Natur- og matmekkaet Gotland

Klaras
Medlem sedan 2017

Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Foto: Klara Svensson
Klara Svensson er født og oppvokst på den svenske øyen Gotland. Hun er også tv-produsent og har podcasten "Trettio plus trevar" med Tove Norström og Sofi Fahrman. Hun elsker framfor alt mat og alt som kan drikkes, og i denne guiden tipser hun spesielt om deilige matretter, kafeer og restauranter. Somrene tilbringer hun i naustet sitt i Ygne på Gotland.
Publisert 31 mai 2017

Mat & kafeer


Restaurant Bakfickan, Stora Torget i Visby
En helt fantastisk liten fiskerestaurant som har mange år på baken. Her kan man få en perfekt stekt sild med potetmos. Test gjerne de litt finere fiskerettene – de holder nesten alltid Michelin-klasse. Et ekstra poeng får de for den avslappede og koselige innredningen. Hit drar jeg og kjæresten på romantisk date hver gang vi er på øyen.
https://bakfickanvisby.se

Själsö Bageri, Själsö
I Själsö, nord for Visby, ligger Själsö Bageri. Jeg elsker deres pain au chocolat-croissanter og kjøper ofte med meg brød hjem. God kaffe har de også. Den seneste nyheten er at de har startet med frokostpakke. Jeg som elsker å spise frokost ute kan si at det er altfor få steder som består min frokost-test. Själsö Bageri er en av de få stedene som gjør det!
http://www.sjalsobageri.se

Själsö bageris brødbil
Denne lille svarte bulen pleier å stå parkert i Östercentrum. For alle de som har vanskelig med å komme seg til Själsö kan man derfor kjøpe brød og boller her.

Gotlands kafferosteri, Adelsgatan 32 i Visby
Jeg elsker kaffe og et av Sveriges beste kaffebrennerier finner du i Visby. Dette er et familiedrevet selskap og et av Sveriges første mikrobrennerier. Brenneren står midt i butikken, som drives av Petronella og hennes far Bengt (spør han om spøkelseshistorier, han har MANGE). Kjøp med hele kaffebønner hjem og ha dem i kjøleskapet eller fryseren, og porsjonskvern ved behov. Petronella og Bengt står også for kaffeprøvesmakinger – et must for alle som elsker kaffe. De har også en nettbutikk som du kan finne her: http://www.gotlandskafferosteri.com

Lilla Bjers, Västerhejde
Dette er en liten opplevelse i seg selv. Her kan man spise fantastisk god mat som er økologisk dyrket på gården. Lunsjene er i toppklasse og er rimelige. Lilla Bjers har også en gårdsbutikk og salg av sine egne avlinger – veldig romantisk. Hit pleier jeg og kjæresten å sykle om sommeren og nyte en god lunsj eller middag i deres grønne hage. De har også nok av sitteplasser innendørs i sitt glasshus om sommerværet skulle snu.
http://lillabjers.se

Furillen by Prima
Prima Gård har tatt over Furillens kjøkken denne sesongen, og jeg fikk gleden av å teste deres bryllupsmeny i vår. Fantastisk! Lokale råvarer, og det beste lammet jeg har spist i hele mitt liv. Har man ikke råd til å bo på Furillen kan man ta en dagsutflukt og nyte den fine naturen, ta en matbit eller en tur på kafé. Det finns en løsning for alle lommebøker, det viktigste er at man drar hit.
http://www.primagard.se/furillen-by-prima-35900307

Krakas, Kräklingbo
Krakas er en fin liten kro som ligger midt i ingenmannsland: Kräklingbo. Her fikk jeg for første gang smake på en eikefatslagret sherry, og har siden det vært stamkunde. Hit drar jeg minst en gang hver sommer, men mitt tips er å enten overnatte eller ordne med skyss om man vil nyte vinpakken deres – for tro meg, det vil du! De importerer sine egne viner og de er KJEMPEGODE.
http://www.krakas.se

Berså, Tofta
Kombinasjonen av kafé og butikk pleier sjelden å lykkes, men i dette lille huset midt i Tofta blir man ikke skuffet. Genuint, vakkert interiør og fantastisk gode boller! Det føles litt som å komme til en fjern tid… Barndommens somre, kanskje?
http://bersabutik.blogspot.se

Surfers
Her spiser man supergod mat fra kinesiske sichuan-kjøkkenet, men man går også ut og fester! Her klynger vi oss sammen og drikker smakfulle drinker og lager et dansegulv som egentlig ikke finnes. Drinken med mango og mynte er en klassiker. Surfers finnes også i Stockholm, men det er liksom ikke helt det samme. I leiligheten som ligger i underetasjen midt mot Surfers bodde min mormor, og et steinkast opp i bakken er jeg født og oppvokst. Dette er virkelig mitt område!
http://www.surfersvisby.se

