Oslo på 24 timer

Nina
Reiseguiden, besøkt 28 land

Foto: iStock
Foto: iStock
Foto: iStock
Oslo er den raskest voksende hovedstaden i Europa, ifølge Visit Norway, og tilbudene øker deretter. Vi har samlet våre beste tips til hva du bør gjøre i Oslo i sommer.
Publisert 28 februar 2018

Oslo vokser som aldri før, det samme gjør nye bydeler og tilbud. De mest kjente bydelene har alltid vært sentrum, Majorstuen, Frogner og Grünerløkka, men de siste årene har oppmerksomheten også blitt rettet mot nye og gamle bydeler, slik som Sørenga, St. Hanshaugen, Grønland og Tøyen – for å nevne noen. Her er tips til hva du kan gjøre på en varm sommerdag i Oslo.

God start på dagen

Det er ingen hemmelighet at nordmenn elsker kaffe, og Oslo er fullt av koselige kafeer som serverer frokost og kaffe for en god start på dagen. Våre favoritter er den romslige kafeen Godt Brød og den Berlin-inspirerte og plantebaserte kafeen Liebling på Grünerløkka. Om du vil smake på Oslos verdenskjente kaffe, ta en tur til kaffebrenneriet Tim Wendelboe. På Majorstua finner du små kaféperler som industrielle Pust og den lille, grønne Oslo K. Sunne alternativer som acaibowls, salater, ferske juicer og smoothies får du på The Juicery og Lett på Frogner og Majorstua.

Museer

Start dagen med litt kultur og nye impulser. Oslo har mange spennende museer, for eksempel Astrup Fearnley på Tjuvholmen, Folkemuseet på Bygdøy, Munch-museet på Tøyen og Vikingskipmuseet på Bygdøy. Botanisk hage på Tøyen tar deg også med inn i ulike drivhus for tropiske vekster, og det største utvalget av kunst finner du på Nasjonalmuseet.

Shopping A-Å: Luksus og vintage

Shopping finner du overalt, og mest kjent er kanskje Bogstadveien, Karl Johans gate og Oslo City. På Grünerløkka ligger vintagebutikker, koselige Chillout reisekafé- og butikk og andre små koselige butikker. På Aker Brygge finner du også mye bra butikker for interiør, merkeklær, solbriller og smykker. Luksusmerker finner du i sentrum av Karl Johans gate, blant annet på Eger, Steen og Strøm og i sidegatene. I helgene kan du dra på utendørsmarked på alt fra Vestkantstorget til Birkelunden for å finne antikke skatter, ringer, klær… eller bli spådd.

Brunsj med stil

Oslo blir en mer og mer sosial by, noe som har gjort brunsj-trenden (lunsj over noen timer, gjerne med drinker til) mer og mer gjeldende blant byens restauranter. Koselige steder for en pust i bakken med gode venner er blant annet fancy Miss Sophie, avslappede Café Laundromat og koselige Oslo Mekaniske Verksted (her er det kun drikke, ta med egen mat). Kolonihagen er perfekt for en god lunsj laget på naturlige råvarer servert i bakgården på Frogner, mens Oslo Raw er fint for en liten snackpause med økologisk og vegansk raw food. Kolonihagen på Frogner er perfekt for lunsj, med sin koselige bakgård og helt naturlige råvarer. Et annet populært sted er Postkontoret på Tøyen.

Fargerike Løkka

Hiptsternes bydel byr på koselige restauranter, kafeer, parker, markeder og vintagebutikker. Her finner du alt fra studenter til skjeggete hipstere og småbarnsforeldrene, som alle trekkes mot en laidback livsstil. Ta en blåskjell-lunsj på den lille, intime restauranten Ostebutikken, og få med deg en av de intime gratiskonsertene med Frank Znort Quartet på utestedet Blå på søndager. Like ved ligger Vulkan-området, med Mathallen som midtpunkt.

