Marmariskystens perler

Linae
Reiseguiden, besøkt 38 land

Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Foto: Thinkstock
Ved det Egeiske havet, med kort vei til den greske øyverden, ligger Marmariskysten som er en av Tyrkias vakreste kyster.
Publisert 4 mai 2015

I Marmarisbukten er du omringet av grønne åser, turkis hav og massevis av vakre gülets, seilbåter, som er typiske for den tyrkiske skjærgården. De største byene i området er Marmaris, Içmeler og Fethiye som har mye å friste med. Foretrekker du en mindre by så passer kanskje Turunç, Ölüdeniz eller Kaş deg bedre.

Marmaris
Marmaris er en av de større byene i omårdet og her kan du spasere omkring i småbåthavnen og se på fine båter fra hele verden. Her er det også mange restauranter, men om du virkelig vil ha en matopplevelse skal du velge en av fiskerestaurantene i fiskehavnen. Siden byen er ganske stor finnes det et stort utvalg av butikker der du kan kjøpe alt fra dyre merkeklær til enklere suvenirer og kopier. For deg som vil oppleve tyrkisk shoppingpå sitt beste så skal du gå til den store basaren som ligger midt i byen. Her kan du kjøpe alt fra tyrkiske matter og krydder til smykker og klær. For å få en finere brunfarge og bli så ren som det er mulig å bli skal du gå til en hamam. Et bra tips er å gjøre det helt i begynnelsen av ferien.

Içmeler

Åtte kilometer fra Marmaris ligger lillesøster Içmeler som bortsett fra gode sol- og bademuligheter tilbyr fine vandringsmuligheter. Her finnes et helt ok utvalg av shopping men vil du ha mer å velge mellom er det bedre å dra inn til Marmaris noen timer. Et tips er å enten gå eller sykle dit på den fine strandpromenaden. Om du ikke orker å gå tilbake er det bare å ta en taxi. For en matopplevelse utenom det vanlige kan du besøke restauranten Mona Titti i utkanten av byen. Her tar eieren Güven imot deg og gjør besøket til noe du aldri kommer til å glemme. Både han og omgivelsene er veldig spesielle, på en bra måte.

Fethiye

I en beskyttet bukt med en stor marina og med utsikt over Taurusfjellene ligger Fethiye, en av Tyrkia vakreste feriebyer. Bortsett fra å bade i turkis hav kan du spasere rundt mellom kaféer, restauranter og butikker som selger alt fra innredning og skinnprodukter til gull og edelstener. Gå ikke glipp av Amyntas steingrav som er hugget rett inn i fjellet. Utenfor Fethiye ligger spøkelsesbyen Kaya Köyun der du kan se mer enn 500 hus og ruiner fra 1700-tallet. Herfra kan du også spasere bort til en av landets mest fotograferte strender Öludeniz.

Ölüdeniz

Dette er en ferieby som de siste 15 årene har vokst opp fra nesten ingenting til å bli en veldig koselig by med små hotell, restauranter, butikker og kaféer. Området er mest kjent for sin lagune som ser ut som en hører hjemme på en Sydhavsøy, og den er en nasjonalpark for å bevare den som den er i dag. Bortsett fra lagunene finnes også en stor strand, Belcekiz Beach, som er en tre kilometer lang sandstrand. For deg som gjerne tar en adrenalinkick eller to finnes det mulighet for å hoppe fra det høye fjellet Baba Dag, enten med fallskjerm, på egen hånd eller med en instruktør om du er nybegynner. En bra utflukt er å dra opp til byen Hisaronu som ligger oppe i fjellene og som kan tilby shopping, god mat og et pulserende natteliv.

Turunç

I en hesteskoformet bukt ligger Turunç som har gått fra å være en søvnig fiskelandsby til en populær ferieby. Til tross for dette er byen enda veldig rolig uten noen store hotellresorter. Her finnes det et passelig stort utvalg av restauranter og butikker og det tar ikke mer enn 30 minutter å gå fra den ene siden av byen til den andre. Perfekt for deg som liker litt lavere tempo i ferien. Stranden er en blanding av sand og sten og det finnes bra muligheter for å prøve seg på snorkling, dykking og andre vannsporter. Og når du er her får du ikke gå glipp av den lokale spesialiteten gozleme som en sort pannekaker.

Sarigerme

Bare 15 minutter med buss fra flyplassen ligger den rolige feriebyen Sarigerme. Her finnes en hovedgate med butikker, restuaranter og barer men den største grunnen til å reise hit er den fine sandstranden og den avslappede atmosfæren. På stranden finnes det solstolen, vannsporter, en fin piknikplass og en kafeteria. Dra gjerne på en utflukt til “Turtle Beach” og se havskilpadder på nært hold. Her kan du også besøke en redningssenter for havskilpadder. En opplevelse som barn bruker å elske.

Kaş

Med små trange gater, et stort utvalg av vannsportsaktiviteter og et flott klippebad er Kaş en ferieby som passer for de aller fleste. Herfra kan du vandre, dykke og utforske skipsvrak eller padle kajakk. Strendene er stort sett rullesten eller klipper, men en kort busstur bort finnes en fin sandstrand for deg som foretrekker det. Utenfor Kaş ligger en by fra antikkens tider, Kekova, og den ligger delvis under vann. En flott utflukt. I sentrale Kaş finnes det kaféer, barer og noen få nattklubber.

Slik kommer du deg hit

Til Marmariskysten kan du reise med charterselskap som Star Tour, Ving, Detur og Tyrkiareiser. Flyreisen tar cirka fire timer, og du kan også velge å fly direkte med rutefly.

I Reiseguidens søkemotor finner du din reise til Marmariskysten:
- Charter til Marmariskysten
- Hotell på Marmariskysten
- Reisetilbud Tyrkia


Charter til Marmariskysten