Øyhopping i Hellas

Stine
Medlem siden 2011, besøkt 19 land

Foto: iStock
Foto: Ving
Foto: Thinkstock
Øyhopping i Hellas kan fort bli en av de beste feriene du har vært på. Her er det så mange øyer å velge mellom at du er garantert å få minner for livet.
Publisert 7 mai 2018

Hellas er et av nordmenns mest populære reisemål om sommeren. De fleste velger å reise med charter, men om du vil ha en litt annerledes ferie anbefaler vi øyhopping i øyriket som har “alt”. Vi tipser om hva du bør huske på før seilferien.

Se tips til spennende øygrupper du bør utforske i Hellas.

Før avreise

Samle sammen de som skal reise og sett opp en liste over hva dere er ute etter å se, hvordan dere vil bo, hva er viktig for hver og en i ferien. På den måten kan det bli lettere å finne ut hvilken øygruppe man skal konsentrere seg på. For velge det må man, det finnes over 1400 øyer å velge mellom og de igjen er oppdelt i forskjellige øygrupper. Det er som regel veldig enkelt å ta seg mellom øyene i en øygruppe, men å ta seg mellom øygrupper blir straks litt mer komplisert og tungvint.

Bestilling av fly og hotell

Litt av poenget med en øyhoppe-ferie er jo å ta dagen som den kommer, men fly og første og siste nattens hotell kan være bra å bestille på forhånd. Ut i fra hvilken øygruppe man velger å reise rundt i så er det bare å bestille en flybillett til en av øyene der. På sommerhalvåret går det charterfly til en eller flere øyer i alle øygrupper så det er ikke noe problem å komme seg ned. Finn et hotell som ligger relativt nært enten flyplassen om man lander sent eller skal reise tidlig på hjemveien. Ellers kan det være bra å ta seg til havnen man skal reise ut ifra om man ikke skal bli noen netter allerede på den første øya.

Fergene i Hellas

Det er mange og store ferger som går mellom de greske øyene, og det er som regel ikke noe problem å få plass, selv i høysesong. Det man skal tenke på er at reisetiden iblant kan være ganske lang, og at det ofte er mange stopp, noe som tar tid. Og så skal man også være klar over at selv om det står at fergen skal gå på et bestemt tidspunkt er det slett ikke sikkert at den gjør det. Det er nesten slik at det er mer vanlig at fergene er forsinket enn at de går på tid. Men det er nesten også en del av sjarmen så lenge man ikke skal rekke et fly. Og med det i bakhodet så er det nok smart å unngå å ta ferge samme dag som man skal reise hjem.

Finne et sted å bo

Om du reiser i august når de fleste landene i Sør-Europa har ferie så er det en god idé å forhåndsbestille hotell. Spesielt på de mindre øyene der utvalget av hotell er mer begrenset. Du trenger kanskje ikke å bestille hotell før avreise fra Norge, men ihvertfall før du setter deg på båten til øya. Resten av sommerhalvåret er det ikke like fullbooket og da er det lettere å være spontan. Mai og september er tross alt noen av de beste månedene i Hellas, så hvorfor ikke dra da?

Velg en øygruppe

Her er noen bra øyer å ha som utgangspunkt for din øyhopping i Hellas.

Santorini – Den kanskje mest populære øya å starte sin ferie på er Santorini, som på gresk heter Thira, bra å vite når man skal lese fergetidtabeller. Det beste er kanskje å reise videre direkte og heller avslutte ferien med noen dager her før man tar flyet hjem igjen. Og da med fordel bo oppe i hovedstaden Fira eller i Oia med fantastisk utsikt over havet og kanskje Hellas fineste solnedgang. Herfra kommer du deg enkelt til barnevennlige Naxos, partyøya Ios, romantiske Paros, vakre jetsetøya Mykonos og lille Kimolos som ligger langt borte fra de store turiststrømmene.

