Slik velger du rett på Bali

Louisewinberg
Reiseguiden, besøkt 35 land

Foto: iStock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Bali er en allsidig øy og er både den perfekte backpackerøya og en drøm for alle som vil bo i ultimate luksus. Her er en oversikt over hvor du kan bo på Bali.
Publisert 15 mars 2017

Bali er et velkjent backpackerparadis og en vanlig stopp for mange som er på vei til eller fra Australia. Bali er en øy som kan tilby mye i form av aktiviteter og eventyr. Et tips er å reise i lavsesong, men kanskje ikke i regnperioden som varer fra november til april. Høysesong på Bali er sommermånedene fra juni til august, og da er prisene høyere enn resten av året for fly og hotell. I lavsesong kan man ofte prute på prisene, uansett hvor luksurisøt hotellet måtte være.

Sørlige delen – fra Denpasar til Nusa Dua

Det er korte avstandet på Bali, men landskapet er utrolig variert avhengig av hvor på øya du befinner deg. Når du ankommer hit med fly lander du på flyplassen i Denpasar. Det er en høylytt by med mye trafikk. Nabobyen Jimbaran er først og fremst kjent for fine mange fisk- og skalldyrrestauranter som ligger langs med en lang sandstrand. Bare 20 minutter bort med bil ligger Seminyak, et mer eksklusivt turistområde, med mange veldig bra restauranter og luksushotell. 30 minutter øst for Denpasar ligger Sanus som er øyas eldste turiststed med en barnevennlig strand og mange restauranter. Enda lengre sør ligger Kuta. Det kanskje mest kjente turiststedet på Bali og her ligger turstbutikkene på rekke og rad og selger t-skjorter, solbriller, surfklær og lignende. Her finnes en langgrunnn strand som er bra for deg som en nybegynner på surfebrettet, og et stort utvalg av restauranter, barer og nattklubber. Her har de også et minnested etter bombingen av en nattklubb i 2002 der blant annet mange skandinaviske ungdommer døde. Enda lengre sør ligger halvøya Nusa Dua, og her ligger luksushotellene tett, de fleste bygd i en typisk amerikansk byggestil. Bali er kjent som et surfeparadis og de aller beste surferne hernger gjerne ved legendariske surfesteder som Dreamland og Ulu Watu på Balis sørligste odde.

Ubud – kunst, religion, aper og luksushotell

Lengre nord, i midten av øya, ligger Ubud som er øyas kunstsentrum og av mange ansett som en av verdens mest hellige plasser. Ubud er omringet av landsbygd med grønne risfelt, tempel og små byer. Rett gjennom Ubud går den store veien Monkey Forest Road som er en litt kaosartet opplevese med butikker og restauranter. Den er døpt etter parken med samme navn som er kjent for de mange hellgie statuene og apene som bor der. I Ubud ligger også noen av øyas mest luksuriøse hotell, de fleste med eget spa og infinity-basseng som strekker seg ut mot de grønne omgivelsene.

Nordlige Bali – der sanden er svart

I nord finnes badebyene Amed og Lovina. Her er strendene av svart lavasand. Amed er et turistområde som er avslappet og med ganske få turister enn så lenge. Det finnes veldig bra dykkemuligheter, utenfor Amed ligger nemlig USS Liberty. Det passer bra selv om du er nybegynner siden vraket ligger grunt og man kan gå ut til vraket fra stranden. I Lovina kan du dra ut med båten tidlig på morgene for å se på delfiner. Dessverre kan det være ganske mange båter som er ute for å se dem siden det er en veldig populær aktivitet.

Gili – barfotluksus på en bohemisk måte

Giliøyene ligger utenfor øya Lombok, noen timer med båt fra Bali. Gili er et ordentlig strandparadis og her lever du hundre prosent bohemisk øyliv. Trawangan er den øya som er mest utbygd, men paradisfølelsen finnes fortsatt. Her er det ingen biler eller asfalterte veier. Istedenfor tar du deg rundt til fots, leier en mountainbike eller tar en lokaltiaxi - hest og vogn. Hovedgaten er omringet av bra restauranter og et par utesteder, alle med en veldig laidback atmosfære.

Slik kommer du deg rundt

På Bali er det bil som gjelder. Trafikken er intensiv på den sørlige delen av øya og kollektivtrafikken er ikke-eksisterende. Lokalbefolkningen tar seg rundt på scooter, men for utenforstående kan det bli vel risikabelt. Skal du reise lengre strekninger for å utforske øya kan du leie en privat sjåfør som du avtaler en fast pris med på forhånd. Sørg også for å be om en bil med sikkerhetsbelter da det ikke er en selvfølge eller. Snakk med personalet på hotellet for å få tips om bra sjåfører. Skal du bare en kort tur så fungerer taxi veldig bra, glem ikke å be om en bil med taksameter. Personalet på hotellet eller på restauranten der du har spist middag er behjelpelige med å ringe etter taxi. På Giliøyene og i Ubud er det beste tipset å leie en sykkel. På Gili trenger du en mountainbike siden du kommer til å sykle i sand.

Slik kommer du deg til Bali

Til Bali kommer du deg ganske enkelt med minimum ett stopp på veien, og du må reise med rutefly. Du kan også kjøpe en ferdig pakkereise til Bali med Apollo, men flyreisen vil fortsatt være med rutefly siden det ikke går noen charterfly til Bali. Regn med at reisen tar rundt 20 timer.

I Reiseguidens søkemotor finner du din reise til Bali:
- Pakkereiser til Bali
- Rutefly til Bali
- Hotell på Bali
- Reisetilbud til Bali


Tilbud – Indonesia