Skiferie i Alpe d´Huez

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: Niklas Aronsson
Uansett om det er første gang du står på ski eller om du har hatt slalåmski på beina siden du kunne gå, passer Alpe d´Huez for deg. Her er det lange bakker som holder seg fine til langt ut på dagen og enda bedre off piste.
Publisert 2 mars 2012

Alpebyen Alpe d´Huez ligger 65 kilometer fra Grenoble i sør-østlige Frankrike, ikke så langt fra grensen til både Sveits og Italia. Her har de faktisk flest soltimer av alle skisteder i Alpene, og bare det er jo en god grunn til å sette kursen hit.

Kort og godt om Alpe d´Huez

Alpe d´Huez består av en eldre del og en nyere del, og her finner du alt fra kule motebutikker til sportsbutikker, hyggelige restauranter og nattklubber. Når du ikke er skibakken kan du bade i det oppvarmede utendørs bassenget, gå på kino, trene yoga på treningssenteret eller kanskje gå på spa.

Skisystemet

Alpe d´Huez er en del av det enorme skisystemet Grand Domaine Ski som består av selve Alpe d´Huez, men også Auris-en-Oisans, Oz-en-Oisans, Vaujany og Villard-Reculas som du kommer deg til uten å måtte ta av deg skiene. I skiområdet Grand Domaine Ski er det totalt 250 kilometer bakker som betjenes av 81 skiheiser, og av de 133 merkede løypene er det 16 svarte, 40 røde, 36 blå og 41 grønne. Og med 912 snøkanoner kan du være sikker på bra forhold hele sesongen. I tillegg kan du på samme heiskort kjøre i området Les 2 Alpes som ligger cirka en time bort med bil. Er du her en uke kan du velge et nytt område å utforske for hver dag. Foretrekker du langrenn, eller kanskje bare vil ta en pause fra bakkene, finnes det 50 kilometer med preparerte langrennsløyper.

Nybegynnervennlige bakker

I selve Alpe d´Huez har du også flere områder å velge mellom, og er du nybegynner finnes det to store, grønne områder der man ikke får kjøre for fort og alle løyper er grønne. Totalt er det 14 bakker fordelt på disse to grønne områdene. Midt mellom de to områdene er det også en snowboardpark. En bra start på et opphold i Alpene om man er nybegynner er å hive seg med i en skiskole eller få private leksjoner av en skiguide. Størst og best i Alpe d´Huez er ESF, École du Ski Français, som har mer enn 300 guider og 4 kontor i de forskjellige områdene.

For viderekommende og tøffinger

Vil du ha litt tøffere utfordringer kan du velge og vrake mellom massevia av blå, røde og svarte bakker. De tøffeste tar seg helt til toppen av Pic Blanc på 3330 meter og kjører ned verdens lengste bakke, den svarte Sarenne, som er hele 16 kilometer lang. Liker du å kjøre off piste finnes det flere områder å velge mellom, helst burde du gå med en guide som er lokalkjent. I området som ligger nærmest Alpe d´Huez, Auris-en-Oisans, finnes det også bra muligheter for offpiste rett utenfor de preparerte bakkene. Her er det også mye mindre folk enn i Alpe d´Huez og derfor større områder med urørt pudder.

Shopping

Selv om det finnes et relativt stort utvalg av butikker i byen er det ikke spesielt billig å shoppe her. Det er mest sportsbutikker med skiklær, men også noen motebutikker. Regn med priser som hjemme. Et bra tips er å stikke innom et apotek, i Frankrike er de nesten mer som et parfymeri med mange bra hudpleieprodukter til bra priser. Sats på merker som Nuxe, La Roche-Posay og Avéne som er mye billigere å kjøpe her enn hjemme. Stikk også innom et boucherie eller et charcuterie for å kjøpe litt god ost og skinke med deg hjem. Tomme de Savoie er en lokalprodusert ost som er veldig god, til tross for den litt ubehagelig lukten. Au Régal Paysan på gaten Route de la Poste har begge deler i tillegg til egenprodusert vin.

Spise og drikke

Når du er i Frankrike sier det seg selv at du kan spise mye godt. Til lunsj i bakken blir det mye baguetter, pizza og pasta, men om du tar av deg skiene og går ned i byen finnes det mye mer å velge mellom. Er du ikke så veldig sulten rekker det kanskje med en god kopp café au lait og en kake – det største utvalget og den beste ostekaken finner du på Patisserie Jannin på Avenue des Juex. Er det varm mat du er ute etter kan du velge mellom alt fra fast food til gourmetrestauranter. På populære Smithy´s Tavern får du tex-mex mat og live musikk, og vil du spise fransk gourmetmat er Au P´tit Creux et bra valg. Alpe d´Huez er ingen partyby som mange andre i Alpene, men det finnes en handfull barer og nattklubber for de som ikke er trøtt etter en lang dag i bakken.

Slik kommer du deg hit

Langley har charterreiser hit med direktefly fra Oslo til Grenoble fra midten av desember til april, og du bor da på deres eget hotell Le Petit Prince med skandinavisk personale, barneklubb, skiskole for barn og som regel både frokost og treretters middag inkludert. Du kan også fly direkte fra Oslo til Grenoble eller Geneve med Norwegian. Fra Geneve er det cirka 3,5 time med bil til Alpe d´Huez, og det finnes massevis av hotell å bo på, men om du reiser i høysesong er det bra å bestille rom i forvei.


Flybilletter til Geneve

Hotell i Alpe d´Huez