Pensionat Fridhems kaffestuga, Högklint
Her var min farfar tilsynsmann på 60-tallet. Pensjonat Fridhem har en utrolig historie, og ble bygget på slutten av 1800-tallet av Prinsessan Eugenie. Vakre tresnekringer og en utrolig frodig hage. Gå ned til kaffestuen som ligger ved klippen med utsikt over Högklint. Dette er ikke en moderne kafé, det er nettopp det det heter: en kaffestue.
http://www.fridhemspensionat.se

Brooklyn Burgers’n Bar, Stora torget i Visby
Beste burgeren i Visy finner man på Brooklyn Burger. Jeg elsker burgere og har spist på alle stedene man kan tenke seg, og jeg gir dette stedet toppkarakter! Er man ute etter en dagen-derpå-pizza anbefaler jeg Tigris eller Lilla Elefanten.
http://www.brooklynvisby.se

Interiør


Akantus
Jeg er ikke innom Gotland uten å besøke Akantus, den eneste interiørbutikken man trenger. Her blandes nytt med antikt, for barn og voksne, og prisene varierer fra kjempedyrt til veldig billig. Det er en herlig miks av ting, både det som er perfekt og det som er litt slitt i kantene. Litt som min personlighet.
http://www.akantusvisby.se

Lotti Lundahl, Lickershamn
Lotti er keramikeren og kunstneren som forsvinner vekk til et kloster nå og da. Jeg elsker hennes upretentiøse og jordnære kunstverk, og har mange kaffekopper og skåler hjemme. Produktene hennes finnes på gårdsbutikken i Lickershamn, men selges også ved Krusmyntagården. Om dere er i området ved Lickershamn så husk ta noen røkte reker og et glass Sancerre på Hamnkrogen.
http://lottilundahl.se/keramik/

Berg-Österdahl, Hablingbo
På denne lille kunstnersgården er det min aller sprøeste venn Elena som er vert. Hun tilbringer halve året på en alpetopp i Sveits og den andre halvdelen på sin gård her i Hablingbo, der hun har bygget en låve i ekte sveitsisk stil. Her lager hun alt fra kunst til interiør og spesialdesignede møbler. Hun sluker til og med ild og har en lavvo som gjestene kan overnatte i, og hvor hennes venner fra alle verdens hjørner kommer og bor. Jeg har selv mange av hennes klassiske liljer og klokker. Se etter skiltet som er i form av en kjempestor lilje ved veien i Hablingbo.
https://www.bergosterdahl.se

Åsa Lindström, Hablingbo
Åsa begynner å bli gammel i gamet, men jeg syns fortsatt at hennes kopper er blant det vakreste jeg vet om, og jeg bruker dem til alt fra kaffe til kald cider. De koster en liten formue, men trikset er å samle! Man kjøper 1-2 kopper per år. Butikken ligger i Hablingbo creperi. På gården er det også en morsom lekeplass for barna.
http://www.asalindstrom.com

NATUR


Ygne fiskeområde og Högklint
Her får dere ekstremt vakker natur og fantastiske steinstrender. Mellom Högklint og Ygne fiskeområde går det en klippesti som fortjener å utforskes, og på veien møter man på Røver Liljas hule. Her henger jeg hele sommeren, med eviglange solnedganger og grilling på stranden. Det er som en drøm.

Lausviken
Her har dere en barn-, hund- og hestevennlig strand. Gotlands mest langgrunne sandstrand, noe som gjør at vannet blir varmt og deilig. Denne bukten er superpopulær blant kite-surfere, så om det blåser kraftig kan du få et lite show. Som barn red jeg hit og badet med hesten min. For å booke en ridetur til denne bukten, sjekk ut: http://ridturergotland.se

Fårö
Fårö er alt det man håper at det skal være, så hit bør man dra minst én gang i løpet av livet. Norsta aurar, naturreservatet Ullahau og raukområdet Langhammars er uslåelige. Og jeg elsker Ekeviken. Kaféliv får man på Sylvis döttrar og kakene er best på Fårögården. Men Fårö er minst en heldagsutflukt, så husk å planlegge godt og dra hit tidlig. Fergene går i ofte, men er ofte stappfulle.

Storsudret
Dra til storsudret. Bare gjør det. Sør-Gotland er BEST. Det er alltid en happening som gjør at kjendisene myldrer her, og det er også mange bra steder å henge og spise, samt billige loppemarkeder, så det er nok å ta seg til.

Kettelvik og Hoburgen
Veien ned mot Hoburgen er fantastisk. Det føles som å være i Irland (jeg har i og for seg aldri vært i Irland). Er man nede på storsudret må man ta denne veien.

Skribent: Klara Svensson
Hør på Klaras podcast, som hun har sammen med Tove Norström og Sofi Fahrman: Trettio Plus Trevar

Fly til Gotland