Side – den perfekte badebyen

Stine
Reiseguiden, besøkt 19 land

Fine og barnevennlige strender, en hyggelig og by og en tre kilometer lang strandpromenade. Det er ikke rart at Side er populært år etter år, og her er vår guide til den tyrkiske feriefavoritten.
Publisert 13 mai 2013

Side ligger midt mellom storbyen Antalya og Tyrkia største ferieby Alanya. Selv om Side er en ganske liten by sammenlignet med mange andre feriebyer i Tyrkia så har den mye å by på.

Liten by som har alt

På Tyrkias sydkyst ligger Side, som i høysesongen på sommeren har cirka 12 000 innbyggere, og det er et reisemål som passer for de aller fleste. Her kan barnefamilien kose seg på noen av Tyrkias mest barnevennlige strender med massevis av aktiviteter, det finnes barer der du kan danse natten lang om du vil det eller så kanskje du bare vil skjemme bort deg selv og den du elsker på et luksushotell for voksne med en enorm spaavdeling. I Side finner du en fin strandpromenade, perfekt for en joggetur i soloppgangen eller så finner du deg en fin uteservering der du kan nyte solnedgangen på kvelden.

Bli kjent med Side

I Sides gamle bydel, som er preget av ottomansk arkitektur, ligger mange spennende små butikker og restauranter – perfekt å utforske på kvelden når det ikke er for varmt. Her ligger det også mange hyggelige lunsjrestauranter om man trenger en pause fra stranden. Er du historieinteressert har du kommet til rett plass, for i Side ligger de historiske minnesmerkene på rekke og rad. Gå ikke glipp av amfiteateret der opptil 20 000 personer kunne samles for å se gladiatorkamper, og rett i nærheten ligger Dionysos tempel med sine flotte fontener. Det gamle romerske badet er i dag et museum med statuer fra den romerske perioden.

Aktiviteter

Selv om du er på ferie trenger du ikke å ligge i en solstol hele tiden. Side er et mekka for vannsport og du kan prøve deg på alt fra vannski og vannscooter til ungdommens favoritt bananbåten. Litt mer avslappet er det i den tyrkiske hammamen der du kan bli renskrubbet fra topp til tå – en selvfølge når man er i Tyrkia, og du kommer til å føle deg som et nytt menneske etterpå! En annen populær aktivitet i Side er å dra på båttur på Manavgatelven, en herlig dag med sol, bad og underholdning.

Strender for stor og liten

Side har to strender, en på hver side av byen. Den vestre stranden er den som er mest populær blant barnefamilier da den er både langgrunn og har flere restauranter og et stort utvalg av aktiviteter. Den østre stranden har fordelen med litt klarere vann, men er ikke langgrunn så den passer best for voksne og litt eldre barn, og også her er det mange vannsportsaktiviteter å velge mellom. Kan du tenke deg å reise en liten bit ligger den fine Sorgun-stranden cirka tre kilometer fra Side og du kommer deg enkelt dit med en dolmus, en tyrkisk minitaxi.

Shopping

Den beste shoppingen i Side finner du i gamlebyen der du kan kjøpe klær, krydder og tyrkiske tepper for å nevne noe. Gull og skinn er spesielt billig, og det finnes mye å velge mellom. Har du ikke fått nok shopping burde du dra inn til storbyen Antalya, her er et besøk i den store basaren en selvfølge – husk å prute! I Antalya ligger også det store kjøpesentret Terracity som har mer enn 150 butikker og 30 restauranter. Her kan du shoppe i butikker som Benetton, Massimo Dutti og Zara.

Slik kommer du deg hit

Det gar charter fra Norge til Side med de fleste store charteroperatørene, og flere av dem har reiser fra andre flyplasser enn Gardermoen. Du lander på Antalyas internasjonale flyplass, og derfra er det cirka 1 time og 15 minutter til hotellene i Side.


Populære charterhotell i Side