Hopp i havet: Sørenga, Bygdøy og Oslofjorden

Om sommeren kan du nyte dagen ved et av Oslo vannhull, slik som avlappende Sørenga sjøbad like ved Operaen, eller ta bussen til Bygdøy, hvor du kan grille og nyte sandstrand, svaberg og gresslette, etterfulgt av en tur på utendørsmuseet Folkemuseet. Du kan også ta fergene ut til en av øyene i Oslofjorden, og kose deg med grilling, bad og soling. Hovedøya, Gressholmen og Langøyene er spesielt populære – sistnevnte med mulighet for telting.

Parkliv – her nyter du solen

Du finner mange grønne lunger i Oslo hvor beboerne nærmest bor om sommeren, hvor man soler seg, hører på musikk og drikker øl. Hva med å ta med engangsgrillen i Frognerparken, Kubaparken eller Birkelunden? Eller hva med en romantisk piknik på St.Hanshaugen eller i Botanisk hage på Tøyen?

Skalldyr på Aker Brygge

Oslos svar på Københavns Nyhavn har utsikt mot Oslofjorden, Akershus festning og båtliv, med et bredt utvalg av restauranter og shopping. Nyt en softis på bryggen, ta en utepils på Lekter'n eller bestill skalldyrtårn på Lofoten Fiskerestaurant. Tvers ovenfor Aker brygge ligger vakre Akershus festning og restauranten Solsiden – kjent for skalldyrsfatene sine.

Se kjente landemerker

Ta t-banen direkte opp til Holmenkollen og få med deg det kjente skihoppet, hvor du også kan ta zinline (361 meter), prøve Holmenkollen skisimulator eller bare ta en koselig lunsj med utsikt på Frognerseteren. Operahuset og Barcode-orådet er også noe som må sees om du besøker Oslo. Vigelandsparken er for mange et høydepunkt i Oslo, som er verdens største skulpturpark utført av en enkelt kunstner, og er døgnåpent. Er du interessert i flotte, gamle bygninger kan dere fortsette turen til bydelen Frogner, som også er full av koselige kafeer og restauranter.

Utekino om kvelden

Utendørs kino og piknik på gresset er kanskje noe av det koseligste å avslutte en kveld i Oslo med, og i sommerukene er det nye utekinoer neste hver uke. Bare søk “utekino Oslo” på Facebook, så popper alternativene opp. Disse starter ofte fra kl 19-21. Hvis du heller vil se film inne, er Cinemateket et koselig alternativ med alt fra ny filmkunst til gamle klassikere i sort-hvitt.

Tips til middagsopplevelser


Oslo er smekkfult med restauranter av god kvalitet. Her er noen av våre favoritter.

Maaemo: Norge første trestjerners Michelin-restaurant med kortreist mat
Astral: Rustisk og nordisk “social eating”-konsept på Torshov
Frognerseteren: Gammelt og erværdig med utsikt på toppen av Holmenkollen
Cayo: Autentisk meksikansk og superlekkert interiør
Freddy Fuego: Meksikansk “street food” i et laidback lokale
Sawan: Asian fusion i en gammel synagoge – prøv en Thai Daquiri!
Nodee Barcode: Asian fusion i et stilfullt, mørkt lokale
Solsiden: For deg som elsker skalldyr og sjømat
Klosteret: Hundrevis av levende talglys og lav munkemusikk i en intim kjeller
Lofthus Samvirkelag Tranen: Kåret til Oslos beste pizzarestaurant
Illegal Burger: Stemt frem som Oslos beste burger

Her bor du

- The Thief : Mørk designluksus på Tjuvholmen
- Grand Hotel: Ærverdig kjendismagnet midt i sentrum
- Hotel Gabelshus: Sjarmerende og grønt på Frogner
- Radisson Blu Plaza Hotel: Norges nest høyeste bygning og kjent fra TV-serien Skam


Tilbud - Weekend & Storby