Publisert 3 mai 2011

Det finnes mange fordeler med å dra på bilferie istedenfor å bare fly dit du skal. Du har friheten til å reise dit du vil, gjøre utflukter på veien dit, og oppleve flere plasser på samme reise. I tillegg blir selve reisen en morsom del av ferien, ikke bare transport. Fyll bilen med herlig sommermusikk, pakk ned nistemat og la eventyret begynne!

Planlegg din reise

Gjør planleggingen til en helkveld. Inviter alle som skal med på reisen, legg ut Europa-kartet og diskuter dere fram til hvilke plasser dere vil se. Sett sammen en reiserute og sjekk mulige overnattings-muligheter. Bestem dere også for om dere vil bestille hotell på forhånd eller under reisens gang.
Her kan du sammenligne pris på hotell i hele Europa og bestille.

Ta mange pauser

Om bilturen bare blir en slitsom transportstrekning forsvinner litt av vitsen med å dra på bilferie. Mange pauser, ikke for lange dagsetapper og en kombinasjon av motorvei og landevei gjør bilreisen til en fornøyelse for alle. Husk å sjekke bilen under reisens gang – lufttrykk og oljenivå må sjekkes jevnlig når bilen er pakket for ferie, og kjøres mer og lengre enn normalt. Pakk med hodeputer for de som vil sove når dere kjører. For sjåføren er solbriller noe av det viktigste. Tøm bilen på verdisaker når dere parkerer og glem ikke å låse.

Veien til kontinentet

Bestem hvilken vei dere vil kjøre for å komme til kontinentet. Man kan kjøre hele veien via Sverige, Danmark og Øresundsbroa, eller via ferge til Danmark. Fra Norge går det ferger til både Sverige og Danmark, og fra Sverige går det også ferger til Tyskland og Polen.
Sammenlign pris på leiebil og bestill her.

Se over alle forsikringer

I god tid før reisen bør du ha sjekket hvilke forsikringer du har og hva du eventuelt må legge til. Ha med bilens registreringsbevis, bilforsikringsbevis og reiseforsikringsbevis. Ta også med det blå helsetrygdkortet som gir deg rett til gratis medisinsk behandling i alle EU/EØS-land. Om du ute for en ulykke eller blir syk slik at du må kontakte lege/sykehus så kontakter du ditt forskringselskaps nødnummer, eventuelt SOS International eller Europ Assistance. Disse to alarmsentralene tar hånd om nordmenn ute på reise om man har en gyldig reiseforsikring. Sjekk også om du trenger internasjonalt førerkort i noen av de land som du planlegger å kjøre bil.

Slipp lange transportstrekninger med biltoget

Om man vil slippe lange dager på kjedelige motorveier er biltoget et bra og ikke minst miljøvennlig alternativ. Du kan hoppe på toget i tyske Hamburg og gå av i italienske Verona. Billetten bestiller du på internett og får da en veibeskrivelse til stedet der du skal sjekke inn. Man får hjelp til å parkere bilen på toget. Tenk på å låse bilen, men sett ikke på alarmen da den kan utløses av togets bevegelser. Glem heller ikke å skru av alt som drar strøm slik at du ikke kommer frem til endestasjonen med flatt batteri.

Fly ned og hent bilen på plass

En populær bilferie-variant er det man kaller en fly & drive reise. Du flyger til ditt reisemål og plukker opp bilen på flyplassen. Du kan selv velge om fikse alt selv eller bestille en ferdig fly & drive pakke. Kan du tenke deg å betale litt ekstra er det fullt mulig å hente og levere bilen på forskjellige steder.
Her kan du finne de billigste flybillettene ut i Europa.

Hvor må man betale veiavgift?

Ute i Europa er det vanlig med veiavgifter som man enten betaler i forveien eller på en betalstasjon. Å betale i forvei ved grensen eller på en stor bensinstasjon er vanlig i Østerrike, Sveits, Tsjekkia, Slovakia og Slovenia. Da får man en brikke å feste på frontruta som viser at du har betalt. Betalstasjoner er vanlige i blant annet Frankrike, Italia, Spania og Kroatia. Det bruker å være mulig å betale med både kort og kontanter, men forsøk å ha en liten haug med småmynt lett tilgjengelig. På nettstedet ViaMichelin regnes veiavgiftene sammen på den strekningen du skriver inn. NAF har også en bra hjemmeside med tips for bilferien i Europa.

Bra å ha i bilen


• Verktøykiste med startkabler, slepetau, jekk, hjulkryss og diverse verktøy
• Førstehjelpskrin og reiseapotek
• Refleksvest (et krav i mange europeiske land)
* Bilens instruksjonsbok
• Skademeldinger
• Lommelykt
• Reservenøkkel
• Mobillader
• Underholdning for barna

Planlegg reisen på internett


ViaMichelin Planlegg reiser – ryddig og lett å bruke
</a><a href="http://maps.google.com/maps?ct=reset“ target=”_blank">Googlemaps Sjekk kartet og ta fram veibeskrivelser
Naf Masse nyttige tips for din bilferie
Helfo Her bestiller du helsetrygdkortet