Publisert 2 februar 2024

På vulkanøya Santorini, som fikk sin form etter et gigantisk vulkanutbrudd for flere tusen år siden, stuper bratte klipper ned i havet og skaper en dramatisk stemning. Samtidig skaper de hvite idylliske småbyene som ligger som drysset rundt om på øya en stemning av naturskjønn romanse og et autentisk Hellas. I tillegg til å være populær blant kjærestepar, er øya – som er blitt kalt verdens vakreste – et populært reisemål for barnefamilier, øyloffere og unge som ønsker en sol- og bad-ferie i vakre omgivelser. Her er 6 ting du bør få med deg på Santorini.

1. Klippevandring fra Fira til Oia

Få en fantastisk vandreopplevelse på strekningen fra Fira og opp til den vakre byen Oia i nord. Man kan starte i den enden man vil, men fordelen med å starte i Fira er at byen ligger høyere oppe enn Oia og har derfor færre oppoverbakker enn turen fra Oia til Fira. Om dere velger å starte turen om morgenen vil dere også få solen bak dere eller over dere, istedenfor at den skinner dere midt i ansiktet om dere velger å starte i Oia. En annen fordel er at dere da kan være fremme i Oia i god tid til å utforske byen, spise et godt måltid, ta bilder og finne dere gode plasser til solnedgangen starter – før den beste utsiktsposten er fullstappet. Se flere vakre byer på veien – Fira, Firostefani, Imerovigli og Oia som ligger på denne strekningen sies å være øyas vakreste – samt de tradisjonelle hvite “hulehusene” og en spektakulær utsikt over Egeerhavet og den berømte vulkanen. Husk komfortable tursko, solkrem og vann. Turen tar rundt 3 timer om dere går i et stødig tempo, men likevel ønsker å stoppe opp for bilder.

2. Se solnedgangen over Oia

Oia er en fantastisk vakker by, men vær obs på at det er store menneskemengder her i høysesongen. Det beste er derfor å reise utenfor sesong (se lenger ned). Det sies at solnedgangen over Oia er verdens vakreste, og hver dag kommer besøkende til den lille byen i nord for å få et glimt av det berømte synet, men det gjelder å komme i god tid for å sikre seg en plass med grei utsikt. Sjekk også ut de koselige husene, vindmøllene, kunstgalleriene, Ammoudi Beach og havnen Ammoudi med sine fantastiske fisketavernaer mens du er i Oia.

3. Leiebil fra strand til strand

Å bruke tid på å finne leiebil er vel verdt det når du skjønner hvor mye mer du får sett av øya. Nyt friheten av å kunne komme og dra når du ønsker og å legg ut på jakt etter øyas fineste strand. I Kamari og på hele østkysten er det kilometerlange svarte lavastrender med rullestein. På sydkysten er det flere små strender med sandbunn. Et par tips er å oppleve synet av svarte Perissa beach i sør, samt Red Beach – en utrolig imponerende strand til tross for at det er en steinstrand. Du kan også vurdere å leie med deg en guide som tar deg med til sine hemmelige hot spots.

4. Opplev vulkan og varme kilder

Det spektakulære krateret på Santorini er restene av det som mest sannsynlig var det største vulkanutbruddet i historien, og mytene sier at dette store vulkanutbruddet forårsaket forsvinningen av Atlantis. I dag kan du besøke selve vulkanøya Nea Kameni utenfor Fira med båt, hvor du både kan vandre opp vulkanen og se røyken som siver ut av krateret, samt bade i varme kilder. Mange av disse arrangerte turene ender med en vakker utsikt til solnedgangen.

5. Besøk en vingård

Det er flere vingårder spredt utover øya, og tre av de mest kjente er Santo Winery, Antoniou Winery og Boutari Winery. Her kan du stoppe for å nyte et glass eller fem med vin og lære om vinens viktige rolle for øyas utvikling. Oktober er den beste måneden for vinsmaking.

6. Øyhopping

Med kort avstand til flere av de andre øyene i øygruppen Kykladene er Santorini en perfekt base for Hellas-reisen. De fleste velger å starte øyloffingen fra nettopp denne øya, og fra havnen kan du enkelt ta deg til vakre øyer som Ios, Naxos, Paros og Amorgos. Gode forslag og tips til din øyhpping Med kort avstand til flere av de andre øyene i øygruppen Kykladene er Santorini en perfekt base for Hellas-reisen. De fleste velger å starte øyloffingen fra nettopp denne øya, og fra havnen kan du enkelt ta deg til vakre øyer som Ios, Naxos, Paros og Amorgos. Gode forslag og tips til din øyhpping finner du her.

Når bør du reise?

Våren er en veldig vakker årstid på Santorini med fargerike blomster, men vannet har enda ikke rukket å varmes opp skikkelig. Varmest er det fra juni-september, da temperaturene ligger på 25-28 grader, men vit at dette er en veldig travel sesong for turisme. Den beste tiden å besøke øya for å unngå turistmengdene er derfor i oktober, når turistflokkene har forduftet, gradestokken viser rundt 22 grader, vannet fortsatt er varmt og vinsmakingsopplevelsene er på sitt beste.

Hvor bør du bo?

Perissa eller Perivolos er rolige områder med en fin strandpromenade, barer og restauranter. Oia er eksklusivt og ligger høyt over havet med en vakker utsikt. Er du derimot ute etter fest og moro bør du bo i den livlige hovedstaden Fira eller den klassiske feriebyen Kamari med sin lange lavastrand. Den lille fiskebyen Vlychada på øyas sydkyst eller den rolige landsbyen Imerovigli er perfekt for deg som kun vil ha total avslapning på reisen. Ønsker du hotelltips? I vår guide 7 romantiske hotell i Europa omtaler vi blant annet Santorini Princess Luxury Spa Hotel. Finn flere hotell på Santorini her.

Slik kommer du deg til Santorini

Både Apollo og Ving har charterreiser til Santorini, og du kan også reise med rutefly med for eksempel Norwegian (som flyr direkte i sommermånedene) eller Finnair og Swiss International Air Lines, men regn da med et mellomstopp før du har føttene plantet på flyplassen Thira. Et annet alternativ er å starte ferien i Athen eller på Kreta, og deretter ta båten til Santorini herfra. Øya har et bra bussnett slik at det er enkelt å komme seg rundt, og man kan også anskaffe leiebil for enda større frihet.

Reiseguiden har alt du trenger til Santorini-reisen:
- Alle charterreiser til Santorini
- Hotell på Santorini
- Fly til Santorini
- Leiebil på Santorini
- Rimelige restplass-reiser til Santorini