Ski and the city i Japan

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Vil du prøve en ny skidestinasjon i vinter og få en unik kulturopplevelse på kjøpet? Reis til Japan! Kombiner ellevill storby og vinterfestivaler med landets beste skibakker.
Publisert 7 november 2016

Snø av høy kvalitet, vakker natur og avslappende varme kilder – skiforholdene i Japan er absolutt verdt turen. Siden Japan består av ¾ fjell er det ikke rart at skibakkene startet å poppe opp for fullt da middelklassen som vokste frem etter krigen ble hekta på ski. Den høye etterspørselen bidro også til at mange mikro-resorter vokste frem, hvor skibakkene kan være så korte som et par hundre meter. Du finner også deres rake motsetning – Japans lengste skibakke, Myoko Suginohara, er for eksempel 8,5 km lang. I dag er det 500 skiresorts rundt om i Japan, og januar og februar er den absolutte høysesongen for ski. Heiskort kan du få for omtrent 1/3 av hva det koster i Norge per dag, avhengig av hvilket anlegg du benytter.

First stop: Tokyo

Tokyo er et naturlig mellomstopp før reisen bærer videre til skibakkene. Denne yrende maurtuen av en storby som blinker i lys og farger gir deg en smak av både det hypermoderne og de eldgamle tradisjonene som Japan er spesielt kjent for. Her står motsetningene tett i tett, og kanskje er det også nettopp derfor det heller ikke tar lange tiden å komme seg fra pulserende bylarm til fredelige skibakker, takket være de raske Shinkansen-togene. Du kan med andre ord helt fint bo i Tokyo by og ta toget ut til skibakkene om dagene. Les flere tips til Tokyo på vinterstid lengre ned i artikkelen.

Noen av Japans beste skidestinasjoner


Niseko – en av verdens beste skiresorter
Japans nordlige områder er best for ski. Her finner du noen av de mest ettertraktede skiområdene i landet, som Niseko, en av verdens beste skiresorter. Varme kilder kombinert med berømt puddersnø og fersk sushi gir deg en ellevill kombinasjon av Japan, og det er også gode muligheter for afterski og velvære etter en dag i bakken. Liker du å kjøre i skogen vil du kose deg her, og snøen er tørr og fin. Heissystemet har 48 heiser og 61 bakker, men det er off-pisten som er grunnen til å reise hit. Her går man ikke på afterski – når dagen er over vil man bare ta med seg en kald øl og synke ned i “onsen”, en varm kilde omringet av vakkert skoglandskap. Et hett tips om du er her i februar er Sopporo Snow Festival, med store snø- og isskulpturer, som du kan lese mer om nedenfor. Du kommer deg til Niseko ved å fly fra Tokyo til Sopporo, og ta transferbuss derfra til Niseko på 2,5 time.

Yuzawa – lett tilgjengelig med hurtigtog fra Tokyo
Tokyo er et stort knutepunkt for togforbindelser. Hopp på “shinkansen” (japansk hurtigtog) og du vil være i Yuzawa-regionen på knappe 90 minutter. Dette er den mest populære skidestinasjonen i nærheten av Tokyo, og har sesong fra midten av november til sent i mai. Midt mellom vakre fjell og frisk luft i Japans alper finner du ca. 20 ulike resorts i området som alle varierer i størrelse og tilbud, samt varme kilder som kan nytes på både resorter og badehus. Et populært ski resort i Yuzawa-regionen er Gala Yuzawa Ski Resort, med sine “snille” bakker og store folkemengder i helgene, og som har forbindelse til Ishiuchi Maruyama Ski Resort.

Mount Fuji – med fjell-legenden som bakgrunn
Det finnes også noen små resorter på selve Mount Fuji, Japans høyeste fjell på 3776 meter, som ofte blir portrettert på bilder fra Japan. Akkurat som Yuzawa tar det bare 90 minutter å komme seg hit, som gjør at det passer perfekt for en dagstur. Ved foten til det majestetiske fjellet, som stikker opp av landskapet som en spiss sukkertopp, finner du Fujiten Snow Resort i nord. Her er det 4 heiser og 7 bakker med nivåer som passer både nybegynnere og de mer erfarne. Det er også to store snøparker for barn her med mye moro. Det andre skiresortet på Mount Fuji er Snow Town Yet i sør, som er det første i Japan til å åpne, allerede midt i oktober. Her er det to heiser og 4 bakker. De to hovedbakkene er ca. 1000 meter lange og passer bra for nybegynnere, mens de to andre er 500 meter lange og mer smale og bratte, perfekt for erfarne. Det er også hopp- og terrengparker her, samt områder for barn.

Hakuba – pudderkjøring i tidligere OL-terreng
Dette er stedet som sto for alpint, hopp og langrenn under vinter-OL i Nagano i 1998, og i dag har Hakuba mange bakker for alle nivåer – hele 10 anlegg finner du her. Happo-One er hovedanlegget og har alt fra alpint til terreng og skogkjøring, med heiser som tar det fra 700-1900 meter over havet. Liker du skogkjøring bør du prøve ut Cortina, og i parken Hakuba 47 kan du se mange crazy japanere trikse på brett. Det er heller ikke mangel på dyreliv her, så hold øynene åpne for store fjellgeiter og snøaper. Avslutt dagen her med et varmt bad i en “onsen” – en glovarm kulp, etterfulgt av deilig sushi. I Hakuba er det mange lodger som kan romme alt fra 20-50 personer, som du kan booke rom på til en billig penge. For å komme deg hit, fly enten til Narita Airport eller sett deg på direktebussen fra Tokyo som tar ca. 5 timer.

