 55 kilometer bred kyststripe som er bedre kjent som Gambias Gull. Her finner du gylne sandstrender og vaiende palmer, og her er fem strender du bør satse på under ferien.

Cape Point - En flott palmestrand med hvit sand og begrenset antall turister. Ligger ved kysten mellom Banjul og Bakau.

Kololi - Den flotte sandstranden ved Kololi blir finere og mer fredfull jo lengre sør man kommer.

Fajara - Sandstrendene ved Fajara ligger dramatisk til nedenfor klippene. Et av de flotteste stedene å oppleve solnedgangen.

Kotu - Populær postkortliknende strand omgitt av strandkaféer, fruktselgere og hoteller. Ligger nedenfor hovedgaten i Kotu.

Sanyang – Bedre kjent som «Paradise Beach». En palmestrand med lys sand og rom for litt privatliv. Blir det ensomt finnes det strandbarer i nærheten.

Gambiaelven – landets store turistattraksjon

En av de største turistattraksjonene er den fantastiske Gambiaelven, som slynger seg cirka tusen kilometer inn i det afrikanske kontinent. Her er landskapet helt annerledes enn strandlinjen, med tett, tropisk regnskog og et rikt fugle- og dyreliv. Ta en båttur oppover elva der det finnes flere idylliske overnattingssteder. Dyrelivet her er ikke like variert som i resten av Afrika, men Gambia skal være et eldorado for fugletittere. Her kan du finne over 500 ulike arter.

Byliv i Banjul, Serrekunda & Tanji

Dersom du føler for å smake litt på bylivet kan du ta turen til hovedstaden Banjul - dette er imidlertid en av verdens minste hovedsteder, så dersom du er ute etter et pulserende uteliv skal du ta turen til Gambias største by Serrekunda. I byen Tanji, den lille fiskerlandsbyen som ligger sørvest for hovedstaden Banjul, kan du oppleve tradisjonell gambisk fiskerkultur. Se de fargerike trebåtene som glir innover med dagens fangst, som selges direkte på stranden.

Det gambiske kjøkkenet

Det er mulig å få vestlig mat på de fleste turisthotellene og restaurantene, men det gambiske kjøkkenet byr normalt sett på utsøkt mat. I Gambia består rettene ofte av grønnsaker, ris og bønner med forskjellig slags kjøtt. Kjøttet er som regel dekorert med spennende krydder og gir deg en unik smaksopplevelse. Lokale frukter som mango, bananer, grapefrukt og appelsiner smaker ekstra godt. Når det gjelder drikkevarer får du tak i både god vin og rimelig øl.

Vest-Afrikas mest fredfulle land

Gambia er det mest fredfulle landet i hele Vest-Afrika og vestlige turister tas godt i mot. Gambia er muslimsk, men ikke like tydelig som i mange andre land i Afrika. finnes som ellers i verden, men bevæpnet ran er uvanlig. Trafikken og til tider kraftige strømmer i havet utgjør en større fare enn å bli utsatt for noe kriminelt.

Visum & vaksiner

Nordmenn kan få visum ved ankomst i Gambia for opphold i inntil 90 dager. Reisende er ansvarlig for å ha gyldig pass (6 måneder utover endt reise), og eventuelle behov for transittvisum. Gulfebervaksine anbefales, men er ikke lenger påkrevet. Alle bør være vaksinert mot difteri, stivkrampe, kikhoste og poliomyelitt. Du kan bli bedt om å fremvise gyldig vaksinasjonskort ved ankomst og hvis man kommer fra steder hvor gulfeber er utbredt. Gambia er et malariaområde. Ta kontakt med lege eller vaksinasjonskontor i god tid før reisen for å få tatt nødvendige vaksiner samt få informasjon om malaria.

Å reise til Gambia

Det går ingen direktefly fra Norge til Gambia, de fleste flyreiser til Gambia krever minst en mellomlanding. Ofte er det billigere å reise til Gambia med charterselskapene, slik som Ving.

Slik kommer du deg rundt

Buss: De overfylte statlige bussene trafikkerer ruten fra Banjul til Basse, via flere mindre byer på sørsiden av Gambiaelven, flere ganger daglig. Bussene går fra Chermo Adama Bah Street i Banjul. Ellers går det minibusser mellom Banjul og Serrekunda og andre steder langs kysten.

Taxi: Avtal prisen på forhånd. Det finnes grønne turistdrosjer som kjører deg praktisk talt hvor som helst.

Ferge: Det finnes to ferger på som krysser elven mellom Banjul og Barra. Disse går fra havnen ved Liberation Street, teoretisk sett hver halvtime, men ikke alltid i praksis.

Finn din reise til Gambia & Afrika her:

Se flere charterreiser til Afrika her
Fly til Gambia
Hotell i Gambia
Leiebil i Gambia


Tilbud – Sol og bad


Gode tilbud på reiser til Afrika