Velg rett i Alpene

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Foto: iStock
Foto: Switzerland Tourism
Foto: oskar81, medlem siden 2010
Foto: mountainguide_se, medlem siden 2007
Vinteren nærmer seg med stormskritt og det er på tide å finne ut av hvor årets skiferie skal gå. Vi hjelper deg å velge rett skisted som passer dine behov i Alpene.
Publisert 24 oktober 2016

Er det første gang man skal på skiferie til Alpene kan det være vanskelig å velge rett sted – det er nemlig mye å velge mellom! Østerike eller Sveits? Fest eller barnevennlig? Vi har laget en guide slik at det skal bli lettere for deg å finne reisemålet som best passer dine ønsker og krav.

Best for familier

Reiser man på skiferie med hele familien så er det er viktig at hotellet holder en viss standard, at det finnes bakker selv for de minste og mest uerfarne, og kanskje litt aktiviteter utenfor bakkene når man blir trøtt i bena.

Alpe d´Huez, Frankrike
Et av de mest barnevennlige skistedene i Frankrike er koselige Alpe d´Huez. Det er også stedet med flest antall soltimer i Alpene. Byen er inndelt i to deler, en gammel og en ny del, og det finnes et stort utvalg av restauranter og kafeer i alle prisklasser. Det finnes flere store områder for de minste der det er fartsbegrensninger. Disse bakkene er også lett tilgjengelige fra hotellene, enten med gratisbussen som går rundt i byen eller med heissystemet. For de mer erfarne skikjørerne finnes det mange røde og svarte bakker. Det finnes også en stor snowpark og hele 50 kilometer med langgrennsspor. Etter mange timer i bakken kan man gå på kino eller ta et bad i det oppvarmede utendørs bassenget.

Flachau, Østerrike
Her er bakkene bredere enn noe annet sted, med andre ord perfekt for barnefamilier, og i tillegg er den korte transferen på bare en time fra Salzburg perfekt for utålmodige småttinger. Her tar man skikjøring på alvor og det finnes ikke mindre enn 350 kilometer med preparerte løyper. Bakkene her er veldig bra tilpasset for barn med flere lekeparker og tunneler. For de voksne og mer erfarne finnes flere ordentlig tøffe røde og svarte bakker. Byen er genuint østerriksk og utvalget av koselige restauranter og barer er stort.

Andre skisteder som passer bra for barnefamilier: Cervinia, Canazei, Tignes, Val Thorens, Ischgl, Obergurgl, Livigno, Bad Gastein og Saalbach.

Når bare det beste er godt nok

Er det luksus du er ute etter har alpene mye å friste med. Her er skisteder med svindyr shopping, de beste restaurantene og luksushotell på rekke og rad.

St. Moritz, Sveits
Om du vil menge deg med Europa kongeligheter og kjendiser skal du sette kursen mot St.Moritz. Her er det overdådige hotell, luksus-shopping og eksklusivitet som gjelder. Med mer enn 350 kilometer løyper finnes det en bakke for alle, og da mange av de som reiser hit er mest opptatt av å sitte på en solfylt terrasse og drikke champagne er det sjelden fullt i bakkene. Det finnes bakker i alle vanskelighetsgrader, alt fra brekjøring til barnevennlig bakker lengst ned. Prisnivået i byen er høyt og det koster å gå ut å spise, men det er litt av poenget med å reise nettopp hit.

Verbier, Sveits
Dette er et av de mest populære skistedene i alpene, men også et av de mest eksklusive. Hit reiser folk fra hele Europa for å stå på ski, sitte i en solvegg og ikke minst drikke vin og se og bli sett. Her holder både shoppingen og nattelivet høy standard, og kanskje treffer du noen av Europas kongelige på afterski. Når det gjelder skikjøringen er den helt fantastisk og de høye fjellene gjør at du nesten er garantert bra snøforhold. Det finnes mer enn 400 kilometer med preparerte løyper og systemet er et av de største i verden. Det finnes veldig mange avanserte løyper så Verbier er absolutt et skisted for deg som er født med ski på beina.

Andre skisteder med mye luksus: Arabba, Kitzbuhl, Courmayeur, St. Anton, Lech, Cortina og Megéve.

Fest både dag og natt

Når det er afterski som er det viktigste sammen med skikjøringen finnes det et stort utvalg av partybyer i alpene.

St. Anton, Østerrike
Til klassikeren St. Anton har skientusiaster valfartet i lange tider, og bakkene her er blant de beste du kan finne i Alpene. Det er et av de mest snøsikre skistedene og den hyggelige byen har et veldig internasjonalt preg. Med 280 kilometer preparerte løyper og 84 heiser skal det godt gjøres å se alt på en uke. Når skidagen er over, eller du trenger en pause, kan du gå til noen av de kjente afterski-barene og drikke Jägermeister og danse på bordet til live-musikk. Utvalget av både shopping og restauranter er også stort, så du trenger absolutt ikke være ute etter å feste for å reise hit.

Val Thorens, Frankrike
Byen som er en del av verdens største skiområde lokker til seg alle mulige slags gjester, og om du er ute etter bra afterski skal du absolutt ta en titt på Val Thorens. Skikjøringen holder verdensklasse, og den høye beliggenheten gjør at det er et veldig snøsikkert sted. Her er det meste på gangavstand fra bakkene, også afterski-barene. Her samles de festsugne allerede tidlig på ettermiddagen og kombinerer øl i solveggen med dans på bordet og live-musikk.

Her kan du også gå på afterski: Val d´Isere, Verbier, Chamonix, Bad Gastein, Canazei og Saalbach.

Når det eneste som betyr noe er skikjøringen

For noen er det bare offpist som gjelder, og andre vil ha massevis av svarte og røde bakker, og da finnes det noen få utvalgte skisteder som er bedre enn alt annet.

La Grave, Frankrike
Er det offpist du er ute etter, ja da er det La grave du skal reise til. Den lille byen har ingen preparerte løyper og bare en heis. Natteliv finnes det heller ikke noe av. Her er det offpist, og ingenting annet, som gjelder. Etter den 40 minutter lange turen til topps med gondolen har du 2100 høydemeter med offpist å se frem imot. Her er det tidlig opp og ut, og så står man på ski hele dagen til lyset forsvinner. En kjapp middag og kanskje noe godt å drikke, og deretter i seng slik at man er pigg til neste dag.

Chamonix, Frankrike
Skibums elsker Chamonix, og ikke uten grunn. Fjellet Mont Blanc frister med helgal offpist og de største fallhøydene, men her finnes også et enormt skisystem med bakker som passer for alle. Perfekt om man reiser med en gjeng og noen er mer erfarne enn andre. Chamonix er også en by som har mye å friste med bortsett fra skikjøringen, og det finnes et stort utvalg av restauranter i alle prisklasser, bra afterski, og mange hyggelige barer.

Andre skisteder for proffen: Engelberg, Gressoney, St. Anton og Tignes.

- Alle charterreiser til Alpene
- Restplasser til Alpene
- Tilbud til Alpene


Rimelige pakkereiser til AlpeneFly til AlpeneGode reisetilbud i vinter