Praha for nybegynnere

Veronicah
Reiseguiden, besøkt 20 land

Foto: taini84, medlem siden 2008
Foto: hvarski_med, medlem siden 2008
Vakre byggninger, billig øl, unik stemning og hyggelige innbyggere. Den tjekkiske hovedstaden har alt du trenger for en vellykket storbyopplevelse.
Publisert 27 september 2009

Har du aldri vært i Praha tidligere, gå ikke glipp av dette:

Verd å få med seg

i Praha finnes det kirker på nesten hvert eneste gatehjørne. Det koster ingen ting å ta en liten kikk. Her er de tre relevante kirkene og den viktigste synagogen som du bør få med deg:

Gamle-nye synagogen
Synagogen er både Europa eldste og Prahas eldste gotiske byggning.
Tsjekkisk navn: Staronova synagoga

Få også med deg S:t Veitskatedralen, Tynkyrkan og S:t Nikolauskyrkan.

Karlsbroen
Du har ikke vært i Praha dersom du ikke har spasert over Karlsbroen. Beste tiden på døgnet å ta seg over den 520 meter lange broen er tidelig om morgen. Senere på dagen fylles broen med selgere og turister - som er en opplevelse i seg selv.
Tsjekkisk navn: Karluv most

Prahaborgen
Borgen i seg er som en liten by. Foruten palasset finnes det flere kirker og ett kloster innenfor murene. Gå ikke glipp av den pittoreske Gullgrenden (Ziata ulikca) der såvel Prahas alkemister som Franz Kafka har oppholdt seg.
Tsjekkisk navn: Prazsky hrad

Gamlebyens torg
Mellom Gamlebyens rådhus og Tynkirken finner du Gamlebyens torg. Hver hel time samles folk her for å se det astronomiske urets “skuespill” på rådehusets fasade. Gå opp i rådhusets tårn og nyt den vakre utsikten over torget og byen.
Tsjekkisk navn: Staromestske namesti

Gamle jødiske kirkegården
Inneklemt midt i jødenes bydel Josefov ligger den gamle jødiske kirkegården. Under lang tid var dette den eneste plassen der jødene fikk begraves - derfor har mennesker blitt begravet oppe på hverandre.
Tsjekkisk navn: Stary zidovsky hrbitov

Slottet i Praha
Slottet i Praha er en av de mest populære severdighetene i hovedstaden. Slottet er i følge Guinness Rekordbok verdens største slott fra oldtiden.

Storby fordeler

Den tsjekkiske maten er som i resten av Sentral-Europa, ordentlig laget, mettende og god. i løpet av de siste årene har det internsjonelle kjøkkenet eksplodert fullstendig i Praha. Benytt derfor sjansen til å utforske mat av høy kvalitet fra hele verden, og til en fjerdedel av norske priser. Er omgivelsene viktig for deg når du spiser besøk Kampa Park (Na Kampĕ 8a), Ostroff (Střelecký ostrov 336), Rybářský klub (U Sovových mlýnů 1) og River Club (U Plovarny 8). Restaurantene har fantastisk utsikt.

Praha oppfyller den kresne turistens ønske om et levende uteliv. Tsjekkerne drikker med måte når de er ute og ølen er tillegg svakere i Praha enn i Norge. Ett beøk på en ølstue er vanskelig å unngå når du er i Praha. Ølstuene på strekningen mellom Gamleby torget og Karlsbroen er dog ikke å anbefale ettersom de er fulle av turister og prisene er derfor høyere.

Tsjekkia er kjent for sitt gode øl. Det mest kjente bryggeriet i Praha er Staropramen og kan være verd ett besøk. Her tilbys det guidede turer såvel som prøvesmaking.

Billig shopping

Det beste med å shoppe i Praha er prisene - det meste er billigere enn i Norge og i resten av Vest-Europa. Det er dog mer eller mindre second hand butikker og store loppemarkeder som er Prahas styrke. Her kan du handle en hel dag uten at lommeboka blir nevneverdig tynnere.

Fly til Praha