Myoko Kogen – Japans bratteste bakke
Myoko er ikke kjent som en party-scene, men heller for sitt fulle fokus på skikjøring. Myoko Suginohara er den lengste løypen i Japan med sine 8,5 km, og ski-resortet Akakura Onsen Ski Resort har den bratteste bakken i det sentrale Japan (38°), også kalt “The Wall” – veggen. Du finner hele 9 hoved-skiresorts på Myoko Kogen, som alle har sine unike trekkplastre. Det er også skiskole for barn her. Når dagen er over kan du kose deg på en av de lokale restaurantene og barene eller ta deg en tur i de varme kildene kalt “onsen”. Fra Tokyo tar det ca. 3,5 timer til Myoko Kogen.

Shiga Kogen – se snøaper i varme kilder
Shiga Kogen er det nest høyeste ski resortet i Japan og får derfor mye naturlig kvalitetssnø. Her finner du 19 ulike ski resorts (hvor Yakebitaiyama og Okushiga Kogen er de største) og mange av de er koblet sammen og kan alle brukes med ett heiskort. Til sammen er det hele 68 heiser i området. Slik kan du utforske mange ulike landsbyer på ski eller brett. Shiga Kogen er en av de største – om kan ikke det aller største – skiområdet i Japan. I nærheten finner du også varme kilder hvor du kan se japanske snøaper nyte det varme vannet i parken Yaenkoen i området Nagano prefecture. Fra Tokyo tar du det raske Shinkansen-toget i 1,5 time til Nagano, før du tar direktebuss til Shiga Kogen på 70 minutter. Heiskortet i dette området gir deg også tilgang til shuttle-bussen som reiser mellom de ulike områdene i Shiga Kogen på dagstid.

Andre ting å gjøre i Tokyo på vinterstid

Japan får faktisk dobbelt så mye regn som London hvert år, men det er om vinteren at den tørre perioden gjør sitt inntog og hvor dagene er kjølige og solfylte. Her er noen ting du ikke bør gå glipp av i Japan om vinteren.

Varm deg i en Sento – et japansk badehus
Før i tiden var japanske boliger så små at det var normalt å dra på badehus for å pleie hygienen – men også for å pleie sosiale bånd. En Sento er en blanding av et badehus og en sosial arena, så her kan man sosialisere, varme seg og slappe av i vinterkulden. Sentoene er nå forbundet med noe luksuriøst og er blitt veldig poulære igjen. Obs: Menn og kvinner er adskilt og man kan ikke bruke badeklær her – les deg kjapt opp på etikette før du entrer en Sento.

Sopporo Snow Festival
The one and only vinterfestival i Japan finner du i Sopporo i starten av februar hvert år. Her kan du se store is- og snøskulpturer helt opp til 20 meters høyde formet i alt fra animefigurer som Pokemon til historiske bygninger og Buddha. Selv Canada og USA har egne lag som pleier å delta årlig. I 2017 holdes festivalen fra 6-12.februar. Få også med deg Otaru Snow Light Path Festival i en fiskelandsby nær Sopporo, som holdes samtidig som snøfestivalen. Du kommer deg hit med fly på 90 minutter, og det er mange flyavganger hver dag.

Japansk nyttår
1.januar hvert år feires japansk nyttår, hvor familie, venner og god mat er stikkord akkurat som i resten av verden, men Japan har likevel sine egne tradisjoner og markeres blant annet ikke med fyrverkeri og leven. Osechi-ryori, eller “lykke-mat”, er et must for et godt liv i året som kommer. Mange bruker også natten på å gå langt og lenge i nattemørket for å se årets første soloppgang, blant annet fra Mount Fuji eller Mount Takao. Mange japanere assosierer også nyttår med TV-showt Kouhaku Uta Gassen. Når det nærmer seg midnatt natt til 1.januar ringer tempelbjellene 108 ganger for å symbolisere at man er på vei inn i et nytt år. Mellom 1-7.januar besøker man et såkalt hellig “shrine” eller et tempel for å vise takknemmelighet til gudene, og det er veldig normalt å gi hverandre gaver i denne perioden.

Tokyo Fish Market Tuna Auction
Vil du se det ekte Japan? Da bør du komme deg tidlig opp og dra til fiskemarkedet, hvor du kan by på hele fisk og få den servert som sushi til frokost. Markedet åpner allerede kl 3 (på natta!) når fersk fisk blir levert over fra fiskebåtene, mens tunfiskauksjonene begynner klokken 5. Tunfiskauksjonene er kjent verden over og foregår lydløst, kun ved hjelp av håndbevegelser. Dra hit for mye lokalt folkeliv.

Se Shibuya – Tokyos Time’s Square
Shibuya Crossing er kjent som Tokyos egen Times Square, hvor neon, lyd og blinking konkurrerer. I rush-tiden kan du se tusenvis av mennesker krysse gatene om gangen, noe som er et helt spesielt syn og kan beskrives som Tokyo i et nøtteskall. Sett deg i andreetasjen på Starbucks hvor du har god utsikt til det store krysset, og knips i vei med kameraet mens du nyter varm kaffe i vinterkulden.

Slik kommer du deg hit

Du kan være i Tokyo i løpet av 13 timer om du flyr med flyselskap som SAS, Finnair og Japan Airlines. Dette innbærer ett mellomstopp. Det tar ca. 1-1.5 time fra flyplassen Narita Airport og inn til Tokyo, avhengig av om du tar tog, buss eller taxi. Keisei Skyliner er derimot den raskeste fremgangsmåten – turen tar bare 40 minutter og reisen er behagelig. Billetten koster i underkant av 200 NOK én vei.


Billige flyruter til Tokyo



Gode hotell i Tokyo


Finn flere reiser til Japan her

- Fly til Tokyo
- Finn hotell i Tokyo
- Finn leiebil i Tokyo


Tilbud på skireiser