Finn ditt drømmested på Bali

Annebente
Reiseguiden, besøkt 25 land

Foto: Damai Lovina
Bali har alt du kan drømme om enten du er en backpackerturist eller du ønsker en luksusferie. Her gir vi deg en oversikt over Balis forskjellige steder.
Publisert 12 november 2012

Bali er et velkjent backpackerparadis og et populært stopp for mange på vei til eller fra Australia. Vil du ha både aktiviteter og opplevelser er Bali en øy med stor variasjon. Et tips er å legge oppholdet til lavsesongen, bare pass på å unngå regntiden som er fra november til april. Høysesongen er i juni og august, med høyere priser både på flyreiser og hotell enn resten av året. I lavsesongen er det rom for å prute, uansett hvor luksuriøst hotellet er.

Den sørlige delen - fra Denpasar til Nusa Dua

Det er korte avstander på Bali, men naturen er forskjellig avhengig av hvor på øya du er. Når du flyr til Bali vil du lande på flyplassen i Denpasar. Denpasar er en ganske høylydt by med mye trafikk. Den har vokst sammen med byen Jimbaran, som først og fremst er kjent for sine mange fiskerestauranter langs den lange sandstranden. 20 minutters kjøretur unna ligger Seminyak, som er et eksklusivt turistområde med flere svært gode restauranter og luksushoteller. 30 minutter øst for Denpasar ligger Sanur, som er øyas eldste turiststed. Der finner du en barnevennlig strand og mange restauranter. Litt lenger sør er Kuta. Det er det mest kjente strandområdet på Bali, og her ligger turistbutikkene tett med salg av t-skjorter, solbriller, surfeklær og mye mer. Den langgrunne stranden i Kuta er flott for deg som vil prøve surfing for første gang. Byen har et bredt utvalg av restauranter, barer og nattklubber. Lenger sør ligger halvøya Nusa Dua. Her ligger luksushotellene på rekke og rad og de fleste hotellene er bygget i amerikansk stil. Bali er kjent for surfing og de virkelige proffe surferne finner du på de legendariske surfeplassene Dreamland og Ulu Watu på Balis sydspiss.

Ubud - kunst, religion, aper og luksus

Lenger nord, på midten av øya, ligger Ubud, øyas kunstsentrum og av mange regnet som en av verdens helligste steder. Ubud er omgitt av landsbygd, med grønne rismarker, templer og små landsbyer. Den store og travle gaten Monkey Forest Road går rett gjennom Ubud. Her er det godt utvalg av butikker og restauranter. Gaten er oppkalt etter parken med samme navn, som er kjent for sine hellige statuer og for de mange apene som lever der. I Ubud finner du også noen av øyas mest luksuriøse hoteller, de fleste med spa og evighetsbasseng som strekker seg ut mot de omkringliggende grøntområdene.

Nord Bali - der sanden er svart

I nord finner du feriestedene Amed og Lovina, med strender av svart lavasand. Amed er et rolig turistområde og fram til nå har det vært begrenset med turister her. Det er et bra dykkested for både nye og erfarne dykkere. Rett utenfor Amed ligger vraket USS Liberty på grunt vann, og du kan gå direkte ut til vraket fra stranden. I Lovina kan du ta en morgentur med båt for å se delfiner. Det er en populær aktivitet, så de kan bli ganske mange båter som drar på jakt etter et møte med delfinene. Området har et mindre utvalg av restauranter og shopping, og det kan ikke sammenlignes med det varierte tilbudet du finner sør på Bali. Ønsker du å bo litt mer luksuriøst med frodige omgivelser og fantastisk utsikt, er hotellet Damai Lovina et must. Et opphold her vil være et minne for livet.

Kombiner Bali med Gili øyene – et barføtt bohem-liv

Et par timers båttur fra Bali finner du Gili øyene, utenfor øya Lombok. Gili øyene er ikke en del av Bali, men det er et strandparadis verdt et besøk. Her kan du gå barføtt og leve bohem-livet til det fulle. Trawangan er den øya som er mest utbygd, men den gir deg fortsatt en smak av paradiset. Det er ingen biler eller asfalterte veier på øya. I stedet kan du ta deg fram til fots, leie en terrengsykkel eller ta en taxi - med hest og vogn. I hovedgaten finner du flere gode restauranter og et par utesteder, alle med en avslappet atmosfære.

Hvordan komme seg rundt

På Bali, er det bil som gjelder. Øya er ganske liten, men det tar lengre tid enn du tror å komme seg rundt. Trafikken er stor på den sørlige delen av øya og offentlig transport er lokalbusser uten tidtabell. Balineserne selv kjører scooter, og for en utenforstående ser det livsfarlig ut. Hvis du skal reise over lange avstander for å utforske øya, kan du leie en privat sjåfør. Avtal pris på forhånd og be om en bil med sikkerhetsbelte, noe som ikke er vanlig på Bali da de fleste fjerner beltene fra baksetet. Mennene på gaten kjemper om å få kjøre deg, og det er alltid noen som kjenner noen som er sjåfør. Et tips er å ta kontakt med de ansatte på hotellet, som kan anbefale en sjåfør de kjenner. For kortere avstander, kan du bestille en taxi. Ikke glem å be om en taxi som har takstometer. På Gili og Ubud er det beste tipset å leie en sykkel hvis du vil utforske områdene. På Gili sykler du ofte i sand, noe som gjør det nødvendig med en terrengsykkel. I Ubud vil du med sykkel oppleve det omkringliggende landskapet på en fin måte.

Hvordan komme til Bali

Når du flyr fra Oslo til Bali må du beregne 2 til 3 mellomlandinger. Første mellomlanding er på en av de store flyplassene i Europa før du mellomlander i Asia, hovedsakelig i Bangkok, Singapore eller Kuala Lumpur. Turen tar cirkaa en dag med mellomlandinger. Flere norske reiseselskap selger pakkereiser til Bali, blant annet Apollo, Ving og Star Tour. Vær oppmerksom på at pakkereiser til Bali går med rutefly og ikke med et chartret fly. Fordelen med dette er at du kan reise nesten hvilken dag som helst. Norske statsborgere renger visum. Hvis du ikke har tid eller ønsker å få visum før avreise, kan du få et visum med inntil 30 dagers gyldighet ved ankomst Indonesia. Passet ditt må være gyldig i minst seks måneder ut over planlagt opphold. Kostnaden for visum er cirka 35 USD, som anbefales betalt med kontanter (US-dollar). Alle må betale en avreiseskatt på 150 000 indonesiske rupier (cirka kr 100).

I Reiseguidens søkemotor kan du finne din reise til Bali:
- Flybilletter til Bali
- Hotell på Bali
- Reisetilbud til Bali


Flybilletter til Bali fra NorgeHotell på Bali