Rhodos – Charterklassikeren Rhodos er også et bra utgangsunkt for en øyhopp-ferie i Hellas. Hit går det charterfly så godt som hver eneste dag i uken og du lander da i Rhodos by. Her kan man gjerne bo noen dager før man reiser videre ut i Tolvøyene. Et perfekt stopp etter noen hektiske dager på Rhodos er fine lille Tilos, eller vakre Symi. Her er det stille og rolig, og nesten bare gresk hverdagsliv. Videre kan du ta deg til Karpathos, en øy med utrolig mange vakre strender, og populære Kos er også verdt et besøk. Tidligere mest kjent for sin bargate og ville natteliv, men i dag har de endret fokus og nå er de fleste som reiser hit voksne og barnefamilier.

Korfu – Denne øya har vært et charterreisemål i mange år og du kan komme deg hit enkelt med både charterfly og rutefly. Øya i seg er verdt å legge litt tid på, det er en av de grønneste i den greske øyverden, har utrolig mange flotte strender. Fra Korfu kan du ta deg videre til vakre Zakynthos, en øy som har noe for alle og som man lett kan oppdage på en dag eller to med bil eller scooter. Her finnes mange fantastiske strender, man kan feste hele natten i Laganas, og familier elsker lille Tsilivi. Videre kan du reise til Kefalonia, en utrolig vakker og romantisk øy som er populær blant par og barnefamilier.

Athen – Fra Hellas hovedstad så kommer man seg enkelt ut i den greske øyverden og her treffer man som regel ikke så mange andre skandinaver som i resten av Hellas. Fra havnen i Pireus rett utenfor Athen går fergene til nesten hele den greske øyverden, men om man bare har en uke på seg kan det være bra å fokusere på de som ligger aller nærmest. Vil man kanskje se en og annen kjendis skal man dra til Hydra, den bilfrie kunstnerøya der mange rike fra Athen har sommerhus. Er du ute etter vakre strender skal du sette kurs mot Egina, barnefamilier trives ekstra godt i Agia Marina. Vil du ha en litt romantikk er vakre Poros perfekt for noen dager.

Skiathos – Om du er ute etter vakre strender så er et besøk til øygruppen Sporadene det du skal velge. Populære Skiathos går det ukentlige charterfly til og her finnes utrolig mange fine sandstrender og Skiathos by har alt man kan ønske seg av trange små gater, fin havnepromenade, herlige loungebarer og gode restauranter. Nærmeste nabo er Mamma Mia-øya Skopelos, kanskje en av de vakreste i Hellas. Vil du bort fra alle turister skal du ikke gå glipp av Alonissos som har fantastisk, krystallkart badevann og hyggelige små byer.

Les mer i vår store øyguide til Hellas.

I Reiseguidens søkemotor kan du finne fler reiser til Hellas:
- Fly til Athen
- Alle charterreiser til Hellas
- Alle restplasser til Hellas


Tilbud – HellasFly til HellasRutefly til Athen

Om Hellas Europa

Her vil du finne supersjarmerende landsbyer nesten overalt, tusenvis av vakre strender og sol og varme i mengder. Hellas og landets mange øyer er et ferieparadis du kan besøke om og om igjen.

Hvor enn du velger å reise vil du mest sannsynlig både få oppleve pittoreske små landsbyer, fantastiske strender og et varmt, turkist hav. Reis på utflukter til arkeologiske og historiske severdigheter og avslutt dagen med herlig gresk mat.

I Hellas finner du store øyer som Kreta og Rhodos der du kan komme tilbake år etter år for å utforske nye steder. Det finnes også massevis av små øyer der det er lett å dra på oppdagelsesferd, slik som Korfu, Kos, Lefkas, Leros, Samos, Santorini og Zakynthos.

Hellas byr også på hundrevis av steder på det greske fastlandet som stammer fra antikkens mytologi, militære slag eller andre dramatiske hendelser. Blant annet Marathon, Thermopyle, Akropolis, Olympia og Delphi. Den enkleste måten å oppleve gresk historie på er å reise på en rundtur. Du kan dra på dagstur eller bruke en hel uke, og velge mellom temaer som ”mytologi”, ”slagområder” eller ”det beste av det klassiske Hellas”.